Κυκλοφορεί πολύ χρήμα εκεί έξω
Ο αποκαλούμενος “Money Supply Μ2” είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, καθώς μετράει τη συνολική ρευστότητα (μετρητά που έχουμε στη διάθεσή μας συν καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου) που κυκλοφορεί στο “σύστημα” της ελληνικής οικονομίας. Η προσφορά χρήματος Μ2 αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο της μακροοικονομικής ανάλυσης, παρέχοντας ένα ευρύτερο μέτρο του διαθέσιμου χρηματικού ποσού που υπάρχει και κινεί την ελληνική οικονομία, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Τον M2 δείκτη τον προσέχουν πάρα πολύ όχι μόνο οι νομισματικές αρχές, αλλά και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και οργανισμοί, όπως επίσης και οι διοικήσεις μεγάλων αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο εν λόγω λοιπόν δείκτης εμφανίζεται την τελευταία διετία στο διάγραμμα που ξεκινάει από το 1980 ότι δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα τόσο από τις συνεχόμενες αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων και τη διάρκειά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα υψηλά όσο και από τις εμφανείς και δυσανάλογες πληθωριστικές πιέσεις στους οικογενειακούς κυρίως προϋπολογισμούς, παραμένοντας δίχως ιδιαίτερο κόπο σε μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση ανάμεσα στα 244 με 224 δισεκατομμύρια ευρώ, με την τάση όμως να παραμένει ανοδική. Αυτό, όσο και αν φαίνεται παράξενο σε κάποιους αναλυτές, φανερώνει υγεία και μια ισχυρή δυναμική για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας, μιας που κατά βάση η ρευστότητα αυτή τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη μιας χώρας, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση προς τα εμπρός. Το M2 λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 235,3 δισεκατομμύρια ευρώ και απέχει μόλις 24 δισεκατομμύρια από το ιστορικό υψηλό των 259,09 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε γράψει τον Σεπτέμβριο του 2009.
Διαγραμματικά τώρα, εφόσον πλέον είναι αδιανόητο να υπάρχει στον ορίζοντα ό,τι έγινε εκείνο το ιστορικό 2010 που προκάλεσε το άτακτο μάζεμα ή ακόμα καλύτερα το “κρύψιμο” της ρευστότητας από το σύστημα, οδηγώντας έτσι την προσφορά χρήματος στα βράχια των 152 δισεκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2015, σε εκείνο το άνευ προηγουμένου οικονομικό έγκλημα κατά της χώρας από τους “γνωστούς” πολιτικοοικονομικούς ιθύνοντες, θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι το M2 έχει ισχυρή προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω, γράφοντας έτσι ένα νέο ιστορικό ρεκόρ. Η μεγάλη αυτή ρευστότητα που θα προκληθεί τα επόμενα χρόνια, η οποία μάλιστα είναι ικανή να προσεγγίσει τα 310 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των ων ουκ άνευ για να μη λιμνάζει και χάσει την αξία της, θα πρέπει να επενδυθεί. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ισχυρές επενδυτικές κινήσεις που θα φέρνουν ακόμα πιο έντονη ανάπτυξη στη χώρα, με τον Έλληνα να αρχίζει σταδιακά να αισθάνεται καλύτερα από απόψεως οικονομικής κατάστασης. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό με τη ροή που θα έχει πάρει η οικονομία, η μεσαία τάξη να αρχίσει και πάλι από τα τέλη του 2025 να ανθεί.
Ιδιαίτερα ωφελημένο από τον αυξανόμενο όγκο της ρευστότητας θα είναι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, θεσμικούς και μη να προσπαθούν να τραβήξουν ένα μέρος από αυτό επενδύοντάς το σε μετοχικές αξίες. Ένας από τους χορηγούς της ανοδικής πορείας της ρευστότητας θα είναι και οι ευρωπαϊκές οικονομικές επιχορηγήσεις προς την Ελλάδα, όπου μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει στην πορεία και Recovery and Resilience Facility (RRF) νούμερο 2, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να προκληθεί η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Από πλευράς τώρα δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα ξεκινήσουμε τη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση με τον Γενικό Δείκτη, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδοθεί σε γνωστά καλοκαιρινά παιχνίδια όπως είναι το “γύρω γύρω όλοι” και στη μέση οι 1.440 μονάδες και η “κολοκυθιά” ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές. Ο δείκτης επί σχεδόν 11 συνεδριάσεις παίζει κατά βάση σε ένα εύρος διακύμανσης 40 μονάδων, δηλώνοντας αδυναμία διαπερατότητας τόσο των 1.460 μονάδων, ώστε να κινηθεί προς τις 1.500 μονάδες, όσο και των 1.420 μονάδων, ώστε να βρεθεί στο κατώφλι των 1.390-1.380 μονάδων. Κάθεται λοιπόν και αναμένει την αφορμή έναρξης της επόμενης κινητήριας κίνησης. Χαρακτηριστικός είναι και ο ασθενής τζίρος των ημερήσιων συναλλαγών.
Με ένα πλαγιοσταθεροποιητικό μοτίβο ανά χείρας συλλαμβάνεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap, που γυρίζει στις τελευταίες συνεδριάσεις γύρω από την περιοχή των 3.500 μονάδων λες και είναι η “αμπάριζα” και πρέπει ντε και καλά να τη φυλάει. Εδώ τα σημεία που έχουν έντονο διαγραμματικό ενδιαφέρον είναι οι 3.585 μονάδες για τους αγοραστές και οι 3.428 μονάδες για τους πωλητές. Τμήση των εν λόγω επιπέδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δώσει και το βέλος της βραχυχρόνιας κίνησης.
Τέλος, ο Τραπεζικός Δείκτης έχει να κάνει το τελευταίο διάστημα με την περιοχή των 1.315 με 1.328 μονάδων, από όπου διέρχεται και η βραχυχρόνια γραμμή αντίστασης “W“. Με το που αρχίζει λοιπόν ο δείκτης και γράφει τιμές άνω των 1.305 μονάδων νιώθει ήδη κουρασμένος, αδυνατώντας έτσι να ρίξει το βλέμμα του προς το ψηλό των 1.350 μονάδων. Σημεία-κλειδία που παίζουν και τον ρόλο της στήριξης είναι οι 1.270 και οι 1.218 μονάδες.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.