Το σύνδρομο του αρνητισμού και οι προοπτικές των ελληνικών εταιρειών στο “ReArm Europe”
Παρόλο που η αγορά και ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπει με ανοδική φόρα μέσα στο έδαφος των 1.650 με 1.700 μονάδων που έγραφε τον Φλεβάρη του 2011, κάποιοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σαν κάλπικη λίρα. Δεν έχουν πάρει, φαίνεται, χαμπάρι ότι η αγορά έχει πραγματοποιήσει από τον Ιούλιο του 2022 ένα μεγάλο ανοδικό άλμα διαφυγής προς τα εμπρός καταγράφοντας, δίχως την ύπαρξη ούτε ενός αρνητικού εξαμήνου, μια εκρηκτική άνοδο της τάξης του +112%.
Σε λίγο ο Γενικός Δείκτης θα πιάσει την αμπάριζα των 1.700 μονάδων και ακόμα θα μιλούν για κάλπικη λίρα. Πόσο τυφλοί μπορεί να είναι.
Κύριοι, όσο και αν προσπαθείτε να μεταδώσετε την ψευδαίσθησή σας στους επενδυτές, η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι μια καλογυαλισμένη χρυσή λίρα, που τα επόμενα χρόνια θα δώσει σημαντικές υπεραξίες σε όσους επενδυτές διαλέξουν να επενδύσουν πάνω σε εταιρείες οι οποίες έχουν δηλώσει με τα άριστα οικονομικά τους στοιχεία την παρουσία τους. Υπάρχει μπροστά μας μια συστοιχία θετικών νέων που η αγορά δεν έχει καν προεξοφλήσει και όταν το κάνει, θα ανοίξει την πύλη για τις 2.250 μονάδες.
Το πρώτο κοντινό και πολύ θετικό νέο έρχεται στις 8 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της Wall Street από τον FTSE Russell. Ο οίκος λοιπόν θα εκδώσει την ανακοίνωση ενδιάμεσης επισκόπησης, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναταξινόμηση από το καθεστώς αναδυόμενης αγοράς σε αναπτυγμένη. Υπάρχει λοιπόν η υποψία ότι ο FTSE Russell θα πατήσει το κουμπί της έναρξης της πολυπόθητης μετάβασης. Ξέρω ότι κάποιοι το έχουν ξεχάσει, αλλά η ώρα κοντοζυγώνει για τη μεγάλη γιορτή τόσο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όσο και των εισηγμένων εταιρειών του.
Υπάρχουν επίσης και άλλα δύο πολύ δυνατά νέα, τα οποία μάλιστα δεν υπήρχαν καν στο τραπέζι των αγοραστών, καθώς τοποθετήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και είναι ικανά να προκαλέσουν μια έντονη ανοδική ροπή στην αγορά, τροφοδοτώντας τη μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο έρχεται από τη Γερμανία και αφορά το πακέτο του Μερτς των 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών.
Η προοπτική μιας τέτοιας τεράστιας στροφής στη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας, που μέχρι πρότινος ήταν πολύ σφιχτή στο άνοιγμα του πορτοφολιού της, θα προκαλέσει έντονες αναπτυξιακές αναταράξεις στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύοντας κατά βάση τις εισηγμένες εταιρείες που εξάγουν όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη. Οπωσδήποτε ένα τέτοιο αναπτυξιακό άνοιγμα θα προκαλέσει ένα ωστικό ανοδικό κύμα και στην ελληνική οικονομία. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γιγάντιο κεφάλαιο που ανοίγει το “ReArm Europe” των 800 δισ. ευρώ, τα οποία θα πέσουν μόνο σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Εδώ υπάρχει μεγάλο κέρδος όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, καθώς από την “εξαίρεση” των αμυντικών δαπανών θα δημιουργηθεί σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις με αυξημένο όφελος για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και για τις εισηγμένες εταιρείες που κινούνται γύρω από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Εισηγμένες όπως είναι η Metlen (ΜΥΤΙΛ), η Viohalco (ΒΙΟ) και η Space Hellas (ΣΠΕΙΣ), η οποία έχει υψηλή εξειδίκευση στις κυβερνοαπειλές, όπως είναι το έργο που έχει αναλάβει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος.
Ξεκινάω με τον όμιλο Metlen, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ReArm Europe, μιας που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε δηλώσει στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η αμυντική βιομηχανία και για αυτό είναι αποφασισμένος δίπλα στο υπάρχον εργοστάσιο στον Βόλο να ξεκινήσει ένα δεύτερο, ενώ έχει στα σκαριά άλλα δύο εργοστάσια. Συνολικά λοιπόν ο Μυτιληναίος και η Metlen θα βρεθεί με τέσσερα εργοστάσια για την αμυντική βιομηχανία.
Για αυτό λέω επανειλημμένως ότι ο άνθρωπος βλέπει το μέλλον. Λες και το ήξερε ότι θα έβγαινε η Ούρσουλα και θα ανακοίνωνε τέσσερις μήνες μετά το πακέτο των 800 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες. Άλλος ένας άσος λοιπόν στο μανίκι του Ευάγγελου για τον διπλασιασμό των μεγεθών της Metlen. Διαγραμματικά πάντως η μετοχή την ώρα που γραφόταν το άρθρο το πρωί της Πέμπτης διέλυε ανοδικά την αντίσταση των 37,50 ευρώ ανοίγοντας το έδαφος για την κατάκτηση των ιστορικών υψηλών στη ζώνη των 39,50 με 40 ευρώ.
Και ο όμιλος Viohalco “δικαιούται” να πάρει ένα καλό κομμάτι από την τεράστια πίτα των 800 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι των δραστηριοτήτων του από τον χάλυβα, τον χαλκό έως και το αλουμίνιο θα παίξουν πολύ ως προϊόντα των αμυντικών βιομηχανιών τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε είναι κάτι που θα το επιδιώξει και ο ίδιος ο όμιλος, μιας που το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων του το εξάγει στην Ευρώπη.
Επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει η Viohalco και στην προσεχώς ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Εδώ διαγραμματικά βλέπουμε τη μετοχή να πατάει πάνω στη βάση των 5,60 με 5,50 ευρώ και να αρχίζει να διαμορφώνει ένα ανοδικό σκηνικό για τα 6,13 με 6,50 ευρώ.
Κλείνω με τη Space Hellas, η οποία έχει αναπτύξει σημαντικά προγράμματα άμυνας, σε κοινοπραξία μάλιστα με αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως είναι της Γερμανίας (Rheinmetall), της Σουηδίας (Ericsson-Synkzone), της Γαλλίας (Thales) κ.ά. Προγράμματα όπως είναι το 5G COMPAD, που παρέχει ένα ταχύτατο σύστημα επικοινωνίας για επιχειρησιακή επιτυχία σε ολόκληρο το φάσμα των ένοπλων συγκρούσεων και το Pandora, που είναι μια πλατφόρμα άμυνας στον κυβερνοχώρο και χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές μονάδες και δομές στρατιωτικής διοίκησης ένοπλων δυνάμεων.
Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται σε μια απίστευτη υποτίμηση, στα 5,50 ευρώ, καθώς δεν είναι δυνατόν να έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 35 εκατ. ευρώ και να φέρνει μόνο για το πρώτο εξάμηνο έσοδα 78,9 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα να έχει και ένα ανεκτέλεστο έργων στα 150 εκατ. ευρώ. Άνετα η μετοχή θα μπορούσε να αντιδράσει ανοδικά ακουμπώντας τη γραμμή “Q” στα 9,10 ευρώ ή ένα +65%.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.