Αγοραστής, το λιανοπούλι
Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America (BofA), οι ιδιώτες επενδυτές (retail) ή με την απλή καθομιλουμένη το λιανοπούλι, συνεχίζει να τοποθετείται δυναμικά στις αμερικανικές μετοχές, καταγράφοντας μάλιστα ένα πολύ ενδιαφέρον νέο ιστορικό ρεκόρ. Για 21 λοιπόν συνεχόμενες εβδομάδες έχουν υπάρξει καθαροί αγοραστές μετοχών που αποτελεί μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρούσα τάση υπερβαίνει κατά περισσότερο από το διπλάσιο τα προηγούμενα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2021 και το 2022.
Μόνο στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι ιδιώτες πελάτες της BofA αγόρασαν μετοχές συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, ποσό που συνιστά επίσης νέο ρεκόρ. Λέτε να ξέρουν κάτι; Αντίθετα όμως τα hedge funds προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών συνολικής αξίας περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, επίσης ρεκόρ. Παράλληλα, οι θεσμικοί πελάτες της BofA ρευστοποίησαν μετοχές αξίας περίπου 2,7 δισ. δολαρίων το οποίο ποσό αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία. Η απόκλιση μεταξύ της συμπεριφοράς του retail και των θεσμικών επενδυτών είναι πλέον εμφανώς μεγαλύτερη ακόμα και από την περίοδο της πτωτικής αγοράς του 2022.
Το χάσμα ανάμεσα στην “Main Street” και τη “Wall Street” φαίνεται να διευρύνεται σημαντικά, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τη μελλοντική κατεύθυνση της αγοράς. Η τάση αυτή καταδεικνύει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση των μεμονωμένων επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται να αψηφούν τους κινδύνους και να αναλαμβάνουν μεγαλύτερους κινδύνους. Από την άλλη, οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι παραδοσιακά ενεργούν με μεγαλύτερη προσοχή, φαίνεται να προσπαθούν να περιορίσουν τις θέσεις τους λόγω της αβεβαιότητας της αγοράς. Αυτό το παράδοξο δείχνει μια περίεργη αποκοπή μεταξύ της ψυχολογίας των δύο ομάδων επενδυτών.
Στα του S&P 500 τώρα με το 77% των εταιρειών που τον απαρτίζουν να έχει ολοκληρώσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα λειτουργικά κέρδη που έχουν δηλωθεί παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του +10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας έτσι το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα οι εταιρείες ανακοίνωσαν τον Απρίλιο επαναγορές μετοχών ύψους 233,8 δισ. δολαρίων, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό από την έναρξη των δεδομένων το 1984. Πρόκειται για μια πολύ απότομη αντιστροφή από τα 39,1 δισ. δολάρια που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο. Γενικά από την αρχή του έτους, οι ανακοινώσεις επαναγοράς έχουν φτάσει στο ποσό ρεκόρ των 665,1 δισ. δολαρίων ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο υψηλό των 598,5 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2022.
Μπορεί λοιπόν το λιανοπούλι να μη γνωρίζει κάτι και ψωνίζει συνεχώς αλλά σίγουρα τα στελέχη των εταιρειών αυτών κάτι ξέρουν παραπάνω με την εμπιστοσύνη που δείχνουν για τις μετοχές τους.
Από απόψεως τώρα διαγραμματικής ανάλυσης ο S&P 500 δοκιμάζει τις δυνάμεις διαπερατότητας που διαθέτει για να καταστρατηγήσει ανοδικά τόσο τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών που διέρχεται από τις 5.673 μονάδες όσο και την οριζόντια αντίσταση στις 5.700 μονάδες. Επιβεβαιωμένη φυγή πάνω από εκεί θα θέσει ως στόχο την είσοδο του δείκτη μέσα στη ζώνη των ιστορικών υψηλών ανάμεσα στις 6.000 με 6.150 μονάδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αρχίσει και παρουσιάζει ο VIX. Μιλάω για το δείκτη μεταβλητότητας του CBOE, που μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα των αγορών στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ για την επόμενη περίοδο των 30 ημερών. Εδώ λοιπόν στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών τον εντοπίζουμε να πλησιάζει καθοδικά τη ζώνη των 22 δολαρίων έχοντας κάνει από τα πρόσφατα υψηλά του μια απίστευτη κατρακύλα της τάξης του -65%.
Κάτω από εκεί θα αρχίσει να μας υποδηλώνει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ήρεμοι, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουν πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.