Η αγορά θέλει να διορθώσει αλλά δεν την αφήνουν
Τη δικαιολογία απαγκίστρωσης από τα υψηλά των τελευταίων 152 μηνών ψάχνει να βρει ο Γενικός Δείκτης ώστε να μπορέσει να αποθερμάνει τους τεχνικούς ταλαντωτές ορμής, μιας που έχουν χτυπήσει στο “κόκκινο” των 98,8 μονάδων με ανώτατο το 100. Ο δείκτης, βλέπετε, έρχεται από ένα ανοδικό σερί της τάξης του +28%, από τα χαμηλά του περασμένου Οκτώβρη, δίχως να έχει πραγματοποιήσει στο ενδιάμεσο κάποια σημαντική πτωτική διόρθωση που να έχει την ικανότητα να “εξαερώσει” τον ανοδικό ατμό που έχει συγκεντρωθεί στα αλγοριθμικά μαθηματικά μοντέλα.
Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πτωτική διόρθωση που έχει αποτυπωθεί είναι της τάξης του -3,50% από τις 6 έως τις 13 Νοεμβρίου, με την αμέσως επόμενη να είναι της τάξης του -2,75% στις 12 με 17 Γενάρη. Την τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης είχε κάνει κάτι παρόμοιο, “ξεχειλώνοντας” ανοδικά τους ταλαντωτές ορμής, ήταν την περίοδο Δεκέμβριος 2022 με Μάρτιο 2023. Μάλιστα και τότε ο δείκτης είχε σημειώσει μια άνοδο της τάξης του +28%, φτάνοντας έως τις 1.140,96 μονάδες. Εκεί, όμως, οι νόμοι της διαγραμματικής φυσικής λειτούργησαν, επιφέροντας έναν γρήγορο πτωτικό κυματισμό της τάξης του -12,5%. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει αναγκαία ότι και τώρα ο Γενικός Δείκτης θα ακολουθήσει κάτι ανάλογο πτωτικά, απλώς καμιά φορά η στατιστική πρέπει να λειτουργεί ως συμπληρωματική στην εξελικτική πορεία ενός δείκτη. Επίσης, οι τεχνικές αυτές ενδείξεις αφορούν τη βραχυχρόνια τάση που μας φανερώνει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών, καθώς, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, η τασική εικόνα που λαμβάνουμε από το μακροχρόνιο διμηνιαίο διάγραμμά του δεν είναι διόλου ανησυχητική.
Στην εμπεριστατωμένη, τώρα, διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα βάση αγοραστών πάνω στο όριο των 1.400 μονάδων, ώστε να μπορέσει να κινηθεί προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 1.448 με 1.460 μονάδων που μας έρχεται από την άνοιξη του 2011. Μια ανοδική κίνηση που διέπεται από το ανοδικό κανάλι “C”. Ο σχηματισμός αυτός είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τη συνέχεια, καθώς η πιθανή καθοδική διάρρηξη της κάτω πλευράς του στις 1.370 μονάδες μπορεί να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το αναμενόμενο πισωγύρισμα του δείκτη προς την πρώτη ζώνη στήριξης των 1.320 με 1.300 μονάδων. Προς το παρόν, όμως, σοβαρή αντίρρηση στην πραγματοποίηση του βραχυχρόνιου καθοδικού σεναρίου φέρνουν οι δύο τίτλοι που έχουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον δείκτη (προσθετικά το 20%), η Εθνική Τράπεζα και η Coca-Cola HBC.
Ξεκινάω από την Coca-Cola HBC (ΕΕΕ), μιας που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη και τα εντυπωσιακά οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023, σύμφωνα με τα οποία σημείωσε εκτίναξη μεγεθών, με ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή και το υψηλότερο από ποτέ επίπεδο καθαρών ταμειακών ροών, προτείνοντας μάλιστα και μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή. Αναλυτικότερα, ο όμιλος είχε σημαντική αύξηση κατά +16,9% στα καθαρά του έσοδα, ισχυρή αύξηση κατά 17,7% στα λειτουργικά του κέρδη και αύξηση κατά 21,8% στα κέρδη ανά μετοχή, φτάνοντας στα 2,08 ευρώ. Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή ήταν η αύξηση κατά 10,3% στις καθαρές ταμειακές ροές, φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο των 711,8 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού ως προς το συγκρίσιμο προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται σε 1,1x, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Coca-Cola HBC.
Διαγραμματικά, η μετοχή έχει διαλύσει έπειτα από σχεδόν 210 μέρες την αντίσταση της περιοχής των 27,70 ευρώ, ανοίγοντας έτσι δίαυλο επικοινωνίας με τα υψηλά του 2023 στη ζώνη των 29,90 με 30 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μετοχή, λίγο πριν ξεκινήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, βρισκόταν στα 32 ευρώ.
Συνεχίζω με την Εθνική Τράπεζα, που μας παρουσίασε και τη νέα, ανανεωμένη, σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρική της εικόνα, με την πλέον θετική είδηση να έρχεται από την ισχυρή εξέλιξή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που με συνεχόμενες επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ την έχει φέρει πλέον στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης, θέτοντας ως στόχο τα επόμενα δύο χρόνια να είναι από τις ελάχιστες τράπεζες στην Ευρώπη με πλήρως ψηφιοποιημένο core banking. Η τράπεζα, που το 2018 είχε 22,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και οριακά κεφάλαια, ενώ σήμερα έχει μόλις 1 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και κεφάλαια από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών δίχως να έχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, φαίνεται να μπαίνει σε μια έντονη αναπτυξιακή πορεία για την επόμενη τριετία.
Η μετεξέλιξη της νέας Εθνικής έδωσε μεν στο ταμπλό ένα μίνι ανοδικό σπρώξιμο προς την περιοχή των 7,30 ευρώ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ανοδική συνέχεια προς τα 7,50 με 7,64 ευρώ για να μπορέσουμε να πούμε ότι ξεφεύγει από την έλξη που ασκεί η περιοχή των 7 με 6,84 ευρώ.
Κλείνω με τη μακροπρόθεσμη, αυτήν τη φορά, διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, όπου εντοπίζουμε την προσπάθειά του να τμήσει σε διμηνιαίο επίπεδο με κλείσιμο στις 29 Φεβρουαρίου την ιστορική περιοχή των 1.400 μονάδων. Σημείο που για πολλούς αποτέλεσε τον βατήρα για το απίστευτο γκρέμισμα του -67% που ακολούθησε από τον Μάιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 στις 471 μονάδες. Αυτή, λοιπόν, η περιοχή θα χρειαστεί διαγραμματικά τον χρόνο της για να εμπεδωθεί, ώστε ο δείκτης να συνεχίσει την πορεία του προς το επόμενο μακροπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης των 1.725 μονάδων.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.