Η αγοραστική βάση και το “oversold” της αγοράς
Έντονα σημάδια πτωτικής υπερθέρμανσης με “oversold” χαρακτηριστικά αρχίζει και δείχνει πλέον ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου χτυπώντας με δύναμη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση την πόρτα της ζώνης στήριξης των 850 με 840 μονάδων. Η δε άρνηση του δείκτη στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, στις 10 και 11 Μαΐου να περάσει και πάλι πάνω από τη διαγραμματική περιοχή στην οποία βρίσκονται τόσο το πρώην σημείο στήριξης των 880 μονάδων όσο ο Fibonacci απλός κινητός μέσος των 21 ημερών στις 885 μονάδες έχει επιτείνει περαιτέρω την πτωτική εικόνα αποτυπώνοντας στα candlesticks επικίνδυνους σχηματισμούς Doji με μεγάλες πάνω σκιές αναχαίτισης των αγοραστών (Gravestone).
Για τη συνέχεια τώρα το πρώτο ζητούμενο για την ύπαρξη μιας βραχυχρόνιας αγοραστικής βάσης είναι αρχικά η μη καταγραφή ενός ημερήσιου κλεισίματος κάτω από το όριο των 840 μονάδων και κατά δεύτερον η προσπάθεια καταγραφής τιμών πάνω από τις 866.75 μονάδες όπου ήταν και το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γενικός Δείκτης πάει για ένα ανοδικό retracement προς το επίπεδο των 885 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που ο δείκτης δεν αντέξει την πίεση των ρευστοποιήσεων και φύγει με δύναμη κάτω από τις 840 μονάδες τότε η σαθρή στήριξη στις 825 μονάδες δύσκολα θα σταθεί εμπόδιο στην επέλαση των πωλητών προς το τελευταίο διαγραμματικό προπύργιο των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου στις 800 με 790 μονάδες ή ένα -6,5% ακόμα.
Η αγορά πάντως από τα υψηλά που είχε σημειώσει στα μέσα του Φλεβάρη έχει απωλέσει ήδη ένα -13,25% ενώ για να θεωρηθεί ότι εισέρχεται σε “bear market” θα πρέπει να μείνει για αρκετές μέρες κάτω από το -20% που είναι οι 778 μονάδες.
Ένα γεγονός, που για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει οι τραπεζικές μετοχές να χάσουν άλλο ένα -13% με -15% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών, όπου όμως ήδη «σέρνουν» απώλειες άνω του -20% και οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ να παραδώσουν περισσότερο κατηφορικό έδαφος κάτι που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να λάβει χώρα στο ταμπλό.
Μάλιστα η δεύτερη σε βαρύτητα με ένα 7,28% Coca Cola HBC εμφανίζεται μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2022 να έχει διάθεση να δοκιμάσει τα 20 ευρώ ενώ τόσο καιρό στυλώνοντας τα πόδια της στην περιοχή των 19 με 18 ευρώ «μάζεψε» όποιον πωλητή δεν μπορούσε να κοστολογήσει τις επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου.
Τα επίσης πολύ καλά οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου αυξάνουν το παράτολμο μιας τέτοιας περαιτέρω πτώσης ενώ ο ΟΠΑΠ έχει μπροστά του τη μερισματική απόδοση γίγας του 10,64% ( μέρισμα 0,50 και επιστροφή 0,90 ευρώ) οπότε και εκεί κάποιος δε θα πάταγε εύκολα την εντολή της πώλησης.
Προχωρώντας τώρα στη μακροπρόθεσμη ανάλυση του Γενικού Δείκτη μέσω του μηνιαίου chart τιμών αυτό που διακρίνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από την ανθεκτικότητα της ανοδικής τάσης παρά το γεγονός της συνεχιζόμενης και κουραστικής αδυναμίας διαπερατότητας των 950 μονάδων. Για να προκληθεί μάλιστα μια άμεση καταστρατήγηση της εν λόγω τάσης θα πρέπει στο τέλος του μήνα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει κάτω από τις 767 μονάδες. Τότε μόνο θα έχει περάσει καθοδικά τα Keltner Channel και τον ανοδικό στροφέα εξαετίας “Q”.
Όσο λοιπόν δεν αποτυπώνεται ένα τέτοιο καθοριστικό κλείσιμο ο δείκτης θα παραμένει σε ένα αργό ανοδικό momentum με αρχικό στόχο τις 1015 μονάδες. Σοβαρές αρνητικές ενδείξεις δεν λαμβάνουμε ούτε και από το τεχνικό ταλαντωτή Commodity Channel Index (CCI) 34 μηνών, καθώς παραμένει θετικός και πάνω από τις 30 μονάδες δείκτη.
Το μόνο ίσως αρνητικό στοιχείο για την ανοδική κυρίως μακροπρόθεσμη δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη και παράλληλα και της αγοράς είναι ο σχεδόν καχεκτικός όγκος συναλλαγών που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν του 2017 και του 2013 -2014, όπου το χρηματιστήριο έκανε αλματώδεις ανοδικές κινήσεις.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.