Ντόναλντ, ο πλανητάρχης της αστάθειας
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ντόναλντ κυνηγάει να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο της αστάθειας.
Ο VIX, o δείκτης δηλαδή της μεταβλητότητας του S&P 500 θα πρέπει να τον έχει κάνει κολλητό του καθώς μέσα σε 4 μέρες πραγματοποιείσαι μια άνοδο της τάξης του +143% που αποτελεί και το 3ο μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του. Το Νο1 ήταν τον Αύγουστο του 2015 με +195% και το Νο2 τον Μάιο του 2018.
Τέτοιο πράγμα πάντως από πλανητάρχη δεν το έχουμε ματαδεί. Τη μία μέρα ρίχνει υψηλούς δασμούς σε όλο τον πλανήτη και την άλλη τα παίρνει πίσω για να κάτσει να το καλοσκεφτεί στις επόμενες 90 ημέρες. Οι αγορές βέβαια μέσα σε όλη αυτή τη αστάθεια που έχει δημιουργήσει αντιδρούν σπασμωδικά με υψηλά ποσοστά διακύμανσης αποτυπώνοντας απίστευτα ρεκόρ στην ιστορία τους.
Για παράδειγμα το -16% που σημείωσε ο S&P 500 στις πρώτες 65 μέρες του έτους αποτελεί τη τέταρτη πιο άσχημη έναρξη χρονιάς στην ιστορία της Wall Street με πρώτη αυτή που έλαβε χώρα το 1932 όπου και σημείωσε ένα -20,4%, δεύτερη το 1939 με ένα -18,9% και τρίτη αυτή του 2020 με ένα -17,6%. Χρονολογίες δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, τους πολέμους και την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Για τέτοιες χρηματιστηριακές καταστροφικές αστάθειες μιλάμε. Ρεκόρ έχουμε όμως και από την άλλη πλευρά του νομίσματος, τη θετική.
Ο S&P 500 με το 10,82% άνοδο που σημείωσε την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε στη δεύτερη θέση με το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος στην ιστορία του μετά τον Οκτώβριο του 2008 όπου είχε γράψει ένα +11,6%.
Αδιανόητα πράγματα δηλαδή εν καιρό ειρήνης. Ή μήπως ο Τραμπ επιδιώκει κάτι άλλο; Το θέμα όμως είναι ότι υπό αυτές της συνθήκες και υπό την ύπαρξη ενός τόσο ευμετάβλητου πλανητάρχη οι αγορές θα δυσκολευτούν πολύ να “κουμπώσουν” πάνω στη σκέψη του Ντόναλντ ώστε να μπορέσουν να χαράξουν κάποιο ασφαλές μεσοπρόθεσμο στρατηγικό επενδυτικό πλάνο.
Από απόψεως τώρα διαγραμματικής ανάλυσης ο S&P 500 φαίνεται προς το παρόν να έχει πατήσει πάνω στην περιοχή στήριξης των 5.000 με 4.800 μονάδων και να επιδιώκει στη συνέχεια να ξαναπεράσει σε εβδομαδιαίο επίπεδο πάνω από τη σημαίνων περιοχή των 5.300 μονάδων. Επίπεδο το οποίο αν κατακτηθεί από το δείκτη παραμένοντας πάνω από εκεί μπορεί να τον φέρει και πάλι προς το εύρος διακύμανσης των 5.850 με 5.700 μονάδων. Αδυναμία αρπαγής των 5.300 μονάδων θα επαναφέρει το δείκτη σε πτωτική πορεία προς τις 5.000 μονάδες.
Δυστυχώς από εκεί και έπειτα το επίπεδο εκείνο που είναι ικανό να σταματήσει τις πτωτικές διαθέσεις των Bears εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 4.450 μονάδες. Ένα πολύ αρνητικό σενάριο φυσικά που θα προκαλέσει έντονες αλλαγές στη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της Wall Street. Η πίεση βέβαια τότε στον Ντόναλντ από τα “βαριά” επιχειρηματικά πορτοφόλια θα είναι ασφυκτική, αν δεν έχει γίνει ήδη.
Έως και -26% έφτανε να χάνει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 στις δασμολογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ από τα ιστορικά υψηλά που είχε σημειώσει στις 18 Φεβρουαρίου στις 22.255 μονάδες. Εδώ στη διημερήσια διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε το δείκτη να έχει βρει στήριξη στο επίπεδο των 16.250 μονάδων και να έχει κάνει ένα ανοδικό διορθωτικό τίναγμα λίγο πάνω από το κρίσιμο σημείο των 19.000 μονάδων. Τώρα έχει κοντοσταθεί στις 18.680 μονάδες και αναμένει μετρώντας τις δυνάμεις από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα των Bulls vs Bears.
Βασικό ζητούμενο είναι το πέρασμα του δείκτη πάνω από τις 19.000 μονάδες ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε μια μικρή σταθεροποίηση στην περιοχή που εκτείνεται πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 20.000 μονάδων. Όσο ο δείκτης δηλώνει ανυπαρξία ανοδικών καυσίμων διέλευσης από τις 19.000 μονάδες τόσο οι αγοραστές θα αισθάνονται ανασφαλείς στις επενδυτικές τους επιλογές σπρώχνοντας με ρευστοποιήσεις το δείκτη για ακόμα μια φορά μέσα στη ζώνη στήριξης των 16.975 με 16.250 μονάδων.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.