Ο ΟΔΔΗΧ και το ροζ φύλλο
Μπορεί δυστυχώς για την αγορά να πέρασε επικοινωνιακά λίγο πάνω από το όριο της πλημμελής αδιαφορίας, αλλά κανονικά η περασμένη Τετάρτη θα πρέπει να οριστεί ως ημέρα γιορτής για την ελληνική οικονομία μετά και τη τεράστια επιτυχία που γνώρισε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου που δημοπράτησε ο ΟΔΔΗΧ. Για πρώτη φορά μετά από το Γενάρη του 2007 η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές με ένα τόσης μεγάλης διάρκειας ομόλογο και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με κουπόνι 1,875% (!). Το γιγάντιο αυτό επίτευγμα για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας έχει και συνέχεια, καθώς 250 επενδυτές ζήτησαν διακαώς να συμμετάσχουν στη δημοπρασία του 30ετούς προσφέροντας συνολικά 27,5 δισ. ευρώ για 2,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή 10 φορές (!) πάνω από το ποσό που ζήτησε το ελληνικό δημόσιο. Βέβαια κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε «μόχλευε» τα ελληνικά ομόλογα και δε «σκούπιζε» τις αγορές μέσω του δραστικού προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημικής κρίσης (PEPP) για να εξασφαλιστεί έτσι η ροή πιστώσεων προς κάθε τομέα της οικονομίας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Το θέμα είναι, όπως θυμάμαι να μας τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο “Βούδας” του ελληνικού μπάσκετ ο Μάκης Δενδρινός στα μέσα περίπου του 1983, όταν και έπαιζα στο εφηβικό της ομάδας μπάσκετ του Σπόρτιγκ, το ποιος είναι αυτός που θα φύγει με το ροζ φύλλο του αγώνα. Αυτό είναι που μετράει πραγματικά όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες. Επανερχόμενος η επισφράγιση της κίνησης αυτής σύμφωνα με επιφανείς οικονομικούς αναλυτές δηλώνει με κεφαλαία γράμματα την επιστροφή της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα πάρει σημαντική ώθηση ξεπερνώντας το 5% για το 2021 και 2022 έχοντας ως άσσο στο μανίκι τους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα έρχεται ένας ενάρετος κύκλος αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Μέσα σε όλον αυτό τον επερχόμενο αναπτυξιακό κυκεώνα το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεασμένο ίσως ακόμα από το jet lag της δεκαετούς κρίσης μόλις τώρα αρχίζει να «ψυλλιάζεται» το τι θα επακολουθήσει. Ενδεικτικό της όλης ανοδικής κυματικής κίνησης που δύναται να ξεχυθεί στους επόμενους μήνες είναι το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη. Σε αυτό λοιπόν το 12ετές τεχνικό πλάνο συλλαμβάνεται ο δείκτης να βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις προ των πυλών της σημαντικότατης μακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής αντίστασης “Q” στις 870 με 860 μονάδες. Μιλάμε για την πλέον επιβλητική γραμμή τάσης που έχει αντισταθεί για πάνω από τέσσερις φορές στις ανοδικές επεκτατικές βλέψεις της αγοράς. Σε αυτή όμως τη φάση της αγοράς υπάρχουν ορισμένοι αργοί αλλά καθοριστικοί τεχνικοί ταλαντωτές όπως τα Williams Fractal, που αναδύουν από τον περασμένο Δεκέμβρη ισχυρές ενδείξεις ανοδικής πίεσης τονίζοντας ότι αυτή τη φορά το βέλος της ανόδου θα είναι τόσο αιχμηρό που θα καταφέρει μετά από σχεδόν 4000 μέρες να διατρήσει τη “Q” και να δραπετεύσει προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 1050 μονάδων. Το στοιχείο όμως που θα πρέπει να συμβάλει σε αυτή την ανοδική φυγή είναι ο τζίρος συναλλαγών ο οποίος από το 2016 φθίνει. Να υπενθυμίσω ότι η διαγραμματική ανάλυση γίνεται πάνω στα μηνιαία στοιχεία του Γενικού Δείκτη και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το καθημερινό θόρυβο και τα ημερήσια τερτίπια.
Προχωρώντας τώρα στο δεύτερο σημαντικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE Large Cap εντοπίζουμε στο μηνιαίο διάγραμμά του ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο. Η τιμή του δείκτη πάει για δεύτερη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2008 να διασπάσει ανοδικά τα παραμετροποιημένα Keltner Channels τάσης. Την πρώτη φορά ήταν το Δεκέμβριο του 2019, όπου όμως η χαρά της απόδρασης δε κράτησε και πολύ μιας που στην πορεία μας βρήκε αναπάντεχα η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Τώρα ίσως ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει ο δείκτης την πολυπόθητη ανοδική τμήση, που εάν όντως επιτευχθεί στη λήξη του Μαρτίου θα δώσει ως επόμενο αρχικό στόχο τις 2370 μονάδες, που είχε καταγράψει πέρυσι το Γενάρη ενώ ο αμέσως επόμενος στόχος στο υπό ανάλυση χρονικό πλαίσιο εντοπίζεται στα υψηλά του 2014 στις 4400 μονάδες. Ισχυρές ανοδικές μακροπρόθεσμες ενδείξεις ανάτασης λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να ξεκινάνε από χαμηλά δίνοντας αρκετό περιθώριο έως ότου περάσουν σε overbought περιοχές. Γενικά πάντως ο συγκεκριμένος δείκτης υπό τη βαρύτητα κυρίως των τραπεζικών τίτλων έχει τραβήξει τα πάνδεινα στη τελευταία 12ετία, ίσως περισσότερα και από το Γενικό Δείκτη, καθώς την ημέρα που πέρασε κάτω από τα Keltner Channels τον Ιούνιο του 2008 έγραφε τιμές στις 21000 μονάδες ενώ έφτασε έως και τις 1075 μονάδες το Φλεβάρη του 2016.
Μήπως τώρα που αντίκρυσε για τα καλά το πάτωμα ήρθε η κατάλληλη στιγμή να εγερθεί και να σταθεί στα πόδια του;
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.