Α… εσύ έχεις ξεφύγει !!
Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκονται οι αναλυτές παρακολουθώντας τη ξέφρενη ανοδική πορεία του αμερικανικού δείκτη S&P 500, ο οποίος ως μαινόμενος ταύρος σε υαλοπωλείο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τεντώνοντας το σκοινί των αποτιμήσεων, κυρίως των τεχνολογικών, ως εκεί που δε πάει άλλο. Ο δε δείκτης Buffett έχει ξεφύγει τελείως χτυπώντας τις τελευταίες εβδομάδες νούμερα απόλυτης τρέλας ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και το νούμερο που είχε γράψει το 2000 υπό την κυριαρχία της dot-com bubble.
Μιλάμε για το δείκτη, που βγαίνει από το λόγο της συνολικής κεφαλαιοποίησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου προς το αμερικανικό ΑΕΠ, όπου πρώτος λάνσαρε ο επενδυτής Warren Buffett σχολιάζοντας το 2001 σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Fortune ότι ήταν ίσως ο καλύτερος δείκτης για το πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις ανά πάσα στιγμή.
Στον εν λόγω δείκτη, ένα αποτέλεσμα που είναι μεγαλύτερο από 100% λέγεται ότι δείχνει ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη, ενώ μια τιμή περίπου 50%, η οποία είναι κοντά στον ιστορικό μέσο όρο για την αγορά των ΗΠΑ, λέγεται ότι φανερώνει μια αγορά υποτιμημένη. Παρεμπιπτόντως ο ανάλογος δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στο 26% ή κοινώς πιο κάτω και από το τζάμπα. Εάν ο δείκτης αποτίμησης παίζει μεταξύ 50 και 75%, μπορεί να θεωρηθεί ότι η αγορά είναι μέτρια υποτιμημένη. Ε λοιπόν ο δείκτης Buffett χτυπάει το 190% αφήνοντας χιλιόμετρα πίσω το 160% που είχε καταγράψει στη dot-com bubble. Επίσης αυτόν που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι αναλυτές και είναι ευρέως αποδεκτός είναι ο Wilshire 5000 Total Market Index ο οποίος μετράει τη συνολική κεφαλαιοποίηση των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν τώρα ο Wilshire 5000 διαιρεθεί με το αμερικανικό ΑΕΠ μας δείχνει το τωρινό αποτέλεσμα να έχει εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα προσεγγίζοντας πλέον το ιστορικό 1,8.
Περνώντας στη τεχνική ανάλυση του S&P 500 εντοπίζουμε το δείκτη Σχετικής Ισχύος να είχε γράψει στο τέλος της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης το εξωπραγματικό νούμερο των 97,30 μονάδων. Επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας με το πιο κοντινό ανάλογο περιστατικό να έχει αποτυπωθεί τον Ιανουάριο του 2018, όπου και ακολούθησε ένα βίαιο καθοδικό momentum εξαέρωσης που βύθισε το δείκτη έως και –12% από τις 2876 μονάδες στις 2528 μονάδες. Ήδη μια πρώτη «πατητή» πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης τραβώντας πτωτικά το δείκτη S&P 500 από τις 3564 μονάδες στις 3455 μονάδες με τον όγκο συναλλαγών να είναι εντυπωσιακός. Ζητούμενο για τους Bulls είναι η γρήγορη επάνοδος του δείκτη πάνω από τις 3475 μονάδες, καθώς εάν δεν θα ακολουθήσει ένα πιθανό κατέβασμα προς το επίπεδο στήριξης των 3400 με 3368 μονάδων.
Η τροποποίηση της πολιτικής της ομοσπονδιακή κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), αφήνοντας στο εξής τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να επιτρέψει στην οικονομία να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας προκάλεσε ένα καθοδικό “spike” στο Dollar Index (DXY) πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τη στήριξη των 91,70 δολαρίων. Για τη συνέχεια αναμένεται μια βραχυχρόνια ανοδική κίνηση επαναφοράς προς το επίπεδο των 93,50 με 94 δολαρίων, όπου και θα συναντήσει τις πρώτες διαθέσεις των πωλητών.
Η αναλογία του ευρώ με το δολάριο βρήκε αντίσταση στα 1,2000 δημιουργώντας στη συνέχεια ένα βραχυχρόνιο pullback προς την περιοχή πρώτης στήριξης των 1,1800 με 1,1770. Η ζώνη αυτή εάν τμηθεί καθοδικά θα σπρώξει την ισοτιμία πάνω στην ισχυρή στήριξη των 1,16 με 1,1550. Να σημειωθεί ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.
Τέλος ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η διαγραμματική συμπεριφορά του συμβολαίου του Crude Oil WTI, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της κάτω πλευράς του πλαγιοανοδικού δίαυλου του Ιουνίου. Σημείο πτωτικής έγερσης τα 40,50 δολάρια και στόχος αυτής το ύψος του σχηματισμού, στα 36 δολάρια.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.