Η απίστευτη στρέβλωση στη μετοχική αξία του ομίλου Fourlis
Αδιανόητες είναι πλέον οι τιμές που δίνει το ταμπλό σε κάποιες μετοχικές αξίες εταιρειών που όχι μόνο μεγαλώνουν τα μεγέθη και την κερδοφορία τους αλλά έχουν βγει και πολύ δυνατά μπροστά τραβώντας μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Είναι λες και η αγορά έχει εγκαταστήσει ένα παραμορφωτικό καθρέφτη και προσπαθεί να παρουσιάσει στους επενδυτές μια άλλη εικόνα από αυτή που πραγματικά υπάρχει. Εταιρείες που όσο πάνε “ψηλώνουν” όλο και περισσότερο αλλά το ταμπλό έχει καταφέρει μέσω του καθρέφτη να τις παρουσιάζει “κοντές” τόσο στη μετοχική τους αξία όσο φυσικά και στη κεφαλαιοποίησή τους. Αντί λοιπόν η αγορά να καθρεφτίζει την πραγματική τους αξία τις στρεβλώνει προς την αρνητική πλευρά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απίστευτης στρέβλωσης στη μετοχική του αξία έχουμε στον όμιλο Fourlis (ΦΡΛΚ). Η τιμή λοιπόν της μετοχής βρίσκεται κατά μέσο όρο στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις στα 3,70 ευρώ δίνοντας μια κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ (!).
Προσέξτε η τιμή αυτή είναι η ίδια που είχε ο όμιλος το δύσκολο 2022 με την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου και το 2020 επί κατάρρευσης λόγω υγειονομικής κρίσης. Να φανταστείτε στη τιμή των 3,70 ευρώ βρισκόταν η μετοχή και το 2015. Στις ίδιες χρονολογίες που ο όμιλος λάμβανε τιμές στην περιοχή των 3,70 ευρώ ο Γενικός Δείκτης ήταν για μεν το 2022 στις 890 μονάδες, για το 2020 στις 675 μονάδες και για το μακρινό 2015 στις 680 μονάδες. Τώρα λοιπόν που ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1430 μονάδες ή ένα +110% το ταμπλό μέσω του παραμορφωτικού καθρέφτη έχει κρατήσει τη μετοχή της Fourlis στις 680 μονάδες.
Πραγματικά τι σχέση μπορεί να έχει ο όμιλος του 2015 με το τωρινό του 2024 και τι σχέση θα έχει ο τωρινός με αυτόν που θα εξελιχθεί στην επόμενη διετία όπου αναμένεται να είναι κατά 40% με 50% μεγαλύτερος.
Στο εννεάμηνο του 2015 ο όμιλος είχε ένα κύκλο εργασιών της τάξης των 295 εκατ. ευρώ και σε αυτό που θα ανακοινώσει για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το 2015 τα EBITDA κέρδη ήταν στα 18 εκατ. ευρώ και για το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος θα χτυπήσει πιθανότατα τα 33 με 35 εκατ. ευρώ. Το 2015 ο όμιλος στο εννεάμηνο είχε προ φόρων ζημιές -4 εκατ. ευρώ και φέτος στο αντίστοιχο διάστημα θα έχει πάνω από 15 με 17 εκατ. ευρώ (στο εξάμηνο είχε 13,1 εκατ. ευρώ). Η σύγκριση σε όλα τα οικονομικά επίπεδα σπάει κόκκαλα καθώς αποκαλύπτει ότι ο τωρινός όμιλος είναι πολύ πιο μεγαλύτερος από εκείνον του 2015. Είναι στην κυριολεξία δέκα επίπεδα παραπάνω. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να έχει την ίδια τιμή στη μετοχική του αξία βαδίζοντας μέσα στο εύρος τιμών ανάμεσα στα 4 με 3,60 ευρώ και όχι στα 6 με 5,70 ευρώ που δίνει πολύ σωστά και η τελευταία ανάλυση της Eurobank Equities.
Υπάρχουν δε κάποιες στρατηγικές κινήσεις της Fourlis Group που αρχίζουν και δίνουν στοιχεία για έναν όμιλο που μπορεί στο επόμενο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει άνετα τα 6 ευρώ.
Πρόσφατα ο όμιλος εγκαινίασε στη Πάτρα το έκτο μεγάλο κατάστημα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα με συνολική έκταση 7.200 τετραγωνικά μέτρα αντικαθιστώντας το υπάρχον Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών που εξυπηρετούσε την περιοχή από το 2013. Το ξέρατε ότι το προηγούμενο είχε πωλήσεις λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ ενώ με το μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ ο όμιλος ξεκινάει από το δεκαπλασιασμό των πωλήσεων;
Το επόμενο “χτύπημα” του ομίλου θα είναι στα μέσα του 2025 στο Ηράκλειο όπου εκεί θα ανοίξει το 7ο μεγάλο ΙΚΕΑ που θα έχει μέγεθος 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Η Κρήτη είναι στρατηγική περιοχή για τον όμιλο καθώς έχει ισχυρή δυναμική και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Αν λοιπόν το υπάρχον Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών φέρνει άνω των 2 εκατ. ευρώ πωλήσεις όταν ανοίξει το νέο μεγάλο ΙΚΕΑ που νομίζετε ότι θα εκτοξευτεί ο τζίρος; Προσέξτε γιατί η Κρήτη λόγω και του υψηλού τουριστικού κύματος θα δώσει “άλλα” νούμερα από αυτά που σκέφτεστε.
Υπάρχει στη συνέχεια το 2027 και το ΙΚΕΑ που θα ανοίξει στο Ελληνικό. Εκεί τα νούμερα ίσως και να είναι ένα είδος προς οικονομική μελέτη μιας που η εκεί επισκεψιμότητα θα χτυπήσει κόκκινο.
Παράλληλα ο όμιλος θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα καταστημάτων “νέας γενιάς” περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων που θα είναι τοποθετημένα πλησίον των κέντρων των πόλεων αυξάνοντας με αυτό τρόπο περαιτέρω τα έσοδα του κλάδου του οικιακού εξοπλισμού και επίπλων.
Πάμε τώρα στο κλάδο των αθλητικών ειδών όπου εκεί ακριβώς κρύβεται και το μυστικό της μεγάλης ανάπτυξης τόσο από απόψεως πωλήσεων όσο και από απόψεως κερδοφορίας του ομίλου. Το μυστικό λοιπόν ακούει στο όνομα Foot Locker. To στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης είναι μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων της Foot Locker να χτυπήσει όχι μόνο ένα τζίρο που θα ξεπερνάει τα 80 εκατ. ευρώ αλλά και να προσφέρει ένα διψήφιο περιθώριο κερδοφορίας στο EBITDA. Ο δε συνδυασμός των καταστημάτων της Intersport και Foot Locker θα φτάσει στα επόμενα χρόνια στα 280 με 300 εκατ. ευρώ πωλήσεις έχοντας όμως ένα μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από αυτό που έχει τώρα η πρώτη στο 46%. Να υπενθυμίσω ότι η Intersport είχε φέρει για το πρώτο εξάμηνο του 2024 πωλήσεις στα 83,4 εκατ. ευρώ.
Τα νούμερα λοιπόν δείχνουν έναν όμιλο που όχι μόνο θα φτάσει γρηγορότερα το στόχο των 750 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση αλλά με τη νέα προσάρτηση των Foot Locker, όπου όπως αναφέρουν κάποιοι γνώστες της λιανικής μπορεί να εξελιχθούν σε νέα ΙΚΕΑ, είναι ικανός να χτυπήσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ μέσα στη διετία 2029 -2030. Η εξέλιξη δε στο περιθώριο κερδοφορίας του EBITDA που ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να βρεθεί συνολικά μέσα στο 8% με 12% φανερώνει στα επόμενα χρόνια έναν τελείως διαφορετικό όμιλο που θα έχει την ικανότητα να “κατεβάζει” από 70 έως 100 εκατ. ευρώ EBITDA κέρδη.
Αλήθεια σε μια ανεπτυγμένη αγορά τι κεφαλαιοποίηση θα δώσουν οι μεγάλοι επενδυτές στον όμιλο Fourlis και πόσο % θα είναι πάνω η μετοχή από το σοβαρά υποτιμημένο επίπεδο των 3,70 ευρώ;
Από απόψεως τώρα διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή θα δώσει την πρώτη ισχυρή ένδειξη ανοδικής φυγής με τη διάσπαση της καθοδικής γραμμής αντίστασης “R” στα 4,01 ευρώ. Πάνω από εκεί θα βρεθεί πολύ γρήγορα στα 4,34 ευρώ. Ο πρώτος πάντως διαγραμματικός στόχος της μετοχής θα είναι η προσέγγιση των 5 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.