Οι 5 ισχυροί όμιλοι με τις μεγαλύτερες απώλειες
Ψάχνοντας από τους 25 ομίλους που απαρτίζουν το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap τους 5 που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στη κεφαλαιοποίησή τους από τις αρχές του έτους (YTD) πέφτουμε πάνω στο εξής παράδοξο…
Μέσα στην πεντάδα δεν υπάρχει κανένας τραπεζικός οίκος.
Η πιο κοντινή από τη κάτω πλευρά των αποδόσεων είναι η Alpha Bank καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση με ένα -19,68%. Είναι ένα φαινόμενο που είχαμε να το δούμε πολύ καιρό με το πιο στατιστικά «ορθό» να είναι οι 2 ή και οι 4 συστημικές τράπεζες μέσα στην πλέον αρνητική πεντάδα των δεικτοβαρών μετοχών που κινδυνεύουν έως το τέλος του έτους με διαγραμματικό «υποβιβασμό». Ίσως αυτό το στοιχείο έχει όντως κάτι να μας πει για τη μετέπειτα πορεία των τραπεζικών μετοχών.
Πρώτη από το τέλος με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους είναι η ΔΕΗ με ένα -41,49%. Ο όμιλος επηρεασμένος σε υπερβολικό ίσως σημείο από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης δεν πρόλαβε να χαρεί μετοχικά την προδιαγεγραμμένη έντονη αναπτυξιακή πορεία που είχε δημιουργηθεί μετά τη προσφορά «μαμούθ» των 1,312 δισ. ευρώ της Macquarie, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την άκρως επιτυχημένη ΑΜΚ των 1,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή λοιπόν αφού πρώτα πρόκανε πτωτικά φτάνοντας ακόμα και στην απίστευτη κεφαλαιοποίηση των 1,8 δισ. ευρώ στα 4,76 ευρώ συλλαμβάνεται μετά από 36 μέρες να δοκιμάζει στη χθεσινή συνεδρίαση τις δυνάμεις της πάνω στην αντίσταση των 5,50 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα δώσει άμεσα τα +0,115 ευρώ που έχει αφήσει ως καθοδικό χάσμα την 29η Αυγούστου χτυπώντας τα 5,615 ευρώ. Από εκεί και έπειτα θα έχει να αναμετρηθεί με τη ζώνη αντίστασης των 5,80 με 6,015 ευρώ. Αυτά φυσικά στην περίπτωση που επιβεβαιώσει την ανοδική τμήση των 5,50 ευρώ γιατί αν δεν… θα γυρίσει στο γνωστό διαγραμματικό μετερίζι των 5,40 με 5,10 ευρώ.
Δεύτερη με ένα -34,1% συναντάμε τη Quest Holding (ΚΟΥΕΣ). Η αλήθεια είναι ότι δε μας είχε συνηθίσει σε τέτοια αρνητικά δεδομένα. Ο όμιλος με μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 438 εκατ. ευρώ έχει παρουσιάσει στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το τρέχον έτος πωλήσεις 478,75 εκατ. ευρώ (+12,2% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021) και κέρδη μετά φόρων 20,99 εκατ. ευρώ (-13,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021). Παράλληλα διατηρεί και ένα καθαρό ταμείο 16,07 εκατ. ευρώ παρά τη τεράστια διανομή των 61 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους.
Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να ξεκαθαρίσει για τα καλά τις διαθέσεις του ο όμιλος όπου όμως προς το παρόν φαίνεται διαγραμματικά να έχει βαλτώσει για πάνω από 100 μέρες μέσα στο εύρος διακύμανσης των 4,60 με 4 ευρώ. Το δε Vwap της όλης αυτής σταθεροποιητικής κίνησης που εμπεριέχει όγκο συναλλαγών 3,81 εκατ. τεμαχίων εντοπίζεται στα 4,41 ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή παραμένει σε ένα καθοδικό μοτίβο με τις πρώτες θετικές ενδείξεις πιθανής αλλαγής τάσης να κάθονται πάνω από το όριο των 4,40 ευρώ.
Τρίτος είναι ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ΑΔΜΗΕ) με απώλειες της τάξεως του -30,85%. Η εταιρεία που κατέχει το 51% των μετοχών του ομίλου ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ανακοίνωσε καθαρή κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 11,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά -41% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Διαγραμματικά η μετοχή δεν έχει να μας πει κάτι θετικό μιας που πέρα από μια ανοδική αναλαμπή που έκανε στις αρχές του έτους δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να κρατήσει ζωντανό έναν ανοδικό σχηματισμό. Εδώ για να αλλάξει έστω και βραχυχρόνια κάτι θα πρέπει πρώτα να «πατήσει» πάνω από τα 1,75 ευρώ.
Στη τέταρτη θέση από το τέλος βρίσκουμε τον όμιλο Sarantis (ΣΑΡ) με ένα -30,34%. Εδώ η αρνητική επίπτωση του ρωσοουκρανικού πολέμου με την οριστική διακοπή των δραστηριοτήτων στη Ρωσία και των πληθωριστικών πιέσεων καλλιέργησαν στη μετοχή έντονες καθοδικές δυνάμεις προκαλώντας τη καταστρατήγηση της μακροπρόθεσμης πλάγιας κίνησης μεταξύ των 9 με 8 ευρώ με άμεσο αποτέλεσμα τη βύθιση της τιμής της μετοχής έως και τα 5,68 ευρώ.
Τώρα η μετοχή αποτυπώνεται στο τριημερήσιο chart να προσπαθεί να εισέλθει μέσα στο εύρος διακύμανσης που ορίζουν τα επίπεδα αντιστάσεων των 6,25 με 6,50 ευρώ. Ανοδικό πέρασμα πάνω από εκεί θα ανοίξει το έδαφος για τα 7,10 ευρώ. Στα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος εμφάνισε μεν αύξηση +9,34% στις ενοποιημένες πωλήσεις σε 213,48 εκατ. ευρώ από 195,24 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου αλλά μείωση κατά -20,78% στη καθαρή κερδοφορία σε 11,59 εκατ. ευρώ από 14,63 εκατ. ευρώ.
Κλείνουμε με τη Coca Cola HBC (EEE) που καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με ένα -28,09% αποτυπώνοντας έτσι την πτωτική της αντίδραση στα γεωπολιτικά τεκταινόμενα και των αναγκαστικών απομειώσεων για την αναδιάρθρωση της θυγατρικής της στη Ρωσία. Η εικόνα όμως των οικονομικών μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο του 2022 παρά την υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας στα 152,9 από 233,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2021 δεν θα την λέγαμε διόλου προβληματική καθώς από την άλλη πλευρά του νομίσματος ο όμιλος ενίσχυσε τα EBITDA σε 663,8 εκατ. ευρώ από 514 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει τη θέληση να πατήσει με δύναμη πάνω στην ισχυρή στήριξη των 20,70 ευρώ και να προσπαθήσει μια ανοδική κίνηση προς τα 22,80 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.