Άφησαν τις βούρτσες για να πιάσουν τις …
Για άλλη μια φορά η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση τον έλεγχο της ημερήσιας διακύμανσης στα «τρεμάμενα χέρια» και στους «σκιώδης» άνευ μακρόπνοου βάθους θιασώτες επενδυτές θεσμικούς και μη αποδεικνύοντας εμπράκτως εν μέσω μιας πιθανά κατευθυνόμενης είδησης πώς να αφήσουν τις βούρτσες για να πιάσουν τις ….
Χαρακτηριστικό είναι το πολυμελές χθεσινό intraday διάγραμμα με τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ελλάδος, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Στον μεν Γενικό Δείκτη το αρχικό δικαιολογημένο πάρτι της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετατράπηκε με την ανακοίνωση της Τουρκικής Navtex σε σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου οδηγώντας το δείκτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από το +1.22% στο -3.3%. Την ίδια ώρα το Τουρκικό Χρηματιστήριο βρισκόταν σε συγχρονισμό με τη χαρά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παρά το γεγονός ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από την προαναφερόμενη συμφωνία σε αντίθεση με τη δικιά μας όπου θα εισρεύσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της πάνω από 70 αναπτυξιακά δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Όσο δε για το επίμαχο γεγονός, που μας οδήγησε σε άτακτη κατηφορική φυγή στον αντίστοιχο τουρκικό δείκτη Borsa Istanbul 100… χαμπαρούμ γιόκ. Το μόνο που τον οδήγησε χαμηλότερα ήταν το φυσιολογικό pullbackτου γερμανικού δείκτη DAX 30.
Πραγματικά τι δε κατάλαβε το ταμπλό από το μέγεθος του πακτωλού των χρημάτων και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για τη χώρα μας στην επόμενη 7ετία καταδικάζοντάς τη στη κυριολεξία να περάσει από την ύφεση, στην ανάκαμψη και από εκεί στην ανάπτυξη.
Ας πιάσουμε για παράδειγμα το κατασκευαστικό κλάδο. Τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν υπολογιστεί σε 32 δισ. ευρώ μαζί με το νέο αναπτυξιακό ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 θα καλλιεργήσουν μια επενδυτική άνοιξη μεγαλύτερη από εκείνη της περιόδου που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για την εκτέλεση έργων υποδομής, ΣΔΙΤ, πράσινης ανάπτυξης και ιδιωτικών έργων (π.χ. Ελληνικό, αναπλάσεις, ανακατασκευές, νέα τουριστικά θέρετρα κτλ) θα φτάσουν τα 40-50 δισεκ ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, δηλαδή περίπου 4-5 δισ. ευρώ ετησίως. Βάλτε τα κάτω και ξαναπιάστε τις…βούρτσες.
Κάνοντας μια γρήγορη διαγραμματική ανασκόπηση στις κατασκευαστικές εταιρείες αυτό που διακρίνουμε είναι:
Για τη μεν ΓΕΚΤΕΡΝΑ την προσωρινή άρνηση να περάσει πάνω από την αντίσταση της ζώνης των 6.54 με 6.38 ευρώ, στοιχείο που την φέρνει σε μια συνεχόμενη ανακύκλωση των πωλητών πέριξ της ισχυρής βάσης των 6 ευρώ. Ανοδική αρπαγή των 6.54 ευρώ μα ημερήσια κλεισίματα πάνω από εκεί θα την σπρώξει προς το πρώτο μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό σκαλοπάτι των 7.40 με 8 ευρώ.
Στον Ελλάκτωρ έχει αρχίσει και εμφανίζεται το ανοδικό πλάνο προς τα 1.50 ευρώ, καθώς η βάση στήριξης, που αποτυπώνεται είναι ικανή για το κατάλληλο προωθητικό κύμα κρούσης άνω των 1.20 ευρώ. Θετικός είναι και ο όγκος συναλλαγών που έχει προκληθεί πάνω από το 1 ευρώ αναδεικνύοντας έναν πιθανό θύλακα «μαζέματος».
Ο ΑΒΑΞ έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση πάνω στο επίπεδο ορόσημο των αγοραστών, στα 0.40 ευρώ. Περιοχή, που έχει αντέξει από τις αρχές του Μάη τις όποιες ρευστοποιήσεις έχουν προκληθεί. Εδώ το σημείο κλειδί της ανοδικής ρουκέτας είναι το διαγραμματικό φυτίλι των 0.45 ευρώ. Ανοδική δραπέτευση πάνω από εκεί θα σπρώξει βίαια πάνω στην αντίσταση των 0.53 με 0.515 ευρώ.
Και τέλος η Ιντρακάτ η οποία μπορεί να δείχνει σε κάποιους μικρή στο μάτι αλλά το ανεκτέλεστό της ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία υπό τον κ. Δημήτρη Κούτρα έχει χαράξει νέους αναπτυξιακούς στόχους με επικέντρωση κυρίως σε έργα ΣΔΙΤ, περιβαλλοντικά και δίκτυα next generation access. Τεχνικά η εταιρεία δείχνει εδώ και εβδομάδες να πατάει πάνω στα 1 με 1.10 ευρώ λειαίνοντας το έδαφος για το επόμενο ανοδικό τίναγμα προς την αντίσταση των 1.54 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.