“Tout va bien” ή απλά το σύνδρομο του βραστού βατράχου;
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε 6 σημαντικούς λόγους που πρέπει να ανησυχούμε για τη Wall Street και τις υπόλοιπες αγορές και μόλις έναν λόγο που μας προκαλεί «χαλάρωση» θυμίζοντας όμως λίγο το … “σύνδρομο του βραστού βατράχου”.
Ο πρώτος λόγος είναι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Τα τελευταία 55 χρόνια, κάθε φορά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αντιμετώπιζε τον υψηλό πληθωρισμό (CPI >5%) με φάρμακο τις αυξήσεις επιτοκίων σχεδόν πάντα ακολουθούσε ύφεση. Στα πρακτικά μάλιστα της Fed ξεπρόβαλε η νέα πρόβλεψη των αξιωματούχων ότι μια τύπου ύφεση θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2023 λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα με την παλιά να έκανε αναφορά για «ίσως» του χρόνου. Παρά όμως την αύξηση της επικινδυνότητας στην εμφάνιση μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη επιβράδυνση και οι 18 αξιωματούχοι ζητούν πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας περαιτέρω το βασικό επιτόκιο στις 2-3 Μαΐου.
Εδώ η αγορά μπορεί να τιμολογεί μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% (σε 5,00-5,25%), ακολουθούμενη από μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο (στο 4,75-5,00%) και πιθανές συνεχιζόμενες μειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και το 2024 αλλά δυστυχώς δεν έχει βάλει μέσα στην εξίσωση την παράμετρο του πετρελαίου ειδικότερα αν αρχίσει να κινείται προς τα 90 δολάρια. Την ίδια ώρα οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη διαμηνύουν ότι ότι ο αγώνας τους κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, με τον δομικό πληθωρισμό να αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία ενώ το ανώτατο επίπεδο των επιτοκίων που πιθανότατα να διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να διατηρηθεί εκεί σε σταθερό επίπεδο για επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστώσουν εκ των αριθμών ότι ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται πραγματικά σε διαρκή πτώση.
Ο δεύτερος λόγος είναι φυσικά ο πληθωρισμός ο οποίος ναι μεν επιβράδυνε το Μάρτιο στο 5% από το 6% που είχε το Φλεβάρη αλλά ο δομικός που προσμετράται πιο πολύ στις αποφάσεις της Fed όχι μόνο δεν έπεσε αλλά ενισχύθηκε στο 5,6% από 5,5%. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια που ο δομικός ξεπερνά τον ευρύτερο δείκτη. Επίσης αν δούμε ότι η πτώση του πληθωρισμού το Μάρτιο επιτεύχθηκε από τη σημαντική μείωση των τιμών σε βενζίνη, μαζούτ, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ηλεκτρική ενέργεια με τη τιμή του πετρελαίου να είχε μέσο όρο τον εν λόγω μήνα στα 72,3 δολάρια καταλαβαίνετε τι θα επακολουθήσει τον Μάιο αν η μέση τιμή περάσει πάνω από τα 85 δολάρια.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι καταθέτες εξακολουθούν να αποσύρουν με πρωτοφανή ρυθμό τα λεφτά τους από τις αμερικανικές τράπεζες. Οι καταθέσεις είναι η φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών και μια περαιτέρω μείωση θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τον δανεισμό άρα και την ανάπτυξη. Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες έχουν πέσει κατά 4,9% που είναι η μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση από το 1974 που βγήκαν και τα πρώτα στοιχεία.
Τέταρτος λόγος είναι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 όπου για το α’ τρίμηνο κάνουν λόγο για υποχώρηση -6,6 με -5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 και το β’ τρίμηνο για -4%.
Πέμπτος λόγος είναι το γεγονός ότι η τελευταία άνοδος του S&P 500 έχει προκληθεί κυρίως από τους 20 με 30 εταιρικούς γίγαντες – κάτι μου θυμίζει αυτό– με τις υπόλοιπες 470 εταιρείες να μένουν πλαγιοκαθοδικά αόρατες. Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε ο αμερικανικός δείκτης των μικρομεσαίων εταιρειών Russell 2000 όπου δε λέει να ξεκολλήσει από τα χαμηλά του και τις 1800 μονάδες ενώ ο Russell Microcap (RUMIC) των μικρών εταιρειών ετοιμάζεται να βουτήξει στο κενό σπάζοντας καθοδικά τις 645 με 635 μονάδες. Οι δε μικροεπενδυτές έχουν μεγάλες απώλειες παρά το ράλι των μετοχών το 2023 με το μέσο χαρτοφυλάκιο των “retail” να έχει μειωθεί κατά περίπου -27% από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η VandaTrack Research.
Ο έκτος λόγος είναι γεωπολιτικός και έχει να κάνει με τη «φαγούρα» Αμερικής – Κίνας για τη Ταϊβάν.
Ο μόνος θετικός λόγος που μπορεί να δημιουργήσει όμως έναν επίπλαστο εφησυχασμό είναι η διαγραμματική ανάλυση τόσο του S&P 500 όπου παραμένει πάνω από τις 4000 μονάδες όσο και των ευρωπαϊκών δεικτών όπως για παράδειγμα του Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου γράφει υψηλά 22 ετών (!).
Διαγραμματικά τώρα ο S&P 500 παρουσιάζει μια ανοδική δυσκολία να περάσει πάνω από τη καθοδική γραμμή τάσης “W” στις 4150 μονάδες. Όσο αυτή η συνθήκη δεν αλλάζει τόσο θα αναπτύσσονται καθοδικές δυνάμεις προς την περιοχή των 4026 με 4000 μονάδων. Στην περίπτωση όμως που τη τμήσει ανοδικά θα ανοίξει το μονοπάτι για τις 4180 με 4200 μονάδες και βλέπουμε…
“Tout va bien!” για το γαλλικό δείκτη CAC 40. Το έχω τονίσει επανειλημμένα εδώ και καιρό ότι ήρθε η ώρα της Ευρώπης αλλά εδώ ο Γάλλος παρά το όξινο περιβάλλον τα έχει “γαμ^σει” όλα στο διάβα του καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στις 7521 μονάδες. Αλήθεια πόσο πλαστή μπορεί να είναι η τεχνική εικόνα που δείχνει ως επόμενο στόχο τις 7800 μονάδες;
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.