Έως και κέρδη +53% έφεραν οι τέσσερις τραπεζικές κυρίες από την αρχή της χρονιάς
Με μια εκρηκτική ανοδική κίνηση από την αρχή της χρονιάς οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί οίκοι της χώρας Eurobank Holdings, Εθνική Τράπεζα, Piraeus Financial Holdings και Alpha Services & Holdings έχουν προσθέσει 8,25 δισ. ευρώ στη συνολική τους κεφαλαιοποίηση, πραγματοποιώντας ένα ποσοστιαίο άλμα της τάξης του +34,65%.
Έτσι, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 οι τέσσερις τραπεζικές κυρίες είχαν συνολική κεφαλαιοποίηση 23,824 δισ. ευρώ, τώρα στα επίπεδα που έχουν φτάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις οι μετοχές τους έχουν ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, τη μεγαλύτερη άνοδο με ένα +53,43% την έχει πετύχει η μετοχή της Alpha, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα τη διαδρομή από τα 1,617 ευρώ στα 2,481 ευρώ. Δεύτερη είναι η Πειραιώς, με ένα +42,70%, ξεκινώντας από τα 3,85 ευρώ και φτάνοντας μέχρι τώρα στα 5,494 ευρώ, τρίτη σε απόδοση η Εθνική με ένα +34,33%, από τα 7,66 ευρώ στα 10,29 ευρώ και τέταρτη η Eurobank με ένα +21,48%, κινούμενη από τα 2,23 ευρώ στα 2,709 ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τωρινή κατάσταση των τραπεζικών μετοχών με αυτή που έδιναν έως τον περασμένο Δεκέμβριο οι επενδυτικοί οίκοι στις αναλύσεις τους. Έτσι, σύμφωνα με τις τιμές-στόχους που έδιναν τότε για τις τέσσερις τράπεζες, η συνολική κεφαλαιοποίηση που θα προέκυπτε από την απόλυτη εκπλήρωσή τους είναι, σύμφωνα με τη σύσταση της Euroxx Securities, τα 35,32 δισ. ευρώ, της Ambrosia Capital τα 35,02 δισ. ευρώ, της UBS τα 33,17 δισ. ευρώ, της Deutsche Bank τα 32,37 δισ. ευρώ, της Goldman Sachs τα 30,11 δισ. ευρώ, της Bank of America τα 29,66 δισ. ευρώ και της Morgan Stanley τα 29,57 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος των εφτά αυτών συστάσεων βγαίνει στα 32,17 δισ. ευρώ, απέχοντας πλέον μόλις ένα +0,31% από τα 32,079 δισ. ευρώ της σημερινής κεφαλαιοποίησης που δίνουν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών. Την τελευταία φορά, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, που είχα γράψει ένα παρόμοιο άρθρο για τον μέσο όρο των εφτά επενδυτικών συστάσεων, η απόσταση ήταν χαώδης καθώς έφτανε το +48%.
Τώρα, λοιπόν, που έχουμε καλύψει όλη αυτή την απόσταση, μένει να δούμε τις νέες συστάσεις των επενδυτικών οίκων, μιας που έχουν βγει τα τελικά στοιχεία για το 2024, ενώ υπάρχουν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2025. Για τους τύπους να αναφέρω ότι η μέση τιμή-στόχος που έδιναν για τη Eurobank οι επτά οίκοι είναι τα 2,82 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπεται ακόμα κατά ένα +4,10% από τα πρόσφατα υψηλά, για την Εθνική τα 10,20 ευρώ, που τα έπιασε και τα ξεπέρασε κατά ένα +0,8%, για την Πειραιώς τα 5,65 ευρώ ή ένα +2,87% ακόμα και για την Alpha τα 2,30 ευρώ, που και αυτή όχι μόνο τα έπιασε, αλλά και τα προσπέρασε κατά ένα +7,35%.
Για τον Τραπεζικό Δείκτη τώρα είχα αναφέρει επανειλημμένως ότι στη διαγραμματική ανάλυση μετά τις 1.400 μονάδες δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να τον σταματήσει έως τις 1.800 μονάδες, κάτι που φαίνεται ότι το “άκουσε” και προσπαθεί να το εκπληρώσει, φτάνοντας έως τις 1.731 μονάδες ή μια ανοδική κίνηση της τάξης του +25%. Το επόμενο, όμως, στοίχημα στην περίπτωση που ο Τραπεζικός Δείκτης διαλύσει και τις 1.800 μονάδες είναι λίγο εκτός πλαισίου σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα των τραπεζών, καθώς δείχνει τις 3.100 μονάδες που έγραφε ο δείκτης το φθινόπωρο του 2015. Μιλάμε δηλαδή για μια απίστευτη ποσοστιαία άνοδο της τάξης του +80%. Λέτε να…
Από τις επιμέρους διαγραμματικές αναλύσεις, ξεκινάω με τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ), που εντοπίζεται το πρωί της Πέμπτης, που γραφόταν το άρθρο, να βρίσκεται στα 2,665 ευρώ, έχοντας μια κεφαλαιοποίηση στα 9,8 δισ. ευρώ.
Στο εβδομαδιαίο λοιπόν chart τιμών η μετοχή μετά την ανοδική διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 2,50 ευρώ στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη έχει θέσει ως στόχο το επίπεδο αντίστασης των 3 ευρώ. Πάνω από εκεί θα ανοίξει ο δρόμος για τα 3,60 ευρώ. Για να έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή στην υπάρχουσα ανοδική τάση, θα πρέπει η μετοχή να τμήσει καθοδικά τα 2,43 ευρώ.
Η Εθνική (ΕΤΕ), που εντοπίζεται στα 10,065 ευρώ έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 9,2 δισ. ευρώ, θέλει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να αποτυπώσει ένα δυναμικό “πάτημα” πάνω στο επίπεδο των 10 ευρώ, ώστε να παραχωρήσει στη συνέχεια έδαφος στους αγοραστές να τρέξουν προς τον επόμενο στόχο των 11 ευρώ. Εδώ για να καταστρατηγηθεί το ανοδικό σενάριο, θα πρέπει η μετοχή να απολέσει το σημείο στήριξης των 9,50 ευρώ, ώστε να κινηθεί εκ νέου προς τη βάση των αγοραστών στα 9 ευρώ.
Η Πειραιώς (ΠΕΙΡ) με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 6,83 δισ. ευρώ φαίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ότι θέλει να κοντραριστεί με την περιοχή αντίστασης των 5,50 ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που η μετοχή την προσπεράσει, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια γρήγορη ανοδική επίθεση προς το επίπεδο των 5,84 με 6 ευρώ. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να γίνει μόνο με το κύλισμα της μετοχής προς το όριο των 5 ευρώ.
Κλείνω με τη μετοχή της Alpha (ΑΛΦΑ), που μετά την ανοδική διάσπαση της περιοχής των 1,79 ευρώ δεν έχει αφήσει εμπόδιο για εμπόδιο που να μην έχει περάσει προς τα πάνω. Έτσι, μετά τα 2 ευρώ διέσπασε τα 2,20 ευρώ και τελευταία δοκιμάζει τα 2,50 ευρώ. Επίπεδο το οποίο αν διαρραγεί ανοδικά, θα τη σπρώξει προς το όριο των 3 ευρώ.
Το κανάλι που έχει δημιουργήσει ο στροφέας “S” είναι αυτός ο σχηματισμός που δεν πρέπει να τμηθεί καθοδικά, στα 2,15 ευρώ περίπου, ώστε να αλλάξει η πορεία της μετοχής. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha βρισκόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης λίγο πάνω από τα 5,58 δισ. ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.