Τα καλά εταιρικά νέα δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης
Πάνω της έχει πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα την άνοδο της αγοράς και του Γενικού Δείκτη η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μιλάω για την Coca Cola HBC (ΕΕΕ), που από τις αρχές του Φλεβάρη έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ που φτάνει έως και το +27%, γράφοντας τιμές πάνω από το όριο των 40 ευρώ και προς τα 42 ευρώ. Η εκρηκτική αυτή ανοδική κίνηση για το μέγεθος του ομίλου έχει φέρει για ακόμα μία φορά τη βαρύτητά της στην κορυφή της διαμόρφωσης της τιμής του Γενικού Δείκτη φτάνοντας πλέον το 11,20% αφήνοντας σε μεγάλη απόσταση τη μέχρι πρότινος πρώτη Εθνική Τράπεζα με 9,88%.
Για το τυπικό της στατιστικής παρακολούθησης των “ρυθμιστών” του Γενικού Δείκτη στην τρίτη θέση έχει ανέβει η Πειραιώς με 5,30% κερδίζοντας από το κατέβασμα της μετοχής της ΔΕΗ κάτω από τα 13 ευρώ υπό το βάρος της υπάρχουσας “φήμης” στα στέκια των θεσμικών επενδυτών για εκροές στο rebalancing του MSCI που έλαβε χώρα στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τον Γενικό Δείκτη την περασμένη Πέμπτη που γραφόταν το άρθρο να έχει πραγματοποιήσει στο διημερήσιο chart τιμών μια υγιή διορθωτική κίνηση της τάξης του -3% από τα υψηλά που είχε γράψει στις 1.630 μονάδες, η οποία είναι και ιδιαιτέρως βολική για τους τεχνικούς ταλαντωτές, καθώς χρειαζόντουσαν εδώ και μέρες μια μικρή “εξαέρωση” από τα υπεραγορασμένα επίπεδα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Γενικός Δείκτης έρχεται από τις 1.360 μονάδες που σημείωνε τον περασμένο Νοέμβρη, δίχως να έχει πραγματοποιήσει κάποιο σημαντικό drawdown στην ανοδική του κίνηση των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Το συνολικό ποσοστό ανόδου προσεγγίζει το +20% και για να μπορέσουμε να πούμε ότι το σκηνικό παίρνει φωτιά προς την πλευρά των πωλητών, θα πρέπει ο δείκτης να χάσει με υψηλό τζίρο συναλλαγών την περιοχή βασικής στήριξης των 1.510 με 1.490 μονάδων.
Προς το παρόν όμως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη των 1.580 με 1.600 μονάδων. Πέρασμα του δείκτη κάτω από εκεί θα παραχωρήσει έδαφος για τις 1.550 με 1.545 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που Γενικός Δείκτης δεν έχει τη δύναμη να σχηματίσει ένα ολοκληρωτικό candlestick κάτω από τις 1.580 μονάδες, με το υψηλό της ημέρας δηλαδή να είναι κάτω από εκεί, η δύναμη των αγοραστών θα μεγαλώσει και πάλι σπρώχνοντας τον δείκτη προς τη σαθρή αντίσταση των 1.655 μονάδων.
Η αλήθεια είναι ότι για να δούμε έντονη αλλαγή της κυρίαρχης ανοδικής τάσης, θα πρέπει να λάβει χώρα κάποιο σημαντικό εξωγενές περιστατικό, μιας που οι ανακοινώσεις των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2024 δεν επιτρέπουν τη διολίσθηση του δείκτη σε επικίνδυνα επίπεδα τιμών.
Ιδιαίτερα λαχανιασμένος εμφανίστηκε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap κοντά στην περιοχή των 4.000 μονάδων. Επί πέντε συνεδριάσεις προσπάθησε να περάσει το εν λόγω διαγραμματικό εμπόδιο και το μόνο που κατάφερε είναι να φτάσει ως το κατώφλι του γράφοντας ως ανώτερη τιμή τις 3.986 μονάδες. Και εδώ λοιπόν θεωρούμε επιβεβλημένο ένα pullback προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 3.800 μονάδων προς ανάκτηση ανοδικών δυνάμεων για την επόμενη προσπάθεια προσπέρασης του ορίου των 4.000 μονάδων και απλώματος προς τις 4.400 μονάδες ή ένα +13% από τα επίπεδα των 3.900 μονάδων που έγραφε ο δείκτης την Πέμπτη.
Για να προκληθεί σημαντική ρωγμή στην υπάρχουσα ανοδική τάση, θα πρέπει ο δείκτης να παραδώσει στους πωλητές το επίπεδο που εκτείνεται από τις 3.650 με 3.610 μονάδες. Θα πρέπει δηλαδή ο δείκτης να χάσει ένα -7% για να αρχίζει να χτυπάει alert στην ημερήσια διαγραμματική ανάλυση.
Ένα ποσοστό πτώσης που φαίνεται εκτός λογικής σύμφωνα με το υπάρχον περιβάλλον όχι μόνο από τα θεμελιώδη στοιχεία του 2024 αλλά και των προσδοκιών ανάπτυξης της κερδοφορίας και για το 2025. Και το διεθνές διαγραμματικό τοπίο των 6 κύριων παγκόσμιων δεικτών S&P 500, Dow Jones, Nasdaq 100, DAX 40, CAC 40 και Euro Stoxx 50 δεν παρουσιάζει ενδείξεις έντονης αλλαγής τάσης.
Ίσως η επόμενη ισχυρή ανοδική κίνηση να έρθει από τον Τραπεζικό Δείκτη και τους τραπεζικούς οίκους που τον απαρτίζουν. Είναι ο κύριος διαγραμματικός ύποπτος, με την Coca Cola HBC, για να κάνει το ανοδικό τίναγμα παρασύροντας ψηλότερα όλη την αγορά. Ο δείκτης λοιπόν από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης φαίνεται να κρατάει ανέπαφο το “πάτημα” των αγοραστών στο επίπεδο των 1.420 μονάδων δοκιμάζοντας να διαμορφώσει έναν βραχυχρόνιο βατήρα ανοδικής προώθησης στο σημείο των 1.450 μονάδων. Η επιβεβαίωση του σχηματισμού θα θέσει τον Τραπεζικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά για τις 1.550 μονάδες, όπου δεν έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα ως αντίσταση, μιας που η πιο σημαντική βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, στις 1.800 μονάδες.
Τον ανοδικό κινητήρα της μετοχής του ομίλου Aktor Group (AKTR) έχασε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Mid Cap μιας που πλέον μεταφέρθηκε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης τώρα έχει μείνει με κύριους κινητήρες τον ΑΔΜΗΕ, την Intralot, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, τον ΟΛΠ και την AutoHellas, ώστε να τον τραβήξουν προς τον πρώτο ανοδικό στόχο των 2.600 μονάδων ή ένα +5% από τις τωρινές τιμές των 2.480 μονάδων.
Προς το παρόν ο δείκτης κάνει μια καθοδική διόρθωση προς τη ζώνη στήριξης των 2.470 με 2.450 μονάδων, από όπου διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “Ζ” του περασμένου Αυγούστου. Η άρνηση διαφυγής κάτω από τον “Ζ” θα δώσει τα ανοδικά διαπιστευτήρια για τη συνέχεια.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.