Η ΔΕΗ μεταμορφώνεται σε powertech player
Η ανακοίνωση από τον όμιλο της ΔΕΗ των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024 όπως επίσης και οι δηλώσεις της διοίκησης στο conference προς τους αναλυτές έβγαλαν αστραφτερά αναπτυξιακά διαμάντια με τα τρία μάλιστα από αυτά να δίνουν και με το παραπάνω τα ανοδικά εχέγγυα για να πάει η μετοχή έως το τέλος του έτους στα 14+ ευρώ, ενώ αν τοποθετηθούν ολοκληρωμένα και γυαλισμένα στη βιτρίνα των διεθνών αγορών θα οδηγήσουν την τιμή άνω των… 20 ευρώ.
Στα 14+ ευρώ είναι άλλωστε και η χαμηλότερη τιμή-στόχος που έχει δοθεί από την Goldman Sachs δίχως να έχει υπολογίσει τον “ξενοδόχο” των data centers και των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ούτε φυσικά την εμβάθυνση των ισχυρών στρατηγικών κινήσεων στο europe energy trading portfolio που έχει αρχίσει και υλοποιεί ο όμιλος σε τέσσερις χώρες: Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία.
Την υψηλότερη τιμή την έχει δώσει η Axia Ventures στα 22,60 ευρω. Μην νομίζετε, ο εν λόγω οίκος είχε δώσει πάλι την υψηλότερη τιμή στόχο όταν η τιμή παρέπαιε κάτω από τα 3 ευρώ και της βγήκε με το παραπάνω. Λέτε να ήξερε τις απίστευτες δυνατότητες του τότε 47χρονου Γεωργίου Στάσση; Πάμε παρακάτω.
Μόνο και μόνο λοιπόν το γεγονός που φέρει τη διοίκηση να ανεβάζει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες το guidance για τα EBITDA κέρδη του 2024 από τα 1,7 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ θα ήταν υπεραρκετό σε ένα “σωστό” Χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα το αμερικάνικο, να ανοίξει την επόμενη μέρα η μετοχή με ένα +6% με +8%, ενώ αν βάλουμε μέσα και τον αναπτυξιακό πύραυλο που απελευθέρωσαν στο conference και μετατρέπει τη ΔΕΗ σε “powertech player” θα έδινε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου κοντά στο +10% με +14%.
Δυστυχώς όμως το δικό μας ούτε το υποτυπώδες “sell the news” δεν μπορεί να παίξει στο ταμπλό με τη μετοχή να ξεκινάει με μια αδύναμη άνοδο της τάξης του +1%, να φτάνει στη συνέχεια έως και ένα -1% στα 11,86 ευρώ και να κλείνει τελικά στα 11,90 ευρώ με ένα -0,67% (!) λες και η διοίκηση απευθυνόταν στον μπακάλη της γειτονιάς.
Ο παππούς μου μάλιστα έλεγε ότι για να μπορέσεις να κερδίσεις από το “sell the news” θα πρέπει η μετοχή να έχει πρώτα τρέξει ώστε να καρπωθείς ένα καλό κέρδος. Εδώ αλήθεια για ποιό τρέξιμο συζητάμε, αφού η τιμή της μετοχής βρίσκεται από τον Γενάρη με ένα -4,12% την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ένα +10,80%. Φάουλ δηλαδή και κόκκινη κάρτα στον πωλητή.
Ώρες-ώρες νομίζω ότι το ταμπλό του Χ.Α.Α. παίρνει γραμμή από το Χ.Τ.Τ., το Χρηματιστήριο του Τζιμπουτί, της παραλιακής δηλαδή χώρας της ανατολικής Αφρικής.
Να λοιπόν ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που “κάποιοι” με πάρα πολύ υψηλό growth αποφασίζουν να αλλάξουν Χρηματιστήριο από το να μείνουν στη ραθυμία του ελληνικού, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των “εγχώριων” δεν ξέρουν καν ούτε προς τα που πέφτει, ενώ ένα άλλο ποσοστό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες είτε να καταπιεί το ανύπαρκτο ήλιο από την κατά φαντασίαν τους “φούσκα” ή να κόψει σύριζα μια για πάντα τα επενδυτικά φτερά του Έλληνα.
Πάμε να δούμε τώρα ποια είναι αυτά τα αναπτυξιακά διαμάντια που μπορούν να τραβήξουν έως το τέλος του έτους τη ΔΕΗ πάνω από τα 14 ευρώ.
Το πρώτο είναι ότι αρχίζει και έμπρακτα πλέον από το πρώτο κιόλας τρίμηνο η Ρουμανία να παίζει τον κερδοφόρο ρόλο της προσφέροντας το 17% στα αυξημένα κατά +64% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο EBITDA των 460 εκατ. ευρώ. Φυσικά και θα υπάρξει συνέχεια στη μεγάλη αυτή στρατηγική επεκτατική κίνηση της ΔΕΗ.
Το δεύτερο είναι ότι ο όμιλος βάζει πόδι μέσα από ισχυρές συνέργειες και το γιγάντιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 20GW (11,3GW οργανική ανάπτυξη, 2,7GW με την Intrakat, 2GW με την RWE, 2GW με τη Motor Oil και 2GW με τη Mytilineos) σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία, που μπορούν να εκτινάξουν τα έσοδά του ξεφεύγοντας έτσι πλήρως από τα στενά περιθώρια της ελληνικής αγοράς.
Για να καταλάβετε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τόσο μεγάλος παίκτης διασυνδέσεων και καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που να διαθέτει μάλιστα και τέτοια ρευστότητα ύψους 5 δισ. ευρώ. Προσέξτε και πάλι γιατί το ενεργειακό σκηνικό που χτίζει η ΔΕΗ στην εν λόγω περιοχή θα φέρει έκρηξη μεγατόνων στα οικονομικά της δεδομένα.
Πάμε τώρα στον αναπτυξιακό πύραυλο με την αλματώδη ζήτηση που ανακοίνωσε η διοίκηση και έχει να κάνει με τους δύο τομείς που σπάνε στην κυριολεξία τα ταμεία στις αγορές παγκοσμίως παρουσιάζοντας μια έντονα εκθετική πορεία, τα data centers και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).
Το σχέδιο της ΔΕΗ στηρίζεται ορθώς στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, στις αναξιοποίητες μεγάλες εκτάσεις που διαθέτει ο όμιλος, στην έτοιμη ενεργειακή διασύνδεση, στο άκρως αναπτυσσόμενο κομμάτι της αυτό των οπτικών ινών και την ωριμότητα κορυφαίων συνεργασιών με εταιρείες του χώρου, όπως και ότι είναι εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα σε συζητήσεις και με τους 12 γίγαντες hyperscalers (Google, Microsoft, Amazon, Meta, Apple, Alibaba, Huawei, Baidu, Nvidia, Huawei, Oracle, IBM) για να παρέχει το ΑΙ ως service (AIaaS). Σημειώστε ότι οι πέντε πρώτες εταιρείες στην παραπάνω λίστα ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στον εν λόγω τομέα.
Και μη νομίζετε ότι όλα αυτά είναι στο μακρινό μέλλον γιατί το πρώτο άμεσο μέρος που ακούγεται για την εγκατάσταση ενός τέτοιου τεράστιου data center είναι το Αλιβέρι, όπου είναι όλα σχεδόν έτοιμα για να παρέχουν ότι χρειάζεται ένα τέτοιο τεχνολογικό project. Άφθονη πράσινη ενέργεια, ηλεκτρική διασύνδεση, οπτική ίνα, ακόμα και κάλυψη μέρους της ψύξης που χρειάζονται οι servers τέτοιων εγκαταστάσεων από τις θαλάσσιες υποδομές του ατμοηλεκτρικού σταθμού.
Όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω μια ανάλογη εισηγμένη εταιρεία για να αντιπαραβάλλω με τη ΔΕΗ. Που να έχει ξεφύγει δηλαδή από τα πλαίσια των Utilities να αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα στην καθαρή ενέργεια και να μπαίνει επιθετικά στα data centers και την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).
Το σίγουρο είναι πάντως ότι το πολύ αυτό εντυπωσιακό αναπτυξιακό πάντρεμα που έχει πετύχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γεώργιος Στάσσης θα φέρει υψηλούς πολλαπλασιαστές στους οικονομικούς αριθμοδείκτες εκτοξεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την τιμή-στόχο της μετοχής. Θέμα χρόνου είναι.
Κοιτώντας τώρα το μηνιαίο διάγραμμα τιμών της μετοχής και τον τμημένο ανοδικά 16ετή σχηματισμό “Cup and handle” στα 10,80 με 11,20 ευρώ μια υποψία για το τι ετοιμάζεται μακροπρόθεσμα στην τιμή της μετοχής την έχεις. Ο καταστρατηγημένος αυτός σχηματισμός έχει την ικανότητα να φέρει την τιμή της μετοχής πάνω από τα 17,38 ευρώ που έγραφε τα Χριστούγεννα του 2007 ανοίγοντας έτσι το ανοδικό έδαφος για τα 20 ευρώ.
Αφήστε λοιπόν τους πωλητές να παίζουν το ρόλο του κομπάρσου σε όλη αυτή την προδιαγεγραμμένη ανοδική πορεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.