Κλωτσιά στα απόκρυφα του γείτονα
Υπάρχει ένα επενδυτικό “story” που αν προσεχθεί δεόντως έχει μεγάλες μεσομακροπρόθεσμες πιθανότητες να παιχτεί δυνατά στις οθόνες της ελληνικής οικονομίας και φυσικά στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Οι πολιτικοοικονομικές «ταρζανιές» του Ταγίπ Ερντογάν έχουν μεταβάλει προς το αρνητικό τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο δημιουργώντας εχθρότητα και αποστροφή σε ογκώδεις πληθυσμιακούς καταναλωτές. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις διαφυγής από γιγάντιες πολυεθνικές εταιρείες που στήριζαν εδώ και πολλά χρόνια έναν από τους πλέον πολύτιμους εξαγωγικούς κλάδους για τη Τουρκία. Μιλάμε για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, όπου οι τούρκοι ιθύνοντες του εμπορίου τον προσέχουν ως κόρη οφθαλμού μιας που η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υφασμάτων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εξάγοντας για το 2019 έτοιμα ενδύματα αξίας 17,7 δισ. δολαρίων ενώ αποτελεί αδιαλείπτως και τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Ελλάδος.
Ενδεικτικός της όποιας φροντίδας είναι ο κλωστοϋφαντουργικός δείκτης BIST Textile (XTEKS) στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου μέσα σε μια 3ετία έχει φουσκώσει σα «παγώνι» από τις 250 μονάδες στις 1150 μονάδες με τις περισσότερες όμως εταιρείες από αυτές που τον συνθέτουν να είναι στα πρόθυρα νευρικού οικονομικού κλονισμού μιας που είναι υπέρογκα δανεισμένες σε δολάρια. Ανοίγοντας μια μικρή παρένθεση …έψαξα να βάλω σε άμεση αντιπαράθεση στο εν λόγω διάγραμμα τον αντίστοιχο δείκτη του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά διαπίστωσα μετά λύπης ότι πλέον δεν υφίσταται με τις εταιρείες να είναι διάσπαρτες σε άλλους δείκτες.
Τελευταία όμως το ταμπελάκι “Made in Turkey” έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί δημιουργώντας ισχυρή πτώση τζίρου σε εκείνες τις πολυεθνικές που παράγουν τα προϊόντα τους στη Τουρκία. Δε λέω φθηνά χέρια και μειωμένο κόστος αλλά η ζημιές που έχουν προκληθεί στα παγκόσμια brands από το ασταθές νόμισμα και το άτυπο μποϊκοτάζ από πολλά κράτη με προεξέχον τον αραβικό κόσμο πλην του Κουβέιτ έχει γύρει την πλάστιγγα των αποφάσεων ενάντια στη Τουρκία. Χαρακτηριστικά είναι δε τα στοιχεία που έρχονται από τις τουρκικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία όπου μειώθηκαν κατά το απίστευτο 92% τον Ιανουάριο , από 221 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τουρκική Ένωση Εξαγωγέων (TIM) και αυτό δεν είναι φταίξιμο της υγειονομικής κρίσης. Επίσης σύμφωνα με τη Γενική Αρχή Στατιστικής της Σαουδικής Αραβίας, οι εισαγωγές από την Τουρκία έχουν πέσει στην 76η θέση από την 13η προκαλώντας ρίγη αγανάκτησης στις πολυεθνικές εταιρείες. Και επειδή πολλές από αυτές γνωρίζουν ότι το βασιλικό «γινάτι» για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ικανό να βαστήξει ακόμα και μια δεκαετία έχουν αρχίσει και ψάχνουν ριζικές εναλλακτικές λύσεις.
Μαντέψτε λοιπόν, που έχουν αρχίσει και στρέφουν το βλέμμα τους.
Και όμως ναι. Κάποιες από αυτές, όπως η ισπανική εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής ενδυμάτων Punto Fa, που δραστηριοποιείται ως Mango, και η τεράστια Inditex που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος μόδας σε όλο τον κόσμο, μετρώντας περίπου 7.200 καταστήματα σε 93 διαφορετικές αγορές παγκοσμίως έχουν αρχίσει και βολιδοσκοπούν σύμφωνα με πληροφορίες την ελληνική αγορά και τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Έναν κλάδο αρκετά παραμελημένο με τις τιμές των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών να σέρνονται εδώ και καιρό στα τάρταρα, στοιχείο όμως που από την άλλη δίνει τεράστια περιθώρια ανόδου στην περίπτωση που κάποιος από τα παγκόσμια brands κάνει την αρχή και μεταφέρει την έδρα παραγωγής στην Ελλάδα.
Κοινώς … «φωτιά στα μπατζάκια» των μετόχων.
Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο από τον «γείτονα» για τη χώρα μας και ίσως μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της κυβέρνησης για να αναστήσει και να αναπτύξει και πάλι τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Οι «γνωριμίες» της κυβέρνησης και η αγάπη για το ποιοτικό ταμπελάκι “Made in Greece” υπάρχουν. Με λίγο φορολογικό σπρώξιμο και ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον για αυτούς τους πολυεθνικούς ομίλους θα καλλιεργούσαν ένα κύμα αλματώδης ανάπτυξης στο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο προσφέροντας πόντους στο ΑΕΠ της χώρας και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό και αν θα ήταν ένα ισχυρό χτύπημα της Ελλάδος στα απόκρυφα μέρη της γείτονος Τουρκίας δίχως μάλιστα να χρειαστούν να σπαταληθούν δισεκ. ευρώ.
Όλα είναι θέμα στρατηγικού σχεδιασμού και απόφασης μιας που οι κλωστοϋφαντουργίες και κυρίως το ελληνικό βαμβάκι σε τίποτα δεν υστερεί απέναντι στο τουρκικό. Τέσσερις από τις εισηγμένες που μπορούν να παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα τέτοιο αναπτυξιακό story είναι:
Ο όμιλος Φιερατέξ (ΦΙΕΡ), όπου αριθμεί πάνω από 2000 εργαζομένους σε αυτοτελή τμήματα διοίκησης και διαχείρισης παρουσίασε στα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 2020 μια σταδιακή ανάκαμψη με κύκλο εργασιών 4,59 εκατ. ευρώ από 4,78 εκατ. ευρώ το 2019 και EBITDA θετικά 181 χιλ. ευρώ έναντι αρνητικών 525 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο. Διαγραμματικά η μετοχή αποτυπώνεται να συσσωρεύει δυνάμεις πάνω από την περιοχή στήριξης των 0,36 ευρώ προετοιμάζοντας το έδαφος για μια επίθεση αρχικά προς τα 0,51 ευρώ και μετά προς τα υψηλά του 2020 στα 0,79 ευρώ ή +90% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Να σημειωθεί ότι στο τριμηνιαίο διάγραμμα τιμών το σημείο που διαφεντεύει ως ισχυρή αντίσταση μετά τα 0,79 ευρώ είναι τα 2 ευρώ (!) του καλοκαιριού του 2007.
Ο όμιλος Ι & Β ΛΑΔΕΝΗΣ A.E. “MINERVA” (ΜΙΝ), όπου εμφάνισε στο 9μηνο του 2020 κύκλο εργασιών 8,519 εκατ. ευρώ έναντι 9,313 εκατ. ευρώ και αυξημένα EBITDA παρά την πανδημία στα 939 χιλ. ευρώ έναντι 830 χιλ. ευρώ του αντίστοιχου 9μήνου του 2019. Τεχνικά η τιμή της μετοχής συλλαμβάνεται να πραγματοποιεί πράξεις πέριξ των 0,40 με 0,33 ευρώ δηλώνοντας συνέχεια στον μεσοπρόθεσμο ανοδικό στροφέα “S”. Εδώ ο πρώτος κοντινός ανοδικός στόχος εντοπίζεται στα 0,47 ευρώ ενώ ο επόμενος αναμένει στο ακουστικό στα 0,775 ευρώ ή +110% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Στο τριμηνιαίο διάγραμμα τιμών μετά την αντίσταση στα 0,775 ευρώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,80 και στα … 3,90 ευρώ που ήταν το καλοκαίρι του 2007.
Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (ΝΑΥΠ) η οποία έχει αποδείξει ισχυρή ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση βρίσκεται μπροστά από την ευχάριστη έκπληξη της αυξημένης διεθνής ζήτησης για βαμβάκι και νήμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές παραγγελίες μέσα στο 2021. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις υπόλοιπες υπό ανάλυση εταιρείες. Επίσης η ΝΑΥΠ ετοιμάζει ένα σημαντικό project προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ (επιδοτούμενο άνω του 35%), το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αυξήσει δραστικά την παραγωγική δυναμικότητα βελτιώνοντας την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και επηρεάζοντας προς το θετικότερο το κόστος παραγωγής. Διαγραμματικά η μετοχή θα πρέπει να περάσει με δύναμη πάνω από τη καθοδική γραμμή τάσης που διέρχεται από τα 0,80 ευρώ και να κινηθεί προς το οχυρό του 1 ευρώ. Από εκεί και πάνω η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,40 ευρώ.
Τέλος ο όμιλος εκκοκιστηρίων βάμβακος Επίλεκτος (ΕΠΙΛΚ) δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά στις πωλήσεις νημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ συγχρόνως αρχίζει και απολαμβάνει τα πρώτα κερδοφόρα μηνύματα από τη μονάδα βιοαερίου 5.252 MW στα Φάρσαλα, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτούμενη από φυτικά και ζωικά απόβλητα. Η «Επίλεκτος Ενεργειακή» στην οποία ανήκει η μονάδα βιοαερίου μαζί με ένα φωτοβολταϊκό σταθμό 10 MW αναμένεται σύμφωνα με τα πλάνα του Επίλεκτου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχή της ΕΠΙΛΚ η οποία βρίσκεται στην επιτήρηση έχει πραγματοποιήσει στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών ένα τεράστιο 7ετές «μάζεμα» των όποιων ρευστοποιήσεων προετοιμάζοντας το έδαφος για αμιγώς καλύτερες μέρες. Ως σημείο έγερσης των αγοραστών εντοπίζεται η περιοχή των 0,30 ευρώ. Δυνατό πάτημα και πέρασμα πάνω από εκεί θα ανάψει το πράσινο φως για την προσέγγιση της επόμενης σημαντικής αντίστασης των 0,60 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.