Το “bet” και η υστέρηση των τραπεζικών μετοχών
Μικρά βήματα σταθεροποίησης πραγματοποιούν από την αρχή του Απρίλη οι τραπεζικές μετοχές, με τον Τραπεζικό Δείκτη να πλησιάζει δειλά-δειλά το όριο των 800 μονάδων, έχοντας πρώτα ροκανίσει ανοδικά το 40% περίπου της καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε την πρώτη μέρα του Μάρτη στις 954 μονάδες και έφτασε έως και τις παρυφές των 700 μονάδων. Παρά όμως την άνοδο, κάτι φαίνεται να λείπει από την εικόνα, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 1.100 μονάδων και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap προς τις 2.670 μονάδες, θα αναμέναμε μια παρόμοια retracement κίνηση και στον Τραπεζικό Δείκτη, προσεγγίζοντας έτσι το αντίστοιχο επίπεδο σύγκρισης των 845 μονάδων.
Είναι ένα διαγραμματικό δεδομένο που μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί, δίνοντας λαβές για την αποτύπωση μιας αναπτυσσόμενης δυσπραγίας ως προς την ανηφορική αρπαγή των +45 μονάδων που υπολείπονται για να πιάσουν και οι τράπεζες τον ίδιο βηματισμό με την υπόλοιπη αγορά, η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ανεβάσει τζίρο και παλμό, ποντάροντας, σύμφωνα με τους “ιθύνοντες“, στην έκπληξη της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P την επόμενη Παρασκευή. Αναφέρω τη λέξη “ιθύνοντες” γιατί, βλέπετε, είναι πολύ δύσκολο να πιάσουμε τον κάθε αγοραστή και να τον ρωτήσουμε το γιατί και το πώς πατάει το “Βuy” πλήκτρο όποτε κάποιοι ψάχνουν στα σκοτεινά τούς ψιθυριστές μπας και βρουν την εξήγηση της ανοδικής κίνησης.
Το παράδοξο, όμως, εδώ είναι ότι, αν όντως υπάρχει ένα τέτοιο “bet“, οι πρώτες μετοχές που θα έπρεπε να εκτοξευτούν είναι φυσιολογικά αυτές των τραπεζών και όχι οι τριγύρω φίλιες δυνάμεις. Όσο μάλιστα προχωράμε στην επιμέρους διαγραμματική ανάλυση των τραπεζικών μετοχών, διαπιστώνουμε έναν ελαφρύ προβληματισμό, μιας που, πέρα από την Πειραιώς, που έχει ένα κάπως πιο θετικό outlook, οι υπόλοιπες δεν δείχνουν και τόσο ορεξάτες για να πάρουν την Πόλη και τα υψηλά που είχαν γράψει στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη.
Ξεκινάω, λοιπόν, με τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ), που έχει προς το παρόν και το πιο εύθραυστο διάγραμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Εδώ, λοιπόν, στο διημερήσιο chart εντοπίζουμε τη μετοχή να έχει διασπάσει καθοδικά τον μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα “S” που έδινε την πορεία της τάσης από τον περασμένο Ιούλιο και να προσπαθεί να κρατηθεί μέσα στον τριγωνικό σχηματισμό “T”, όπου και θα βγάλει την επόμενη βραχυπρόθεσμη κίνηση. Έτσι, στην περίπτωση που η τιμή περάσει με δύναμη πάνω από τα 1,30 ευρώ, θα επανέλθει εκ νέου στην καθοδήγηση του στροφέα ανοίγοντας το έδαφος για τα 1,3780 με 1,41 ευρώ. Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση που η μετοχή χάσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών τα 1,20 ευρώ, τότε θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο της πολύ σημαίνουσας στήριξης των 1,1590 ευρώ. Η μέχρι τώρα πάντως προσπάθεια ανοδικής εκτίναξης δείχνει να έχει αποτύχει, με τα αποτυπωμένα candlesticks να θυμίζουν κάτι “κουρασμένα παλικάρια”.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) πραγματοποιεί στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις ανοδικά σκαλοπάτια, ξεφεύγοντας πάνω από την περιοχή των 4,50 ευρώ. Όμως, παρ’ όλα αυτά, απέχει αρκετά από τη ζώνη των 4,95 με 5 ευρώ, όπου θα μπορούσε να δώσει και το καθοριστικό χτύπημα στους πωλητές. Στις επόμενες τώρα συνεδριάσεις, αν η μετοχή κολλήσει ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 4,82 με 4,70 ευρώ δίχως τα απαραίτητα ανοδικά καύσιμα διαφυγής, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα καθοδικό κατέβασμα προς το επίπεδο των 4,54 με 4,50 ευρώ προς ανάκτηση πιθανών νέων αγοραστικών δυνάμεων.
Η Alpha Bank (ΑΛΦΑ), με μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 2,77 δισ. ευρώ, κινδυνεύει στις επόμενες μέρες να χάσει την τρίτη θέση από την ανερχόμενη Πειραιώς, που την έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής, έχοντας την κεφαλαιοποίηση των 2,738 δισ. ευρώ. Στο διεβδομαδιαίο τώρα chart τιμών, εντοπίζουμε τη μετοχή της να δοκιμάζει επί 20 μέρες τις πτωτικές αντοχές δύο πολύ σημαντικών διαγραμματικών δεδομένων. Πρώτον, τη ζώνη των 1,14 με 1,10 ευρώ και, δεύτερον, τον πρώην μακροπρόθεσμο στροφέα καθοδικής πίεσης “Q” του Δεκεμβρίου του 2019. Όσο, λοιπόν, η τιμή της μετοχής δεν δίνει καθοδικά δικαιώματα, κρατώντας απόσταση ασφαλείας από το επίπεδο των 1,10 με 1,05 ευρώ, τόσο θα διαμορφώνει ισχυρό βατήρα ανοδικής κίνησης προς τα 1,26 ευρώ.
Κλείνω με τη μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ), που παρουσιάζεται να έχει το πιο “σπιρτόζικο” διάγραμμα και τα πιο γρήγορα ανοδικά αντανακλαστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες. Εδώ το σημείο-κλειδί για την περαιτέρω πορεία της μετοχής φαίνεται να είναι η περιοχή των 2,20 με 2,22 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα θέσει τη μετοχή σε τροχιά σύγκρουσης με τα υψηλά των 2,50 ευρώ, ξυπνώντας για τα καλά τούς τραπεζικούς “θιασώτες”. Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση που η μετοχή δηλώσει εκτενή αδυναμία διάτρησης, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα έντονο κατέβασμα εκτόνωσης προς το επίπεδο των 2 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.