Profile Software: Χαοτική η διαφορά ανάμεσα στη σημερινή εταιρεία και σε αυτή που πρόκειται να εξελιχθεί
Η Profile Software (ΠΡΟΦ), διεθνής εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού πραγματοποίησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές του περασμένου μήνα δύο παρουσιάσεις των προοπτικών του ομίλου. Η πρώτη ήταν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) στις 5 Μαΐου και η δεύτερη εν μέσω της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στις 16 Μαΐου. Το πρώτο σκέλος λοιπόν των παρουσιάσεων είχε να κάνει με τα ήδη γνωστά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 και το δεύτερο σκέλος με τις προοπτικές του ομίλου μέσα από τα έργα του Δημοσίου για το “Digital transformation” και την επιθετική πλέον δραστηριοποίηση της Profile στο τομέα των “Financial solutions”.
Ενώ λοιπόν στο πρώτο κομμάτι της παρουσίασης η ροή πήγαινε σε ήρεμο τόνο στο δεύτερο σκέλος ήταν τέτοιος ο καταιγισμός στα νούμερα συμβάσεων και μεγέθυνσης του ομίλου από τον πρόεδρο της Profile κ. Μπάμπη Στασινόπουλο και τον CEO κ. Ευάγγελο Αγγελίδη όπου στη κυριολεξία χάθηκε η μπάλα. Κάποιοι μάλιστα από ότι παρατήρησα στην ΕΘΕ έβγαλαν και κομπιουτεράκια και προσπαθούσαν να προσθέσουν τα νούμερα των εσόδων που αναμένει ο όμιλος στα επόμενα έτη.
Τι είναι αυτά λοιπόν που ακούσαμε στο δεύτερο σκέλος για τις προοπτικές του ομίλου:
Πρώτον, η Profile είχε μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπογεγραμμένες συμβάσεις για έργα του Δημοσίου αξίας 100 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις συντηρητικές δηλώσεις της διοίκησης «προσμένει» επιπλέον έργα 90 εκατ. ευρώ. Αν και με τη λογική ορμή των καινούργιων συμβάσεων μπορεί να προσεγγίσει και πάλι άλλα 100 εκατ. ευρώ. Εμείς όμως στους υπολογισμούς μας θα πάρουμε ως ζητούμενο το συντηρητικό σενάριο της διοίκησης. Μάλιστα σε αυτό το νέο πακέτο των επιπλέον έργων η Profile έχει ήδη πάρει ένα ποσό της τάξεως των 8 με 10 εκατ. ευρώ που της αναλογούν από τη κατακύρωση του έργου για τη ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας συνολικού προϋπολογισμού 235,6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.
Δεύτερον τα έργα του δημόσιου τομέα έχουν και δικαιώματα προαίρεσης που μπορεί να φτάσουν κατ’ ελάχιστον στο 18% με 22% επί του συνολικού τζίρου.
Τρίτον σε όλο αυτό το συνολικό νούμερο του τζίρου που θα προκύψει θα πρέπει να προσθέσουμε και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα τα οποία για το δημόσιο τομέα βάση συμβασιοποίησης ξεκινάνε από το 7% και προσεγγίζουν το 10% επί του συνολικού τζίρου όλων των ανωτέρω.
Τέταρτον έχουμε φυσικά και το πλέον δυναμικό, το κύριο κομμάτι δραστηριότητας της Profile που είναι η ανάπτυξη και πώληση προϊόντων στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα παγκοσμίως σε πάνω από 48 χώρες. Εκεί λοιπόν ο όμιλος με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορεί να φέρνει για κάθε χρόνο νέες συμβάσεις έργων αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ. Και εδώ είναι πάντως άκρως συντηρητικό το view της διοίκησης καθώς διεθνώς, η τάση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τον κλάδο στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα βάση της ανάλυσης της Grand View Research, που και ο ίδιος ο όμιλος παρουσίασε στην ΕΘΕ, οι δαπάνες παγκοσμίως για τα “Financial solutions” στα Banking & Wealth Industries αναμένονται να διπλασιαστούν στα επόμενα χρόνια και από τα 4,27 δισ. ευρώ να φτάσουν έως το 2027 στα 8,043 δισ. ευρώ. Άρα βάσει αυτής της ανάλυσης η πίτα διπλασιάζεται. Οπότε;
Το πέμπτο είναι ότι και στις συμβάσεις των financial solutions ο όμιλος έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από επαναλαμβανόμενα έσοδα (recuring revenues), τα οποία ενισχύονται συνεχώς από δύο κατηγορίες. Το existing business των παλιών συμβάσεων με τους 300+ πελάτες που αναλογούν σε ετήσια έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ (το 2023 αναμένονται στα 21 εκατ. ευρώ) και σε αυτά που μπορούν να φέρουν οι νέες συμβάσεις που είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ από τα 25 εκατ. ευρώ που αναφέραμε παραπάνω.
Το έκτο στοιχείο που λέχθηκε ήταν το εντυπωσιακό ποσοστό του EBITDA margins όπου βρίσκεται μεταξύ του 25 με 30%. Εμείς θα πάρουμε το περιθώριο που είχε το 2022 και ήταν στο 26% επί των συνολικών εσόδων που έχουμε αναφέρει και των πέντε άνωθεν στοιχεία.
Και τέλος το έβδομο και πλέον σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο όμιλος «κατεβάζει» περίπου το 60% του EBITDA κατευθείαν στο ταμείο.
Τι δε κατάλαβαν λοιπόν;
Ότι ο όμιλος Profile στα επόμενα χρόνια στην κυριολεξία θα εκτοξευτεί φέρνοντας έσοδα άνω των 420 εκατ. ευρώ (!) ενώ η EBITDA κερδοφορία βάσει του αναγραφόμενου ποσοστιαίου περιθωρίου θα φτάσει να ξεπερνάει τα 109 εκατ. ευρώ με τα μεγέθη του 2024 και 2025 να εμφανίζονται με τέτοια νούμερα που τα τωρινά είναι απολύτως νηπιακά.
Την ίδια στιγμή ο όμιλος θα φτάσει να έχει συσσωρευμένο ταμείο της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ αν προσθέσουμε και τα 14 εκατ. ευρώ που έχει ήδη.
Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η Profile θα έχει τη δύναμη να κάνει δύο πολύ ισχυρές εξαγορές που θα έχουν την ικανότητα να μοχλεύσουν περαιτέρω τα έσοδα και το τελικό EBITDA ξεπερνώντας ακόμα και τα 120 εκατ. ευρώ.
Μιλάμε πραγματικά για μια χαώδη διαφορά ανάμεσα στη σημερινή εταιρεία και σε αυτή που πρόκειται να εξελιχθεί.
Αυτό το εντυπωσιακό γιγάντωμα στη κερδοφορία κατάλαβαν άλλωστε οι αναλυτές από το τεράστιο βορειοευρωπαϊκό Fund και άρπαξαν αμέσως όλο το “pool” των ιδίων μετοχών του ομίλου, πάλι καλά που άφησαν το «γούρι» των 941 μετοχών για τη επανέναρξη του buyback, ενώ από ότι ακούγεται αγοράζουν συνεχώς και μέσα από το ταμπλό.
Μετοχικά δε, μόνο και μόνο, που η τωρινή κεφαλαιοποίηση είναι στα 96 εκατ. ευρώ αρκετά κάτω δηλαδή από το expectation στη κερδοφορία εύκολα ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής μπορεί να το δει συνειρμικά ως ένα τριετές «ομόλογο» όπου δύναται να διπλασιάσει σχεδόν το κεφάλαιό του.
Να φανταστείτε ότι στη τελευταία ανάλυσή της η Optima Bank δίχως να συμπεριλάβει τις μελλοντικές συμβάσεις από τα financial solutions και τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου έβγαζε ως τιμή στόχο τα 5,60 ευρώ ή έως και +41% από το χθεσινό κλείσιμο στα 3,98 ευρώ.
Όμως η μετοχή είναι φθηνή ακόμα και σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες στο κλάδο της πληροφορικής τόσο παγκοσμίως όσο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Έτσι ενώ στη διεθνή αγορά αντίστοιχες εταιρείες λογισμικού έχουν, σύμφωνα με τα μεγέθη του 2022, EV/Sales στο 6 και EV/Ebitda στο 21 η Profile έχει 3,45 (-42%) και 13,93 (-33%).
Επίσης σε αντιπαράθεση με τις εισηγμένες EpsilonNet και Entersoft, όπου έχουν EV/Sales στο 5,63 και 5 αντίστοιχα η Profile έχει 3,45 ή με ένα discount -39% από την πρώτη. Παράλληλα το EV/Ebitda για την EpsilonNet και Entersoft είναι στο 15,58 και 16,88 αντίστοιχα ενώ η Profile έχει 13,93 ή με ένα discount -21%.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή στο μηνιαίο και πλέον μακροπρόθεσμο chart τιμών έχει διασπάσει ανοδικά την προηγούμενη περιοχή αντίστασης των 3,75 ευρώ πραγματοποιώντας νέο ιστορικό υψηλό για την Profile ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «φίλησε» και τα 4 ευρώ. Για τη συνέχεια έχει τεθεί ως επόμενος ανοδικός στόχος το επίπεδο που καθορίζει το ύψος του προηγούμενου εύρους διακύμανσης της περιόδου 2021 – 2022. Η περιοχή αυτή αποτυπώνεται στα 5,30 ευρώ ενώ σε μια πιθανή μεσοπρόθεσμη πυρπόληση και αυτού του επιπέδου τιμών η μετοχή θα έχει σημαντικό περιθώριο ανόδου καθώς το επόμενο target βγαίνει μέσω των Fibonacci στα 7,10 με 7,24 ευρώ (!) ή ένα +82%.
Άξιο λόγου συμπεριφοράς της μετοχής είναι ο παραμετροποιημένος κλειστός Bollinger 21 μηνών, όπου παίζει το ρόλο «μαξιλαριού» στις όποιες ρευστοποιήσεις και δεν έχει ποτέ παραβιαστεί καθοδικά από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Από τότε κοιτάει μόνο… πάνω.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.