Αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανικό
Σε κατάσταση κρίσης πανικού βρίσκονται πλέον οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ρίξει από τις 3 Απριλίου δασμούς 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, πλήττοντας έτσι όλες σχεδόν τις δημοφιλείς μάρκες από την Toyota έως την Porsche. Η στατιστική λέει ότι κάτι παραπάνω από τα μισά νέα επιβατικά οχήματα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ το 2024 συναρμολογήθηκαν εκτός των ΗΠΑ, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από τις πέντε χώρες: Μεξικό, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδά και Γερμανία.
Με υπογλώσσια θα κυκλοφορούν οι αναλυτές που ασχολούνται με τις επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν οι αμερικανικοί δασμοί στα αυτοκίνητα καθώς είναι ικανοί να μειώσουν κατά 0,2% την οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία ενώ είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία μιας που η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους βασικούς άξονές της αντιπροσωπεύοντας το 7% της οικονομικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τη Γερμανία, οι εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό τοις εκατό της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία της. Ο δε αντίκτυπος των δασμών θα επεκταθεί βαθιά στη γερμανική αλυσίδα εφοδιασμού. Περίπου το ένα τρίτο των μικρών και μεσαίων προμηθευτών αυτοκινήτων που ρωτήθηκαν από την εμπορική ένωση αυτοκινήτων της χώρας τον περασμένο μήνα αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Εκεί όμως που αναμένεται να γίνει το έλα να δεις είναι στο Μεξικό. Περισσότερες από δώδεκα παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν σχεδόν 40 εργοστάσια στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των General Motors, Mercedes-Benz, BMW, Hyundai και Toyota. Το Μεξικό εξήγαγε σχεδόν τρία εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ και προμήθευσε το 40% των αμερικανικών ανταλλακτικών αυτοκινήτων πέρυσι. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Μεξικανοί εργάζονται στη βιομηχανία οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με εξαγωγές πέρυσι κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ θέλει λοιπόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ κάτι που φαντάζει οικονομικά αδιανόητο για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και δεν μιλάω μόνο για τις έξω των ΗΠΑ αλλά και για τις ντόπιες. Όλο αυτό φυσικά έχει άμεση επίδραση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Χαρακτηριστικός του όλου αναβρασμού είναι ο δείκτης STOXX Europe 600 Automobiles & Parts, ο οποίος από το φόβο των δασμών έχει χάσει το παραγωγό του μέσα σε λίγες μέρες ένα -16% πέφτοντας πάνω στη σημαντική περιοχή στήριξης των 515 ευρώ από τα 617 ευρώ. Κάτι παραπάνω δηλαδή από 100 ευρώ έγιναν καπνός. Τώρα αν χάσει το συμβόλαιο και τα 515 ευρώ τότε θα ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για τα 465 ευρώ που έγραφε το φθινόπωρο του 2022. Τη μεγαλύτερη πάντως συμμετοχή στο δείκτη έχουν η Ferrari με ένα 24,2%, η Mercedes Benz με ένα 15,2%. η BMW με 11,6% και η Stellantis με ένα 11,4%.
Από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των μετοχικών αξιών η αυτοκινητοβιομηχανία εκείνη που έχει υποστεί το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσοστό πτώσης της τάξης του -20% είναι η Porsche AG (PAH3) η οποία κατασκευάζει τα γνωστά σπορ αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων των 911, Taycan, Macan, Cayenne, Panamera, 718 Boxster and Cayman. Γενικά πάντως η μετοχή δεν τα πάει καλά καθώς από τα υψηλά που έχει σημειώσει στα 102 ευρώ το καλοκαίρι του 2021 έχει βρεθεί υπό την ασφυκτική πίεση του καθοδικού στροφέα “W” στα 37,72 ευρώ χάνοντας στην πορεία ένα εξωφρενικό ποσοστό -65%. Η μετοχή μάλιστα μετά τη καθοδική καταστρατήγηση των 54,60 ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με πιθανό στόχο τα χαμηλά του 2020 της πανδημικής κρίσης στα 29,60 ευρώ. Τώρα η μετοχή βρίσκεται στα 35,70 ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.