Ο θηριώδης ελέφαντας και το ορόσημο των 1400 μονάδων
Σε έντονη διαγραμματική αντιπαράθεση με τη καθοριστική μεσοπρόθεσμη πτωτική γραμμή τάσης “Q” έχει έρθει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Είναι η γραμμή που ενώνει τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές του περασμένου Ιουλίου στις 1351,68 μονάδες και του Αυγούστου στις 1324,85 μονάδες. Επτά συνεχόμενες φορές ο δείκτης προσπάθησε να περάσει πάνω από την περιοχή των 1268 με 1265 μονάδων από όπου διέρχεται η “Q” αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί ένα ημερήσιο ανοδικό candlestick πάνω από εκεί.
Επαναλαμβάνω ότι εν λόγω γραμμή έχει στρατηγική διαγραμματική σημασία για τη συνέχεια καθώς εάν τμηθεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών τότε θα ανοίξει την πύλη για το πέρασμα του Γενικού Δείκτη μέσα στην περιοχή των υψηλών 9ετίας ανάμεσα στις 1327 με 1351 μονάδες έχοντας όμως ως στόχο στο επόμενο τρίμηνο το επίπεδο ορόσημο των 1400 μονάδων.
Ένα επίπεδο που μόλις προσπεραστεί μας βγάζει σχεδόν 12 χρόνια πίσω στο Μάιο του 2011 λίγο πριν κάνουμε το μεγάλο ιστορικό μακροβούτι ένα χρόνο μετά προς τις 471 μονάδες.
Ο κύκλος αυτός στους ερχόμενους μήνες πρέπει να κλείσει και θα κλείσει ώστε το Χρηματιστήριο να αφήσει για τα καλά πίσω του την «αρρωστημένη» κατάσταση της τελευταίας δωδεκαετίας. Έτσι μόνο περνώντας πάνω από τις 1400 μονάδες θα αποτάξει και διαγραμματικά τη γιγάντια χρονικά μακροπρόθεσμη διεθνή ανοδική υστέρηση της αγοράς ανοίγοντας διετή δίαυλο επικοινωνίας με τις 2000 μονάδες.
Μελετώντας τώρα τη ποσοστιαία συμμετοχή και τη διαγραμματική εικόνα των 6 κορυφαίων ομίλων που ελέγχουν και καθορίζουν με τη βαρύτητά τους το 37% του Γενικού Δείκτη διαπιστώνουμε ότι στη τελευταία ανοδική κίνηση που έχει πραγματοποιηθεί από τα τέλη του περασμένου Οκτώβρη αυτή που έχει δώσει το «σάλπισμα» της ανοδικής επίθεσης είναι η μετοχή της ΔΕΗ με μια απόδοση της τάξεως του +16% με δεύτερη την Εθνική Τράπεζα με ένα +9,72% και τρίτη την Πειραιώς με ένα +9,07%.
Αντιθέτως δίχως ιδιαίτερη «βοήθεια» στην ανοδική κίνηση κατά +5,7% του Γενικού Δείκτη εμφανίζονται μέχρι τώρα να είναι η Coca Cola HBC με ένα +2,30% και ο Mytilineos ο οποίος μάλιστα έχει αρνητικό πρόσημο απόδοσης με ένα -1,46%.
Βέβαια ο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) σε όλη τη διορθωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά του Ιουλίου των 1351 μονάδων έως τα χαμηλά του Οκτωβρίου στις 1105 μονάδες δεν άφησε και πολλά περιθώρια υπεροχής των πωλητών στη μετοχή του ενώ αναγνωρισμένα υπήρξε ένας από τους leader των δυνάμεων αναχαίτισης των πτωτικών διαθέσεων της αγοράς.
Το ότι αυτή τη στιγμή υστερεί σε σχέση με τους άλλους 5 ομίλους είναι θετικό για την αγορά μιας που αναμένουμε βάση και της διεβδομαδιαίας ανάλυσης να περάσει σύντομα στην αντεπίθεση αρπάζοντας περίπου ένα +12% από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 36,34 ευρώ χτυπώντας τα 40,70 ευρώ. Το αρχικό διαγραμματικό κλειδί θραύσης βρίσκεται στη τμήση της καθοδικής γραμμής “W” στα 37,30 ευρώ περίπου.
Πάνω από εκεί δεν θα υπάρξει κάποιο σοβαρό εμπόδιο έως τη ζώνη των 40,70 με 41 ευρώ.
Οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί ταλαντωτές ορμής δείχνουν επίσης ότι ο χρόνος πλησιάζει για την ανοδική κίνηση, πιθανότατα μετά και των όποιων ποσοστώσεων αναδιάρθρωσης στους δείκτες και κυρίως στον MSCI την ερχόμενη Πέμπτη λόγω της διεύρυνσης του free float και της ταυτόχρονης αύξησης του συντελεστή στάθμισης της Εθνικής Τράπεζας.
Από την άλλη κοιτώντας την ισχυρότατη αναπτυξιακή πορεία των θεμελιωδών στοιχείων του ομίλου μετά και την ανακοίνωση του οικονομικού 9μήνου με το ετησιοποιημένο EBITDA να φτάνει πλέον τα 1,013 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ θα μπορούσαμε εύκολα να τον προσομοιάσουμε ως έναν «ελέφαντα» που έχει ως σκοπό να ποδοπατήσει όποιον σταθεί στο διάβα του τρέχοντας προς το στόχο των 6 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση και των 42 ευρώ ανά μετοχή.
Μάλιστα είναι πολύ πιθανόν αυτός ο θηριώδης ελέφαντας να βρεθεί και μέσα στο δωμάτιο των 1400 μονάδων του Γενικού Δείκτη μην αφήνοντας τίποτα όρθιο.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.