Το salute του Γενικού Δείκτη και η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κάθισε κάτω από τη “κόκκινη” σημαία των διεθνών αγορών και έκανε ως “όφειλε” salute στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλτ στο σύγχρονο παγκόσμιο εμπόριο. Δασμοί οι οποίοι θα αποδειχθούν πολύ γρήγορα ως “κρυφοί” φόροι, που ο Αμερικανός καταναλωτής θα τους λουστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και εκεί να δω πως θα αντιδράσει.
Από απόψεως τώρα διαγραμματικής ανάλυσης ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη απωλέσει ένα σχεδόν -10% από τα υψηλά των 1750 μονάδων και δείχνει με την ορμή που έχει αναπτύξει να διαπερνάει τη ζώνη στήριξης των 1600 με 1580 μονάδων και να κινείται προς τη σημαντική στήριξη που παρέχει η περιοχή των 1510 με 1500 μονάδων ή άλλο ένα -5,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Κάτω από εκεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση θα απειληθεί ανοίγοντας πλέον μέτωπο με τις 1455 μονάδες από όπου πήραμε τον περασμένο Δεκέμβρη και το ισχυρό σήμα ανοδικής εφόρμησης.
Το επίπεδο τώρα που μπορεί να αποδειχθεί ως ζώνη αναχαίτισης των πωλητών είναι αυτό που εκτείνεται ανάμεσα στις 1535 με 1485 μονάδες. Πρόκειται για το Fibonacci Arc retracement των 37% με 50% της μεγάλης ανοδικής κίνησης του +28,5% που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης από τον περασμένο Νοέμβρη έως και τα τέλη Μαρτίου. Μιλάμε δηλαδή για μια γενική πτωτική κίνηση από τα υψηλά της τάξης του -15%. Το θετικό βέβαια διαγραμματικό στοιχείο θα είναι να αντιδράσει ανοδικά ο δείκτης πατώντας πάνω στις 1550 μονάδες με 1570 μονάδες.
Πτωτική κίνηση πάντως μέσα στο εύρος των 1485 με 1455 μονάδων, όσο και αν θέλει η αγορά να συμμετέχει στην “τελετή” της ταριφολολογίας του Ντόναλντ είναι εκτός του πραγματικού αντίκτυπου, που θα έχει στην ελληνική οικονομία και στις εισηγμένες εταιρείες. Οι δηλώσεις από το ΥΠΕΘΟ μιλάνε για μια πολύ ήπια επίπτωση από 0,1% έως 0,3% στην ανάπτυξη του 2025 με την αντίστοιχη επίπτωση στη Ευρωπαϊκή ένωση να φτάνει έως και το 0,4% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με πάνω από 2% καθώς δεν εξάγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ δεν αποτελούν το κρίσιμο μέγεθος εκείνο που μπορεί να επηρεάσει ην πορεία της οικονομίας μιας που το 2024 έφτασαν περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ.
Επίσης για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της τα διαθέσιμα της κυβέρνησης ξεπερνούν κατά πολύ τα 35 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει εκτός αγορών για 2,5 χρόνια, χωρίς να ανησυχεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και των αναγκών της Κεντρικής Διοίκησης.
Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση αυτή του Ντόναλντ τόσο στο αμυντικό επίπεδο όσο και στο δασμολογικό έχει προκαλέσει ένα απίστευτο “ξύπνημα” στην Ευρώπη μετά από πολλές εικοσαετίες. Το στοιχείο αυτό θα σύρει δια της βίας της ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε συντεταγμένα και στρατηγικά σχεδιαζόμενα δημοσιονομικά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των οικονομιών τους.
Με λίγα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί μετά από πολλά χρόνια να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης σε καίριους τομείς ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος που έχει αφήσει να δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ και με την Κίνα.
Ήδη η λέξη “τόνωση” της οικονομίας της Ε.Ε. ακούγεται στα αυτιά της Κριστίν Λαγκάρντ. Μία λέξη που θυμηθείτε το θα έρθει να σπρώξει ακόμα πιο ψηλότερα την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι στη διετία 2025 – 2026 θα υπάρξουν πραγματικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, ύψους 33 δισ. ευρώ, μέσα από την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ 2021-2027 και των ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες από πέρυσι έχουν πάρει την ανιούσα.
Αν έρθουν και άλλα κοινοτικά χρήματα για άμυνα, τεχνολογία, κλιματική αλλαγή, πράσινη ενέργεια κτλ. τις 1600 και τις 1500 μονάδες που βλέπουμε τώρα θα τις θυμόμαστε μόνο ως σούπερ ευκαιρία μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.