Το ανοδικό σάλπισμα των τραπεζών
Και εκεί που ετοιμάζαμε τις βαλιτσούλες μας για να διακοπεύσουμε μιας που πέρασε ο Ιούνιος αφήνοντάς μας αμανάτι, χάνοντας έτσι την παραδοσιακή άνοδο στα μικρομεσαία χαρτάκια, φάγαμε και τον μισό Ιούλιο δίχως να μας δώσει το κατιτίς του ακούστηκε ξαφνικά το σάλπισμα του ιππικού των τραπεζών και μας ανάγκασε να ξεπακετάρουμε ανακαλύπτοντας ότι παραδόξως υπάρχει και η άνοδος στο Χρηματιστήριο.
Σε ένα Χρηματιστήριο που έμοιαζε τις τελευταίες εβδομάδες σαν εκείνες τις ρηχές θάλασσες που με ντάλα ήλιο πάνω από το κεφάλι σου όλο πας και πας βαδίζοντας προς τα μέσα ώστε να βουτήξεις στα βαθιά δροσερά καταγάλανα νερά και μετά από αρκετά λεπτά περπατήματος ανακαλύπτεις ότι το νερό είναι ακόμα, άντε έως το γόνατο. Που να βουτήξεις εδώ στα ρηχά. Το νερό είναι ελαφρώς ζεματιστό.
Οι τράπεζες λοιπόν εν αναμονή των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 φαίνεται στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις να έχουν κάνει τη διαφορά πραγματοποιώντας στο Τραπεζικό Δείκτη μια εγερτήρια ανοδική κίνηση της τάξης του +3%, από τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης των 1438 μονάδων.
Η πλέον σημαντική ένδειξη στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη είναι η ανοδική διάλυση της καθοδικής γραμμής τάσης “W“στις 1300 μονάδες περίπου που αντιστεκόταν στους αγοραστές για πάνω από 40 συνεδριάσεις. Τώρα λοιπόν ο δείκτης έχει βρεθεί μπροστά στο πολύ κρίσιμο όριο των 1350 μονάδων, όπου αν διασπαστεί ανοδικά θα δώσει συνέχεια προς την περιοχή των 1400 μονάδων. Βέβαια είμαστε πολύ κοντά και στις αποκοπές μερισμάτων και των υπόλοιπων τριών τραπεζών της Eurobank (25 Ιουλίου 0,0933 ευρώ ανά μετοχή), της Alpha Bank (26 Ιουλίου 0,026 ευρώ ανά μετοχή) και της Εθνικής ( 29 Ιουλίου 0,36 ευρώ ανά μετοχή) που μπορεί να φέρουν ένα mini pullback, αλλά η αγορά μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι κατά μέσο καλύπτει το “κόψιμο”.
Οι τράπεζες βρίσκονται επίσης μπροστά και σε μια άλλη κρίσιμη πύλη διαφυγής προς το επόμενο επίπεδο, αυτό της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 25 δισ. ευρώ. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το άρθρο η συνολική κεφαλαιοποίηση βρισκόταν στα 24,925 δισ. ευρώ, μια ανάσα δηλαδή από την βαριά πύλη. Να θυμίσω ότι βάσει των υψηλών τιμών που έχουν γράψει οι τραπεζικοί οίκοι στις τελευταίες 52 εβδομάδες η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 25,66 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) έχει αυτή τη στιγμή το καλύτερο διάγραμμα μιας που καταγράφει νέο υψηλό στα 2,2420 ευρώ διαλύοντας την αντίσταση των 2,20 ευρώ και την συσσώρευση που κράτησε για πάνω από 90 ημέρες. Αν τώρα η μετοχή πατήσει πάνω στη ζώνη των 2,18 με 2,20 ευρώ μεγαλώνοντας τον όγκο συναλλαγών τότε η επόμενη κίνηση είναι ικανή να μας βγάλει προς την περιοχή των 2,44 με 2,50 ευρώ ή έως και ένα +12,50% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών.
Οι ενδείξεις δε που λαμβάνουμε από το κυματισμό που κάνει ο τεχνικός δείκτης μέσα στο κανάλι τασικής δύναμης μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για το 2024 θα γίνει στις 31 Ιουλίου.
Προχωράμε στην Εθνική (ΕΤΕ), όπου μετά από περίπου 63 μέρες έσπασε ανοδικά το καθοδικό κανάλι “W” στα 8,18 ευρώ δραπετεύοντας προς την εκτενή περιοχή των 8,40 με 8,65 ευρώ. Η διέλευση μέσα από την εν λόγω ζώνη δε θα είναι αναίμακτη αλλά αν επιτευχθεί θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τα 9 ευρώ. Για να έχουμε εδώ μια σημαντική αλλαγή πλεύσης θα πρέπει η Εθνική να χάσει κάτω από τα πόδια της τη βάση των 8,06 με 8 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ένδειξη που λαμβάνουμε από το μακροπρόθεσμο ταλαντωτή ισχύος, μιας που χρησιμοποιούμε εβδομαδιαίο chart, όπου έχει τμήσει ανοδικά τον αργό απλό κινητό μέσο όρο 21 εβδομάδων. Τη τελευταία φορά που το έπραξε έκανε ένα ράλι +16% ενώ την προ τελευταία φορά στα 5,44 ευρώ έδωσε ένα εντυπωσιακό +38%. Στην Εθνική θα ακούσουμε τα νέα για το πρώτο εξάμηνο την 1 Αυγούστου, για να μπει καλά ο μήνας.
Για την Πειραιώς (ΠΕΙΡ) διερωτώμαι… “Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να “πηδήξει” πάνω από το φράχτη των 4 ευρώ;” Ένα επίπεδο που έχει δυσκολέψει τη μετοχή της για πάνω από 130 μέρες. Το πρώτο καλό διαγραμματικό alert στο διημερήσιο chart τιμών το έχουμε λάβει από την ανοδική καταστρατήγηση της καθοδικής γραμμής τάσης “Q” στα 3,8120 ευρώ περίπου.
Το πέρασμα πάνω από τα 4 ευρώ θέλει πολύ προσοχή καθώς θα φέρει λόγω της εκτόνωσης βίαια τη μετοχή πάνω στα 4,20 με 4,28 ευρώ. Πολύ πιθανό να γίνει μέσα σε μια με δύο συνεδριάσεις. Πρώτη σθεναρή ανοδική ένδειξη έχουμε λάβει και από το δυναμικό πέρασμα του τεχνικού ταλαντωτή από την ουδέτερη περιοχή στα εδάφη των αγοραστών. Ανακοίνωση εξαμήνου για το τρέχον έτος στις 31 Ιουλίου.
Κλείνω με τη μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ), όπου αργά αλλά σταθερά δείχνει τη διάθεση να πλησιάσει το κατώφλι των 1,79 με 1,80 ευρώ. Ένα ισχυρό πέρασμα πάνω από εκεί θα πρέπει να μας θέσει σε έντονη εγρήγορση καθώς θα αρχίζει να φωτίζει τον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από τα 2 ευρώ. Ένα νούμερο που η Alpha έχει να το γράψει από τον Ιούνιο του 2018. Τον Νοέμβριο του 2019 απλώς το αντάμωσε μιας που έφτασε έως τα 1,9830 ευρώ. Μετά πήρε βαθιά ανάσα και βούτηξε μέσα στην πανδημική κρίση έως το Νοέμβριο του 2020 στα 0,40 ευρώ. Πραγματικά, τι έχουμε ζήσει;
Η κατάκτηση του ορίου των 2 ευρώ θα αλλάξει τελείως το παιχνίδι. Και εδώ έχουμε ανοδική τμήση στο κινητό μέσο του τεχνικού ταλαντωτή αφήνοντας έτσι σημαντικά στατιστικά περιθώρια ανόδου. Η Alpha θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο στις 2 Αυγούστου.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.