Μετοχικοί τίτλοι με…ευλαβική προσοχή
Παρά την όλη αρνητική χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα, που ορισμένες φορές ξεπερνάει και τα όρια της λογικής το «Μένουμε Σπίτι» έχει απελευθερώσει αρκετό χρόνο για έρευνα και δημιουργική σκέψη επιφέροντας σε μια μικρή μάζα ανθρώπων αυξημένη διάθεση επενδυτικής διερεύνησης σε σοβαρές ελληνικές μετοχικές αξίες. Μάλιστα ο καθ’ όλα θετικός καταιγισμός ερωτήσεων που δέχομαι μέσω του email και του twitter θυμίζει λίγο από τη «ζέστη» του περασμένου καλοκαιριού. Επενδυτές που τότε δε ήθελαν να αγοράσουν λόγω της γρήγορης ανηφορικής κίνησης που είχε πάρει η αγορά λόγω των βουλευτικών εκλογών τώρα παρακολουθώντας τη σημαντική πτώση που έχουν καταγράψει αξιόλογες εταιρείες θέλουν να εισέλθουν με ορίζοντα 12μηνης ή 20μηνης επένδυσης. Μερικές από τις εταιρείες, που βολιδοσκοπούν είναι οι ακόλουθες.
Ο ΟΠΑΠ στον οποίο πρόσφατα γίνεται μια εκτίμηση ζημιάς περί τα 50 εκατ. ευρώ το μήνα από το κλείσιμο των πρακτορείων λόγω κορονοϊού αν και γίνεται σθεναρή προσπάθεια να καλύψει ένα μέρος αυτών από την επέκταση της διαδικτυακής παρουσίας. Να επισημάνουμε ότι η εταιρεία σφύζει από ρευστότητα καθώς μετά και την πρόσφατη εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 325 εκατ. ευρώ έχει συνολική διαθέσιμη ρευστότητα 623 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση δε των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 41,2% στα 202,4 εκατ. ευρώ από 143,3 εκατ. ευρώ το 2018 ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2019 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 62,1% στα 61,8 εκατ. ευρώ από 38,10 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 λόγω και της μείωσης του πραγματικού φορολογικού
συντελεστή. Διαγραμματικά η τιμή της μετοχής έχει ήδη κοστολογήσει και με το παραπάνω τις επιπτώσεις του ιού χάνοντας ένα -57% από τα υψηλά του έτους πέφτοντας έως και τα 5,40 ευρώ ενώ τώρα προσπαθεί να κρατήσει το επίπεδο των 6 ευρώ καταγράφοντας μια κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ ευρώ. Όσο η μετοχή κρατάει σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων τη βάση των 6 ευρώ τόσο θα θελήσει να κάνει ένα ανοδικό άπλωμα προς την αντίσταση των 7,50 ευρώ. Ειδάλλως επιβεβαιωμένη καθοδική διέλευση από τα 6 ευρώ θα δώσει χώρο για το ισχυρό επίπεδο στήριξης του 2016 μεταξύ των 5,40 με 5,15 ευρώ.
Η ΕΧΑΕ στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του 2019 παρουσίασε αύξηση 101% σε σχέση με το 2018 καθώς διαμορφώθηκαν στα 6,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,0 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες θετικές ταμιακές ροές του 2019 διαμορφώθηκαν στα 8,4 εκατ. ευρώ, παρά την υλοποίηση επενδύσεων ενώ ο τραπεζικός δανεισμός παρέμεινε μηδενικός με τα διαθέσιμα να φτάνουν τα 73,4 εκατ. ευρώ. Επίσης παρά το σκοτεινό πέπλο του ιού η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κινείται με μια αύξηση +26% στον μέσο όγκο συναλλαγών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο προσεγγίζοντας τα 85 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ. Παραδόξως όμως παρά τα ισχυρά θεμελιώδη η τιμή της μετοχής δε μπορεί να ξεφύγει από το γενικό «ξεπούλημα» της αγοράς χάνοντας και αυτή το 50% !! της αξίας της από τα υψηλά του 2020. Τεχνικά η μακροπρόθεσμη άρνησή της να περάσει πάνω από την ισχυρότατη καθοδική γραμμή τάσης του 2007 την έφερε σε μια καθοδική περιδίνηση η οποία μετά και τη διάλυση της στήριξης των 3,60 ευρώ εξελίχθηκε σε μια βίαιη βύθιση προς την περιοχή των 2,55 ευρώ. Δυστυχώς επειδή τα ενδιάμεσα σημεία στήριξης είναι σαθρά και έρχονται από το 2012 θα πρέπει να αναμένουμε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πυθμένα για να μπορέσουμε να δώσουμε ανοδική κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω πάντως ότι η εταιρεία μέχρι τώρα λόγω και της ισχυρής της οικονομικής της βάσης είναι «ασυμπτωματική» στον ιό.
Ο ΤΙΤΑΝ Cement International παρουσίασε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ελεύθερες ταμειακές ροές 175 εκατ. ευρώ όπου ήταν υψηλότερες κατά 23 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018. Επίσης ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.609,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), ανήλθαν σε 50,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2018. Διαγραμματικά η μετοχή έχει στην κυριολεξία «γκρεμιστεί» χάνοντας έως και -60% από τα υψηλά του έτους πέφτοντας πάνω στη στήριξη των 8,55 με 8,30 ευρώ. Τώρα μετά και από το ανοδικό τίναγμα που έκανε προς την αντίσταση των 12,20 ευρώ ξαναγυρνάει νωχελικά προς τη βραχυχρόνια στήριξη των 10 με 9,52 ευρώ. Πιθανή αδυναμία εισόδου με αυξημένο όγκο συναλλαγών κάτω από τα 10 ευρώ θα ανάψει το πράσινο φως για ένα ριμπάουντ προς το επίπεδο των 11,80 με 12,20 ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ τέλος στην ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της για το 2019 σημείωσε μείωση στα κέρδη μετά από φόρους (41,9 εκατ. ευρώ από 64,3 εκατ. ευρώ το 2018 ) λόγω μείωσης κατά 10,4% στη μέση τιμή του αλουμινίου, κατά 2,9% του χαλκού και κατά 7,9% του ψευδαργύρου. Η διοίκηση της εταιρείας διατείνεται ότι μέχρι στιγμής βαδίζει καλύτερα όχι μόνο με βάση το πιεσμένο Q4 του 2019, αλλά και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα ενώ προς το παρόν δεν έχει διαπιστώσει σοβαρές επιπτώσεις από τον κορονοϊό, αν και προβληματίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί στο μέλλον. Διαγραμματικά η μετοχή παρά τα λεγόμενα έχει πέσει σε δυσμένεια με την εταιρεία να χάνει ένα -55% από τα υψηλά του 2020 λαμβάνοντας πλέον τιμές μέσα στο πλάγιο σταθεροποιητικό εύρος των 1,14 με 0,83 ευρώ. Πιθανή ανοδική τμήση των 1,14 ευρώ θα φέρει την αντίσταση των 1,34 ευρώ «ενώπιος – ενωπίω». Δεν αναφέρω την περίπτωση της καθοδικής λύσης των 0,83 ευρώ, καθώς θεωρώ ότι η αξία της ΕΛΧΑ ήδη δεν αντικατοπτρίζεται στις τωρινές χαμηλές τιμές.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.