Η αρνητική στατιστική στην υψηλή βαρύτητα των τραπεζών στους δείκτες
Για πολλοστή φορά αποδείχθηκε ότι ο συνδυασμός της υψηλής βαρύτητας των τραπεζικών οίκων στους δείκτες του χρηματιστηρίου με τις ανοδικές προσδοκίες της αγοράς καταλήγει σε άτακτη υποχώρηση, για να μην πω σε βραχυχρόνιο Βατερλό, μιας που ακόμα και σήμερα η κίνησή τους στο ταμπλό επηρεάζει ριζικά την επενδυτική ψυχολογία.
Έτσι κάθε φορά που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανεβαίνουν σε συμμετοχή στο 25% με 27% του Γενικού Δείκτη και στο 36% με 38% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap, θα πρέπει βάσει στατιστικής να ανοίγουμε την ομπρέλα, γιατί θα αρχίσει να “βρέχει” μετοχές.
Μάλιστα αν βάλουμε και τη συμμετοχή των άλλων δύο τραπεζών, της Optima και της νεοεισαχθείσας Cyprus, ο τραπεζικός κλάδος ρυθμίζει κοντά στο 30% του Γενικού Δείκτη. Αναμένουμε φυσικά και την Attica Bank, όταν ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Με απλά λόγια, με το που η αγορά γίνεται τραπεζοκίνητη “το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον” για όσους προσπαθούν ως αγοραστές να σύρουν ψηλότερα την επενδυτική τους στρατηγική. Και μιλάμε για μια στατιστική παράδοση που βαστάει δυστυχώς επί μία 16ετία, από το μαύρο γεγονός της Lehman Brothers το 2008.
Η πιθανή τώρα αφορμή για το έντονο κατέβασμα των τραπεζικών μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων σε επίπεδο Ευρωζώνης για τα κέρδη των τραπεζών, λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι κάτω από αυτό το πτωτικό λάβαρο η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) έχασε μέσα σε 20 συνεδριάσεις ένα -11,7%, η Εθνική (ΕΤΕ) ένα -10,6%, η Πειραιώς (ΠΕΙΡ) ένα -13,9% και η Alpha (ΑΛΦΑ) ένα -16,1%. Παράλληλα χάθηκαν από τις κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πάνω από 2,86 δισ. ευρώ, πέφτοντας στα 21 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι τέσσερις τράπεζες ξεκίνησαν το έτος με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 19,2 δισ. ευρώ, ενώ η υψηλότερη που έχουν σημειώσει μέχρι τώρα βρίσκεται στα 25,721 δισ. ευρώ. Το παράξενο όμως στην όλη σημαντική βραχυχρόνια βύθιση των τραπεζών είναι ότι οι δύο τελευταίοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που έκαναν επαναξιολόγηση κατεβάζοντας ένα “κλικ” πιο κάτω τις τιμές-στόχους των τεσσάρων τραπεζών δίνουν συνολική κεφαλαιοποίηση πολύ πιο μεγαλύτερη από αυτή των 21 δισ. ευρώ της περασμένης Πέμπτης, όταν γραφόταν το άρθρο. Για την ακρίβεια, η μεν Morgan Stanley στην έκθεσή της έδινε, σύμφωνα με τις τιμές-στόχους, μια συνολική κεφαλαιοποίηση της τάξης των 31,15 δισ. ευρώ, ενώ η Goldman Sachs έδινε 30,11 δισ. ευρώ. Η διαφορά δηλαδή με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ (!) ή ένα +47,5%. Προς τι λοιπόν η πρεμούρα της φυγής πετώντας τα τραπεζικά χαρτιά από τα παράθυρα; Πάντως, σύμφωνα με τα νέα θετικά οικονομικά δεδομένα των τραπεζών, η βάση των 20 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίησή τους πολύ δύσκολα θα παραδοθεί στους πωλητές.
Από πλευράς διαγραμματικής ανάλυσης θα ξεκινήσουμε με τη μετοχή της Eurobank, που δείχνει στο εβδομαδιαίο chart τιμών να βρίσκεται μέσα στο “νεφέλωμα” του Fibo Keltner Channel των 34 εβδομάδων. Στο παρελθόν όποτε λάμβανε τιμές μέσα στο νεφέλωμα, έπειτα από λίγο ερχόταν ανοδική αντίδραση. Επίσης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι εκτός πλάνου η είσοδος της τιμής μέσα στην πολύ επιθετική αγοραστική βάση των 1,84 με 1,78 ευρώ. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει και ο ταλαντωτής ορμής, καθώς έχει βρεθεί για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 σε τόσο υποτιμημένα επίπεδα. Η Eurobank θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου στις 7 Νοεμβρίου.
Στην Εθνική Τράπεζα το πρώτο μέλημα για τους αγοραστές είναι να μην περάσει η τιμή της μετοχής μέσα από τη ζώνη στήριξης των 7,02 με 6,94 ευρώ καθώς θα “προσκαλέσει” περισσότερους πωλητές στην έξοδο. Κάτω από εκεί λοιπόν θα προκληθούν σημαντικές πτωτικές αναταράξεις στη μετοχή, μιας που δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη στήριξη έως τα 6,50 ευρώ. Και εδώ πάντως μια κεφαλαιοποίηση ανάμεσα στα 6,4 με 6 δισ. ευρώ μόνο ως αγοραστική ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Επίσης παρόμοια υποτίμηση στον ταλαντωτή ορμής είχαμε πέρυσι τον Οκτώβρη, όταν ξεκίνησε το μεσοπρόθεσμο ράλι της μετοχής από τα 5 στα 8,65 ευρώ. Και η Εθνική θα ανακοινώσει το 9μηνο στις 7 Νοεμβρίου.
Σημαντικό διαγραμματικό προβληματισμό έχει προκαλέσει η μετοχή της Πειραιώς, καθώς αναπνέει κάτω από τη ζώνη στήριξης των 3,65 με 3,60 ευρώ. Άλλες δύο φορές είχε βρεθεί μέσα στο 2024 η μετοχή κάτω από τα 3,60 ευρώ και αντέδρασε μετά έντονα ανοδικά. Σημείο-κλειδί για τη συνέχεια είναι η μη καταγραφή τιμών κάτω από το όριο των 3,40 ευρώ. Μόνο έτσι θα περάσουν οι αγοραστές στην αντεπίθεση αρπάζοντας και πάλι τη ζώνη των 3,65 με 3,60 ευρώ, ώστε να ανοίξουν το πεδίο για τα 3,80 ευρώ.
Κλείνω με την Alpha Bank, της οποίας η μετοχή γράφει χαμηλά 350 ημερών, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2023, λίγο πριν έρθει το μεγάλο deal με την UniCredit, που απέκτησε από το ΤΧΣ το 8,97% της τράπεζας στην τιμή των 1,39 ευρώ. Στην πορεία βέβαια η ιταλική τράπεζα πήρε και άλλες μετοχές από το ταμπλό σε υψηλότερη τιμή, φτάνοντας το 9,62% της Alpha. Κοινώς, δηλαδή, είναι σαν η πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μετά την κρίση του 2010 να έχει περάσει στις καλένδες. Περιττό να αναφέρουμε ότι η μετοχή έχει περάσει κάτω και από την τιμή της εξαγοράς. Εδώ η άρνηση της μετοχής να περάσει και πάλι πάνω από το όριο των 1,40 ευρώ θα σπρώξει την τιμή της προς την επόμενη περιοχή στήριξης των 1,3125 με 1,308 ευρώ. Η Alpha Bank ανακοινώνει το οικονομικό της 9μηνο στις 8 Νοεμβρίου.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.