Η μεταλλομανία, η Σοφοκλέους και ο πρώτος market maker
Μιας που σχεδόν πάντα με γοήτευαν η ιστορία και οι αριθμοί θα κάνω μια στάση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου φέτος γιορτάζει, σβήνοντας 145 κεράκια μιας γιγάντιας και οικονομικά πολυδαίδαλης αναπτυξιακής ζωής. Η επίσημη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876 όταν επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η έγκριση για τη σύστασή του. Ανεπίσημα όμως ο θεσμός άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πάνω από το ιστορικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου. Εκεί όπου συναντιόντουσαν οι τότε επιφανείς επαγγελματίες και έδρευε από το 1870 η Λέσχη Εμπόρων των Αθηνών. Στο χώρο αυτό κάθε απόγευμα διεξάγονταν αγοραπωλησίες επί των ομολογιών των εθνικών δανείων που εκδίδονταν εκείνη την εποχή. Με την πάροδο όμως του χρόνου, η Λέσχη μετατράπηκε από εντευκτήριο μιας «φτασμένης» επαγγελματικής τάξης σε «Μετοχοπρατήριον» και το Μάιο του 1873 σε «Χρηματιστήριο». Στην αρχή φυσικά τίποτα δε θύμιζε τη γνωστή «διεγερτική» χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα. Όλα κυλούσαν με αργούς ρυθμούς ώσπου κάπου προς τα τέλη τις τριετίας 1870 -1873 η μεταλλουργική εταιρεία Λαυρίου έκανε τη ζημιά κυκλοφορώντας 100.000 μετοχές της. Αυτό ήταν, ξύπνησε τα αίματα των τότε επενδυτών προκαλώντας έναν αυξητικό κερδοσκοπικό παροξυσμό τέτοιο που να μη πέφτει καρφίτσα στο χώρο της λέσχης στο καφενείο, ακόμα και στους τριγύρω δρόμους. Το πλήθος κερδοσκοπούσε και η ατμόσφαιρα γύρω από το «Χρηματιστήριο» άρχιζε να μυρίζει μπαρούτι. Εκτός από την εταιρεία Λαυρίου «διαπραγματεύονταν» και οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Εταιρίας της Εθνικής Ατμοπλοΐας της Ελλάδας, των ασφαλιστικών εταιρειών Φοίνιξ και Άγκυρα και της Ανωνύμου Εταιρίας Αεριόφωτος Αθηνών. Η μετοχή της Εθνικής πάντως δε σήκωνε και πολλά – πολλά καθώς αποτελούσε την ασφαλέστερη επένδυση και δεν ενδεικνυόταν και τόσο για κερδοσκοπικές κινήσεις μιας που εκεί τοποθετούνταν τα ευαγή ιδρύματα μετατρέποντας σε μετοχές ένα σημαντικό μέρος από τα διαθέσιμά τους. Κάπου εκεί ίσως να δημιουργήθηκε και ο πρώτος market maker που υπήρξε στη μετοχή της Εθνικής. Με την πάροδο του 1873 η σημαντική άνθηση που προκλήθηκε στο κλάδο των μεταλλευτικών εταιρειών δημιούργησε την πρώτη χρηματιστηριακή μανία, τη μεταλλομανία. Η ίδρυση πολλών μεταλλευτικών εταιριών, έφερε στο κατώφλι του «Χρηματιστηρίου» αρκετές από αυτές συμπληρώνοντας την ήδη υπάρχουσα της Ανωνύμου Εταιρίας των Μεταλλουργείων του Λαυρίου. Εταιρείες όπως η Κάρυστος, η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία, ο Λαυρεωτικός Όλυμπος, ο Νικίας και ο Περικλής. Η συναλλαγές εκτοξεύτηκαν. Μετά τη μεταλλομανία ήρθε και έδεσε η τραπεζομανία κολλώντας δίπλα στην Εθνική Τράπεζα, η Ναυτική Τράπεζα ο «Αρχάγγελος», η Γενική Πιστωτική Τράπεζα και η Τράπεζα Βιομηχανικής Πίστεως.
Η πρώτη στέγη του επίσημου Χρηματιστηρίου βρισκόταν στο χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου στο μέγαρο του Βασιλείου Μελά στην Αιόλου και Σοφοκλέους γωνία. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην οικία Αργυροπούλου, που βρισκόταν στη βορειοδυτική γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Το 1885 εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους 11, αλλά ούτε και εκεί στέριωσε. Το 1891 το Χρηματιστήριο κατέβηκε στην οδό Πεσμαζόγλου 1, όπου όμως το Νοέμβριο του 1934 μετά και από την ευγενή προσφορά της Εθνικής Τράπεζας καταλήγει στο “καινούργιο”, Σοφοκλέους 10. Εκεί στα χρωματιστά μάρμαρα και μωσαϊκά με το κάγκελο των συναλλαγών και το τεράστιο ξύλινο πίνακα με τα ταμπελάκια των εταιρειών και των μετοχικών τιμών τους γράφτηκαν για 73 χρόνια (1934- 2007) ίσως τα μεγαλύτερα γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής Οικονομίας. Δυστυχώς κατά πολλούς τον Ιούλιο του 2007 το Χρηματιστήριο αποχαιρετά τη Σοφοκλέους ή καλύτερα η Σοφοκλέους αποχαιρετά το Χρηματιστήριο μιας που ο 600 μέτρων δρόμος καθόριζε για δεκαετίες το περιβάλλον, την εμπορική και οικονομική κίνηση του κέντρου της πόλης και πάει για πρώτη φορά σε ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Αθηνών. Μπορεί ο νέος χώρος του Χρηματιστηρίου να είναι μοντέρνος και επιβλητικός αλλά σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες του χρηματιστηριακού γίγνεσθαι δεν παύει να δείχνει σαν εξόριστο μακριά από την καρδιά της Αθήνας όπου και μεγαλούργησε για 131 χρόνια, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο έπαιξε και η κατάργηση της αίθουσας συναλλαγών.
Κλείνοντας την πολύ μικρή αυτή ιστορική αναδρομή του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού βραχίονα της Ελληνικής Οικονομίας επανερχόμαστε στη διαγραμματική καθομιλουμένη εκτελώντας τεχνική ανάλυση πάνω στο δείκτη που δημιουργήθηκε την 4 Ιανουαρίου του 1988. Ο Γενικός Δείκτης λοιπόν εμφανίζεται στο ημερήσιο chart τιμών να έχει περάσει πάνω από τη ζώνη σαθρής αντίστασης των 800 με 786 μονάδων και να αρχίζει να βολιδοσκοπεί την περιοχή των 820 μονάδων. Επίπεδο που μέχρι τώρα (το άρθρο γραφόταν στο μέσο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης) παρουσιάζει μια δυσκολία διαπερατότητας και κατεύθυνσης προς τις 850 μονάδες. Ίσως τεχνικά να είναι κάπως αναμενόμενο, διότι το εν λόγω σημείο είναι διαγραμματικά αρκετά κομβικό καθώς είναι ικανό να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την περιοχή από όπου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση πέρυσι τον Φλεβάρη, των 900 μονάδων. Απαιτητή προϋπόθεση για να διατηρηθεί ζωντανό το ανοδικό σενάριο είναι η έντονη άρνηση του δείκτη να περάσει εκ νέου κάτω από τη ζώνη των 800 με 786 μονάδων.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, όπου δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 1997 αρχικά με 20 εταιρείες ενώ τώρα έχει 25 παρουσιάζεται στο ημερήσιο διάγραμμα να τα έχει βρει λίγο σκούρα με το επίπεδο αντίστασης των 2000 με 1975 μονάδων. Και εδώ η πρώτη αυτή αίσθηση διαγραμματικής δυσπραγία κρίνεται ως φυσιολογική καθώς η ανοδική καταστρατήγηση των 2000 μονάδων χρειάζεται μεγαλύτερες δυνάμεις και ισχυρό καταλύτη νέων μιας που το επόμενο επίπεδο σοβαρής αντίστασης εντοπίζεται 165 μονάδες υψηλότερα ή στις 2165 μονάδες απόσταση που ισοδυναμεί με μια διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο της τάξης του 8,25%. Το πεδίο των 1900 μονάδων θα πρέπει να λειτουργεί ως βάση των αγοραστών και σημείο αναχαίτισης των πωλητών.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.