‘Αραγε, ποιος να έχει δίκιο ;
Εκτεταμένη εκροή πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές αποκαλύπτει εδώ και αρκετούς μήνες το μηνιαίο στατιστικό δελτίο “Axia Numbers” του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για την ακρίβεια από τον περασμένο Μάιο οι εγχώριοι επενδυτές βάση της ανάλυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας βγαίνουν στη τελική γραμμή του μήνα μόνο πωλητές με τους ξένους επενδυτές θεσμικούς και μη να αρπάζουν ότι πέφτει στο τραπέζι. Πιό συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους έως και το περασμένο Σεπτέμβριο οι Έλληνες επενδυτές από τις συναλλαγές αγορών και πωλήσεων που πραγματοποιούν καθημερινά έχουν βγεί καθαροί πωλητές πάνω από 135 εκατ. ευρώ, ενώ το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έχουν βγεί καθαρά πωλητές για πάνω από 273 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη οι ξένοι βγαίνουν συνεχώς αγοραστές, το αντίστροφο δηλαδή από αυτό που συνέβαινε πέρυσι, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα επενδυτικά funds να αλωνίζουν αγοράζοντας παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ ενώ περιέργως καθαροί αγοραστές κατά 32,76 εκατ. ευρώ είναι και οι ιδιώτες ξένοι επενδυτές (!).
Δε θέλω να το ξεστομίσω αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, ιδιως αν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες, το φαινόμενο αυτό δε δουλεύει σχεδόν ποτέ υπέρ μας, μιας που πιάνω και μένα ως Έλληνα επενδυτή.
Όταν παρουσιαζόμαστε με τέτοιο τρόπο πωλητές στατιστικά στεκόμαστε από τη λάθος πλευρά της χρηματιστηριακής σκακιέρας. Το παρελθόν δείχνει ότι όποτε οι ξένοι επενδυτές θεσμικοί και μη τοποθετούνται συνεχώς ως αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτό που επακολουθεί δεν τους έχει διαψεύσει σχεδόν ποτέ. Όταν μάλιστα οι αγορές τους γίνουν πιό οφθαλμοφανείς στο ταμπλό τότε το χρηματιστήριο παίρνει φωτιά οδηγώντας τους δείκτες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Στην ερώτηση τώρα πως οι ξένοι ξέρουν περισσότερα από τους ντόπιους οι πιο “παλιοί” έχουν καταλήξει στη διαπίστωση που φέρνει πολλούς από τους αλλοδαπούς κωδικούς να κατευθύνονται από ισχυρά πορτοφόλια υψηλών ιστάμενων ελληνικών επιχειρηματικών πόλων ή με απλά λόγια ανθρώπων που παράγουν πλούτο. Εκτός τώρα από τα ανοδικά ίχνη που αφήνει η αγορά πάνω στη χρηματιστηριακή άμμο υπάρχουν και οι σοβαρές ενδείξεις που θέλουν τα μεγάλα αμερικανικά funds να στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα τους πάνω στη μικρή ελληνική αγορά.
Οι Αμερικανοί λοιπόν, όπου αυτή τη στιγμή είναι οι νούμερο 1 αλλοδαποί επενδυτές κατέχοντας σε εισηγμένες αξία 6 δισ. ευρώ, ακονίζουν στη κυριολεξία τα μαχαίρια τους επιταχύνοντας την όλο και μεγαλύτερη κεφαλαιακή διείσδυσή τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν ισχυρό σύμμαχο την υπερβάλλουσα ρευστότητα, τις απίθανες υπεραξίες που καταγράφουν στην πατρίδα τους και φυσικά τη σημαντική πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική είναι στα άνωθεν λεγώμενα η “εισβολή” του αμερικανικού fund της CVC Capital Partners ως Cornerstone επενδυτή στη ΔΕΗ. Για αυτό κάποιοι διακεκριμένοι αναλυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επιμένοντας όσο και αν κάποιοι κοιμούνται πάνω στο κρεβάτι της στασιμότητας ότι αυτό που έρχεται στα επόμενα χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο ίσως να μην έχει προηγούμενο.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.