FOURLIS: Αποτιμάται με τιμές 2016 παρά το τριπλασιασμό και δεκαπλασιασμό των μεγεθών του
Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να χωνευτεί το γεγονός που φέρει τη μετοχή ενός ιστορικού ομίλου με 75ετή πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης να βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ίδια τιμή που είχε και πριν από 8 χρόνια – και πιο συγκεκριμένα το 2016, όταν μάλιστα ο ίδιος όμιλος είναι αυτή τη στιγμή ο διπλάσιος ή καλύτερα ο τριπλάσιος, με ορισμένους μάλιστα κλάδους σε οικονομικές παραμέτρους όπως για παράδειγμα τα κέρδη πρό φόρων και τόκων (EBIT), να είναι σχεδόν ο δεκαπλάσιος.
Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς υπάρχει και το απολύτως παράλογο της ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης του εν λόγω ομίλου όπου, σύμφωνα με το εφικτό, προσέξτε το εφικτό και συνάμα συντηρητικό, στρατηγικό πλάνο της διοίκησης για την επόμενη τριετία – τετραετία να φέρνει μεγέθη πωλήσεων που θα χτυπάνε +40% με +45% υψηλότερα νούμερα από αυτό που έφερε το 2023.
Είναι από τα απίστευτα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπου η τιμή της μετοχής είναι η ίδια, παρά το γεγονός που τότε έβγαζε σε έναν συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοτητάς του, που πιστέψτε ότι θα μπει κυριολεκτικά στα επόμενα χρόνια σε άλλα επίπεδα κερδοφορίας, το ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων και τόκων, ενώ εν έτη 2023 έβγαλε 57,6 εκατ. ευρώ ή +747% παραπάνω. Και όμως, ναι, το βλέπουμε και αυτό.
Μιλάω για τον όμιλο Fourlis (ΦΡΛΚ) και ο συγκεκριμένος κλάδος είναι αυτός της λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, τα γνωστά ΙΚΕΑ.
Η μετοχή λοιπόν βρίσκεται ακόμα και σήμερα μετά από 8 σχεδόν χρόνια στα 3,80 ευρώ με τη συσχέτιση που υπάρχει με την υπόλοιπη κίνηση της αγοράς, ακόμα και στη τελευταία 4ετία, να βγάζει μάτια, μιας που ο Γενικός Δείκτης σε αυτό το διάστημα έχει αποδώσει ένα +54% και ο Fourlis βρίσκεται ακόμα με ένα αρνητικό πρόσημο στα -34,5% (!).
Αλήθεια τι είναι αυτό που “κρίνει” το ταμπλό ώστε να έχει αυτόν το τεράστιο όμιλο λιανικής που έχει εξαπλωθεί πέρα από την Ελλάδα και στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο στην κεφαλαιοποίηση των 198 εκατ. ευρώ;
Μήπως το γεγονός που φέρει τον όμιλο να χτυπάει το 2023 κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και απομειώσεων (ΕΒΙΤDA) στα 68,585 εκατ. ευρώ;
Δηλαδή η κεφαλαιοποίηση του ομίλου δεν είναι ούτε 3 φορές τα EBITDA του. Πού ακούστηκε αυτό, όταν θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 5 φορές τα EBITDA κέρδη του ή μια κεφαλαιοποίηση στα 345 εκατ. ευρώ ή στα 6,5 ευρώ ανά μετοχή.
Μήπως φταίει ο καθαρός δανεισμός της λιανικής του ομίλου, γιατί προς τα τέλη του 2024 αυτός θα είναι ο πραγματικός, μιας που η Trade Estates AEEAΠ θα πάρει τον δρόμο της αυτονομίας της τραβώντας “πάνω” της τον δανεισμό της;
Σύμφωνα λοιπόν με την οικονομική κατάσταση του 2023, ο καθαρός δανεισμός έχει διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, φθάνοντας τα 84,8 εκατ. ευρώ από 102,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ άμα ο όμιλος δώσει, όπως αναμένεται, και άλλο ποσοστό στην αγορά από το 61% που κατέχει στη Trade Estates θα αντλήσει σημαντική ρευστότητα ρίχνοντας έτσι περαιτέρω το δανεισμό του.
Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή, μιας που υπάρχει μεγάλη σύγχυση με τον δανεισμό του ομίλου Fourlis που, όπως γράψαμε ανωτέρω, θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας. Πολύ πιο κάτω δηλαδή και από εκείνο του 2016 που κάνουμε την αντιπαράθεση. Άρα δεν είναι αυτή η αιτία. Πάμε να δούμε τι άλλο έχουμε.
Μήπως φταίει ο κλάδος πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, ΙΚΕΑ που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ταχύτητα, φέρνοντας το 2023 κέρδη EBITDA στα 49 εκατ. ευρώ από 35,97 εκατ. ευρώ το 2023;
Και πού να δείτε τι έχει να γίνει στη συνέχεια, με τα νέα καταστήματα που θα μπουν σε λειτουργία όπως αυτό στην Πάτρα ή το 2025 στο Ηράκλειο Κρήτης και φυσικά το 2027 στο Ελληνικό. Επίσης, δώστε μεγάλη προσοχή στη δημιουργία του Inter IKEA που θα μπει σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2025 και θα ανεβάσει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας, μιας που θα μηδενίσει σχεδόν το μεταφορικό κόστος.
Το βρήκα. Σίγουρα φταίει ο κλάδος λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών (Intersport). Εδώ τα δεδομένα που τρέχουν γύρω από το χώρο των αθλητικών ειδών δείχνουν μια τεράστια αλλαγή μέσω των εκτενών επενδυτικών κινήσεων που γίνονται στα Βαλκάνια. Όσοι ασχολούνται με τον εν λόγω κλάδο, το έχουν ήδη μυριστεί. Μάλιστα η διοίκηση είναι έτοιμη να φορτσάρει με δύο στρατηγικές κινήσεις που θα κάνει ανεβάζοντας στα ύψη τα νούμερα των πωλήσεων στον εν λόγω κλάδο. Παράλληλα σημαντικά βήματα γίνονται και στη Ρουμανία, όπου πρόσφατα ο όμιλος άνοιξε το 34ο κατάστημά (Sibiu), ενώ πέρα από εκεί βαρύτητα έχει δοθεί και στη Βουλγαρία, που αριθμεί ήδη 10 καταστήματα. Και στις δύο χώρες υπάρχουν πολύ υψηλά περιθώρια ανάπτυξης.
Μήπως η Trade Estates ΑΕΕΑΠ που πάει “τούρμπο” με τα έσοδα από μισθώματα κατά το 2023, όπου έχει και “λίγο” από τα SMART PARK στα Σπάτα, να σημειώνουν αύξηση κατά 28,3%, με μικτή ετήσια απόδοση μισθωμάτων στο 7,7%;
Το ξέρετε φυσικά ότι κατά τη διάρκεια των δύο ετών λειτουργίας της η μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) στις 31/12/2023 αυξήθηκε κατά +65% στα 477 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού αυξήθηκε κατά +41% φτάνοντας στα 298.4 εκατ. ευρώ. Μιλάμε στην πραγματικότητα για μια χρυσοτόκο όρνιθα που μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, θα δίνει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο μέρισμα στον όμιλο. Για τη χρήση του 2023 αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ποσού ύψους 9,6 εκατ. ευρώ. Το 61% δίνει για τον όμιλο 5,86 εκατ. ευρώ. Not bad at all
Μήπως φταίει το “μωράκι” που ακούει στο όνομα Holland & Barrett, το οποίο κάνει μόλις τώρα τα πρώτα του βήματα;
Καλό είναι να ξέρετε ότι το “μωράκι” μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια “θηρίο” με την υγιεινή τροφή, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που θα “παίρνει” έχοντας για πατέρα ένα πασίγνωστο αγγλικό brand name, κάτι ανάλογο δηλαδή με τα ΙΚΕΑ, με ιστορία άνω των 150 ετών και παρουσία σε 24 χώρες. Εδώ θα έχουμε πολύ θετικές εκπλήξεις με τη γρήγορη αναγνωρισιμότητα που έχει ήδη πάρει αυξάνοντας συνεχώς την πελατειακή βάση.
Άφησα τελευταία την Trade Logistics του ομίλου, όπου βασίζεται στην υπερσύγχρονη τεχνολογία ρομποτικής, η οποία μάλιστα υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, στα Οινόφυτα υπάρχουν 90 ρομποτάκια, τα οποία διακινούν καθημερινά χιλιάδες κιβώτια και γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι βρίσκεται σε καθένα από αυτά.
Αυτό λοιπόν το επιχειρηματικό κομμάτι μου έκανε απίστευτο “κλικ” στην παρουσίαση του ομίλου στα τέλη του περασμένου Μαΐου, μιας που θα αρχίσει να αποφέρει σημαντικά έσοδα στον όμιλο μη εξυπηρετώντας πλέον μόνον τις ανάγκες του, αλλά μετά και τη στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης του μεγάλου περιφερειακού αποθηκευτικού hub με την InterIKEA, θα εισπράττει έσοδα από τις υπηρεσίες της που θα ξεπεράσουν τα 9 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο και με άλλο ανεξάρτητο φορέα για την ανάληψη των υπηρεσιών αποθήκευσης, με τον εμφανή πλέον στόχο του ομίλου Fourlis να είναι να τον μετατρέψει σε μια οντότητα που μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τα έσοδα του. Γι’ αυτό ακριβώς τον στόχο ο όμιλος υλοποιεί ένα σχέδιο μεγέθυνσης των κτιριακών υποδομών τόσο στο Logistics Center στο Σχηματάρι όσο και στα Οινόφυτα.
Στο μεν πρώτο από τα 42.000 τ.μ θα μεγαλώσει στα 55.000 τ.μ., ενώ το δεύτερο από τα 25.000 τ.μ θα επεκταθεί στα 38.000 τ.μ φτάνοντας έτσι συνολικά τα 93.000 τ.μ, νούμερο αρκετά μεγάλο για να τραβήξει το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων επενδυτών.
Η προστιθέμενη αξία που θα φέρει η εν λόγω δραστηριότητα από τα έσοδα διαχείρισης των logistics ίσως αποδειχθεί το κρυμένο “μπαζούκα” του ομίλου Fourlis. Δε θα θέλει και πολύ με το κλίμα που θα αναπτυχθεί στα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να δούμε και μια γνήσια εταιρεία υπηρεσιών logistics όπως είναι η Trade Logistics στο ταμπλό. Κρατήστε το αυτό, όπως κρατήστε και την πλεονεκτική και κομβική γεωπολιτική θέση που κατέχει η Ελλάδα.
Κάπου εδώ μας τελειώνουν και οι ψεύτικες δικαιολογίες στο γιατί η τιμή της μετοχής έχει παραμείνει σε τόσο υποτιμημένα επίπεδα, λες και συναλλάσσεται το 2016, αν και από ότι θυμάμαι το 2017 έγινε πύραυλος χτυπώντας τα 6,20 ευρώ.
Μήπως πρέπει να σοβαρευτούμε και να κοιτάξουμε τις πραγματικές δυνατότητες που έχει ο όμιλος να διαπρέψει στα επόμενα χρόνια, δίνοντας από τώρα το βάπτισμα πυρός στην ανοδική κίνηση που θα τον οδηγήσει σύμφωνα με το μηνιαίο διάγραμμα τιμών πάνω από το δεκαετές σημείο αντίστασης των 6 με 6,20 ευρώ θέτοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο τιμές πλησίον των 7 με 7,60 ευρώ;
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.