Lamda Development: Το στατιστικό φαινόμενο και η τρίχα που έγινε τριχιά
Για πρώτη φορά στις τελευταίες 450 μέρες που ερεύνησα το εν λόγω στατιστικό φαινόμενο η μετοχή της Lamda Development (ΛΑΜΔΑ) έχει δημιουργήσει τέτοια αρνητική απόκλιση σε σχέση με την αγορά και το Γενικό Δείκτη. Και δε μιλάω από πλευράς υστέρησης στην ποσοστιαία απόδοση μεταξύ του δείκτη και της μετοχής αλλά από πλευράς αντίθετης πορείας δίχως φυσικά να υπάρχει κανένας λόγος στα θεμελιώδη στοιχεία της Lamda Development, το αντίθετο θα έλεγα.
Βλέπουμε λοιπόν στο δίωρο διάγραμμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Γενικό Δείκτη και τη μετοχή το χάσμα αντίθετης πορείας να έχει ξεφύγει σε υπέρμετρο βαθμό δίνοντας ένα χάσμα υποτίμησης που ξεπερνά το 25%. Για την ακρίβεια ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο στο +9,40% ενώ η Lamda έγραψε νέο χαμηλό στο -11,20%. Και όπως φαίνεται και στο παρελθόν του διαγράμματος η ποσοστιαία κίνηση ανάμεσα στα δύο εξεταζόμενα στοιχεία ήταν περιορισμένη με την εναλλαγή να ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Πότε δηλαδή περνούσε πάνω σε απόδοση ο Γενικός Δείκτης και πότε η μετοχή της Lamda ενώ η αντίθετη τελείως τάση δεν έπαιρνε τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Μάλιστα από ότι κοίταξα στο παρελθόν άλλη μια φορά είχαμε την αποτύπωση ενός ευδιάκριτου χάσματος αντιθετικής κίνησης στα μέσα του Απριλίου του 2024, όπου έφτασε κοντά στο 19% αλλά ήταν πολύ σύντομο σε διάρκεια και αμέσως μετά εξελίχθηκε σε ένα ανοδικό ντεμαράζ της Lamda όπου και την έφερε τον Ιούλιο σε ένα εκρηκτικό ποσοστιαίο χάσμα της τάξης του +8% σε σχέση με τη κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Πήρε δηλαδή όχι μόνο πίσω την αρνητική διαφορά αλλά βγήκε και με σημαντικό κέρδος στην αντιπαράθεση με την αγορά αρπάζοντας στη κυριολεξία ανάποδες στροφές από αυτό που περίμεναν κάποιοι. Εδώ βέβαια λόγω και της έντονης διαφοράς στην απόκλιση η ανοδική κίνηση θα είναι ακόμα πιο έντονη. Όπως λοιπόν τότε τον περασμένο Απρίλιο έτσι και τώρα δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος που υπάρχει αυτή η απόκλιση με την υπόλοιπη αγορά.
Η μόνη διαφορά μιας που έχω την τύχη να μιλάω καθημερινά με αρκετούς επενδυτές, θεσμικούς και μη, είναι η γνωστή εδώ και πολλούς μήνες διάθεση του επενδυτικού σχήματος των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου να μειώσουν τη στρατηγική τους θέση στη Lamda Development. Διάθεση η οποία όμως ποτέ δεν έγινε πιεστική, όπως ποτέ δεν υπήρχε ουδεμία διάθεση της συνολικής αποεπένδυσης. Μια επένδυση η οποία μαζί με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει τιμή κτήσης στα 5,90 ευρώ περίπου άρα δεν είναι ζημιογόνος.
Μέσα σε αυτό λοιπόν το χρονικό διάστημα, από τα 7,50 ευρώ στις αρχές του Γενάρη, που η φήμη της πώλησης του μετοχικού ποσοστού μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και η τρίχα έγινε τριχιά στο μυαλό του επενδυτή καθώς φανταζόταν το επενδυτικό σχήμα να βγαίνει και να αδειάζει στο ταμπλό εκατομμύρια μετοχές μέσω της πρακτικής “sell to zero” η μετοχή ξεκίνησε μια πλαγιοκαθοδική διολίσθηση ανοδικής αμφισβήτησης.
Τώρα λοιπόν που το επενδυτικό σχήμα των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου πούλησε το ποσοστό που ήθελαν σε μεγάλα μακροχρόνια funds του εξωτερικού, το ένα μάλιστα είναι ήδη σημαντικός μέτοχος στη Lamda, δίχως να πέσει ούτε μια μετοχή στο ταμπλό η τριχιά θα γίνει και πάλι τρίχα και οι επενδυτές θα ανακαλύψουν ότι τα 6,68 ευρώ που έκλεισε χθες η μετοχή αντιπροσωπεύουν μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ που πραγματικά δεν ξέρω πόσο φθηνή μπορεί να αποδειχθεί στη συνέχεια.
Ίσως και να το ανακαλύψουν σε λίγες εβδομάδες που η Lamda Development ανακοινώνει τα πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία του 2024 σε συνδυασμό με ένα πιθανό δεύτερο πολύ κερδοφόρο πακέτο πωλήσεων γης που θα φέρει για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια ότι αυτό που έχει δηλωμένο με 700 ευρώ ανά τ.μ. στην καθαρή της αξία το πουλάει από 2.100 έως και 3.000 ευρώ το τ.μ. ή με απλά λόγια το πουλάει τέσσερις φορές πάνω.
Κάποιοι πάντως συνεχίζουν να ασχολούνται με τα “ψίχουλα” των λίγων εκατομμυρίων ευρώ (12 εκατ. ευρώ), αν φυσικά βγει ποτέ να πληρώσει ρήτρες καθυστέρησης η Lamda στο Marina Tower, που από ότι μαθαίνω προχωράει ταχύτερα καθώς έχουν έρθει σημαντικές ενισχύσεις στους εργάτες ανέγερσης ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω το Μάιο και χάνουν το “καρβέλι” της υπεραξίας των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει πάρει και θα συνεχίσει να παίρνει η γη μέσα στο μοναδικό σε όλη την Ευρώπη project του Ελληνικού.
Επίσης συνεχόμενη αναφορά γίνεται στην αύξηση της κοστολόγησης του συνολικού project από το αρχικό πλάνο αλλά ξεχνούν ή “κρύβουν” κάτι άλλο. Η άνοδος λοιπόν στην εκτέλεση του έργου μπορεί να αγγίζει τα 160 με 180 εκατ. ευρώ αλλά συγχρόνως έχουν αυξηθεί και οι τιμές των πωλήσεων κατά 300 με 330 εκατ. ευρώ. Άρα, ποιος είναι και πάλι κερδισμένος;
Η υπερβολή στη πτωτική κίνηση της μετοχής αποτυπώνεται και στο κανάλι των 5 Fibonacci ζωνών που παραθέτουμε στη διαγραμματική ανάλυση με τη τιμή να έχει φτάσει στα κάτω όρια πτωτικής διόρθωσης ανάμεσα στα 6,70 με 6,59 ευρώ. Σύμφωνα με το εν λόγω τετράωρο chart τιμών η μετοχή είχε βρεθεί άλλες τέσσερις φορές στην εν λόγω κατάσταση και τις τέσσερις φορές αντέδρασε έντονα ανοδικά δίνοντας από +6,20% έως και +15,50% μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.