Cenergy Holdings: Μέσα σε ένα τρίμηνο αύξησε 77% τη κερδοφορία
Και να ανακοίνωνε η Cenergy Holdings (CENER) ότι βρήκε πετρέλαιο στο οικόπεδο της Θήβας, η αγορά, έτσι όπως την “έχουν” καταντήσει, ούτε καν θα της έδινε σημασία φιλοδωρώντας τη μάλιστα και αυτή με ένα φαρδύ αρνητικό πρόσημο στη μετοχική της αξία.
Πού τώρα, που ο όμιλος δεν βρήκε πετρέλαιο, αλλά βγήκε και ανακοίνωσε στο εννεάμηνο του 2024 ότι τρέχει με τέτοια ταχύτητα ώστε μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο έχει καταφέρει να αυξήσει την καθαρή του κερδοφορία κατά +77,6%. Από 56,4 εκατ. ευρώ δηλαδή που είχε στο πρώτο εξάμηνο στα 100,26 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αύξησε “μόλις” κατά +62% τα EBITDA κέρδη από τα 121 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο στα 196,8 εκατ. ευρώ και κατά +65% στα κέρδη προ φόρων (EBIT) από τα 104,6 εκατ. ευρώ στα 171,7 εκατ. ευρώ.
Πού να τον ακούσουν που έχει ανεβάσει το EBITDA περιθώριο στο 15,6% από το 11,7% που είχε στο εννεάμηνο του 2023 ή 390 μονάδες υπέρ του… ταμείου. Στοιχείο το οποίο είναι άκρως θετικό για τη Cenergy με το τομέα σωλήνων χάλυβα να ηγείται στην αύξηση αυτή του περιθωρίου.
Η δε σύγκριση με το περσινό εννεάμηνο έχει ξεφύγει καθώς τα ποσοστιαία νούμερα, όπως το +44% στο EBITDA από τα 137 εκατ. ευρώ στα 196,8 εκατ. ευρώ και ο υπερδιπλασιασμός στα κέρδη προ φόρων και μετά φόρων θυμίζει πιο πολύ εταιρεία πληροφορικής και όχι ένα γιγάντιο βιομηχανικό όμιλο.
Αμ, το άλλο. Η Cenergy να δουλεύει στο φουλ παραδίδοντας συνεχώς προϊόντα για τα έργα που έχει αναλάβει και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αντί να πέφτει να ανεβαίνει όλο και περισσότερο φτάνοντας στη λήξη του περασμένου Σεπτεμβρίου στα 3,48 δισ. ευρώ από τα 3,38 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου και τα 3,15 δισ. ευρώ εννέα μήνες νωρίτερα. Έτσι όπως το πάει, το ανεκτέλεστο είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ και ας προχωρά κανονικά η σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλα τα εργοστάσια που έχει η Cenergy στην Ελλάδα. Άλλο ένα επίσης πολύ δυνατό στοιχείο που ενισχύει ακόμα πιο πολύ τις ισχυρές μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές του ομίλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα, που παρουσιάζονται στο εννεάμηνο μειωμένα κατά ένα -11% στα 48,6 εκατ. ευρώ από 54,82 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μια αποκλιμάκωση η οποία οφείλεται στη μείωση των πιστωτικών περιθωρίων για όλες τις θυγατρικές και στη μικρή μείωση των επιτοκίων αναφοράς παρά τις σημαντικές εν εξελίξει επενδύσεις στα εργοστάσια του τομέα και των αυξανόμενων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης.
Σε αυτόν λοιπόν τον όμιλο που πάει για το 2024 να κλείσει με μια λειτουργική κερδοφορία στα 260 εκατ. ευρώ, ενώ στην επόμενη διετία έχει τις δυνατότητες να διαλύσει το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ πριν καν βάλει σε πλήρη λειτουργία το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Hellenic Cables στις ΗΠΑ, η “παράφωνη” ελληνική αγορά έχει οδηγήσει τη μετοχική του αξία σε μια αδιανόητη πτώση της τάξης του -20%.
Κάποιοι παθιασμένοι με τη διαγραμματική ανάλυση θα έλεγαν ότι η μετοχή προσπαθεί να κλείσει το ανοδικό χάσμα που είχε προκληθεί στις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν η μετοχή ξέφευγε πάνω από την αντίσταση των 7,70 ευρώ και έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα προς τα 8,60 ευρώ. Ήταν τότε ακριβώς που άρχισε να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για την επένδυση στις ΗΠΑ μέσω της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ, μετά και την εξασφάλιση της φοροαπαλλαγής 58 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό Δημόσιο.
Μα πώς είναι δυνατόν, τώρα που η Cenergy Holdings έχει πατήσει το κουμπί έναρξης στο project τοποθετώντας τον πρώτο ισχυρό θεμέλιο λίθο που παρέχει η άκρως επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ να ξαναγυρνάει η μετοχή στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν όταν έκανε και την πρώτη σκέψη;
Το ίδιο είναι να κάνεις ένα πρώτο σχεδιασμό στον πίνακα στρατηγικής με το τώρα που έχεις το ισχυρό “οκ” από τους μετόχους και 200 εκατ. ευρώ στην τσέπη για να κάνεις πράξη αυτό που έχεις τραβήξει με το μαρκαδόρο;
Δηλαδή με ποια λογική η μετοχή έφυγε από τα 10 ευρώ και ξαναγύρισε στα 8 ευρώ και πιθανότατα και στα 7,70 ευρώ αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις “πανικού”; Κάποιοι ίσως αναφέρουν ως δικαιολογία την αύξηση που έγινε στα 9 ευρώ προκαλώντας μετά αθρόες πωλήσεις από αυτούς που μπήκαν στην αύξηση (!). Τι είπες τώρα…
Αυτό το φαινόμενο πάντως της πτώσης μετά την αύξηση έχει σίγουρα τα απόλυτα πρωτεία στην ελληνική αγορά.
Μια άκρως αναπτυξιακή εταιρεία βγαίνει και μαζεύει 200 εκατ. ευρώ με 0% επιτόκιο για να επεκταθεί πατώντας πόδι σε μια πολλά υποσχόμενη χώρα που μπορεί να την φέρει σε άλλο επίπεδο από απόψεως μεγέθους και κερδοφορίας και αντί να επικροτούμε όλο αυτόν το στρατηγικό σχεδιασμό το χαντακώνουμε πετώντας τη μετοχή από τα παράθυρα γιατί…
Αυτό το γιατί μην το ψάχνετε. Δεν υπάρχει. Είναι ένα ακόμα ελληνικό κατόρθωμα σε ένα Χρηματιστήριο που θέλει να πάει μπροστά και να ξεχωρίσει, αλλά πλαγίως δεν θέλει να πάει μπροστά αλλά πίσω. Έτσι ίσως να έχει μάθει χρόνια τώρα και αυτό ξέρει να κάνει. Να στρουθοκαμηλίζει.
Δυστυχώς όμως κύριοι “ιθύνοντες” της αγοράς αυτής, ό,τι σπείρατε θα θερίσετε.
Διαγραμματικά τώρα η επιβεβαίωση της καθοδικής διάσπασης της ζώνης στήριξης των 8,60 με 8,50 ευρώ είναι ικανή να φέρει τη τιμή της μετοχής κάτω από τα 8 ευρώ και προς τα 7,70 ευρώ όπου πολύ δύσκολα θα μπορέσει να καταλυθεί από τους πωλητές. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος των 11 με 12 ευρώ βρίσκεται ακόμα εκεί και ίσως τα επίπεδα κάτω των 8 ευρώ να θεωρηθούν ως μια απίστευτη ευκαιρία για τον υπομονετικό και όχι παρορμητικό επενδυτή.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.