Περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές
Ως «περήφανος» περιπατητής, όποτε φυσικά υπάρχει ο περίσσιος χρόνος και μέσα στα στενά όρια του δήμου μου, και να ήθελα δηλαδή δε μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο, έχω παρατηρήσει περιδιαβαίνοντας τις γειτονιές σημαντικές οφθαλμοφανείς οικιστικές αλλαγές. Ημιτελείς πολυκατοικίες, που ήταν στα μπετά για πάνω από έξι χρόνια, με την εικόνα της μελλοντικής αρχιτεκτονική τους εικόνας να έχει ξεμείνει στη περίφραξη ή πάνω σε φθαρμένες ταμπέλες, αρχίζουν σταδιακά ή πολύ γρήγορα να ανασκευάζονται και να οικοδομούνται. Οικόπεδα, που ήταν στα αζήτητα για δεκαετίες έχουν γεμίσει με εργάτες οικοδόμους που βιάζονται να τοποθετήσουν τα θεμέλια και τις μονώσεις. Οι μπετονιέρες δίνουν και παίρνουν κυρίως κατά τις πρωινές ώρες ενώ τα δομικά υλικά μεταφέρονται σωρηδόν. Δε αναφέρομαι φυσικά σε πέντε ή έξι περιπτώσεις αλλά σε πάνω από τριάντα και στους κοντινούς δρόμους που κυκλοφορώ. Δεν όργωσα δα και όλο το δήμο.
Ο μικρός αλλά σημαντικός αυτός οικοδομικός οργασμός δεν έχει να κάνει με τη πιθανή λήξη της πανδημικής κρίσης, καθώς όπως προανέφερα ήταν «off» για χρόνια ολόκληρα αλλά ούτε γιατί είμαι συντοπίτης δημότης με το γιγάντιο project του «Ελληνικού», μιας που παρόμοιες διαπιστώσεις ακούω και από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται διάσπαρτοι στην Αττική. Βέβαια παίζει κάποιοι από αυτοί που χτίζουν στη γειτονιά μου να έχουν δει το μέλλον και να τρέχουν από τώρα να προλάβουν τη «τρελή» αύξηση των τιμών στις γύρω περιοχές του «Ελληνικού».
Το θέμα είναι ότι επειδή κάτι τέτοιο είχα να το δω εδώ και πολλά χρόνια μου προκαλεί ενδόμυχα μια σπίθα οικονομικής ελπίδας για αυτό που μπορεί να λάβει χώρα από εδώ και πέρα καθώς εάν πάρει εμπρός η οικοδομική μηχανή όλα τα άλλα είναι …απλώς οδοντόκρεμες.
Το φαινόμενο αυτό – ίσως – το έχουν «ψυλλιαστεί» και αρκετοί ”insider” επενδυτές με τις μετοχές των εταιρειών των δομικών και κατασκευαστικών υλικών να παρουσιάζουν εδώ και εβδομάδες έντονα τα σημάδια αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Ξεκινάω από τη μετοχή του Ικτίνου (ΙΚΤΙΝ), όπου από τις αρχές του Μάρτη έχει πραγματοποιήσει πάνω από 6,5 εκατ. τεμάχια τραβώντας τα βλέμματα αρκετών. Μάλιστα τα 3,7 εκατ. από αυτά τα έχει πράξει στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις με το μέσο όρο να εντοπίζεται στα 0,74 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει αρχίσει και προσεγγίζει τα 87 εκατ. ευρώ με το ημερήσιο διάγραμμα τιμών να αποτυπώνει μια δεύτερη υπό εξέταση τοπική κορυφή μέσα στη ζώνη αντίστασης των 0,75 με 0,80 ευρώ. Αναφέρω τη λέξη «υπό εξέταση», καθώς η κίνηση δεν έχει ακόμα δηλώσει ότι ως εδώ ήταν η άνοδος. Αντιθέτως, από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό μάλλον προετοιμάζεται για την ανοδική διαφυγή πάνω από τα 0,80 ευρώ ανοίγοντας έτσι οπτικό πεδίο τόσο με τα 0,90 ευρώ όσο κυρίως και με τη σκληρή αντίσταση του 1 ευρώ, όπου και βρισκόταν πριν βουτήξει πέρυσι το Φλεβάρη λόγω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης.
Το διαγραμματικό «όνειρο» δραπέτευσης πάνω από την περιοχή της μακροχρόνιας αντίστασης των 1,40 ευρώ φαίνεται να παίζει στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις η μετοχή της ΑΛΟΥΜΥΛ (ΑΛΜΥ) με τον όγκο συναλλαγών να φτάνει τα 330 χιλ. τεμάχια. Η κίνηση αυτή εάν όντως επιβεβαιωθεί θα απλώσει χαλί για την επόμενη ισχυρή περιοχή αντίστασης των 2,17 ευρώ που είχε δει μετά από ένα εκρηκτικό ράλι τον Αύγουστο του 2019. Από εκεί και πάνω η τιμή της μετοχής θα ξαναβρεθεί σε μονοπάτια που ήταν κλειστά για τουλάχιστον 13 χρόνια. Χορηγός της ανοδικής κίνησης εμφανίζεται να είναι από τα τέλη του 2018 και ο πολύ δυναμικός ανοδικός στροφέας “Q”.
Λίγο κάτω από το σημαντικό μακροχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 1,60 με 1,68 ευρώ μαζεύει δυνάμεις η μετοχή της ΕΛΑΣΤΡΟΝ (ΕΛΣΤΡ) κάνοντας αρκετούς από τους τεχνικούς αναλυτές να διερωτώνται αν η τρίτη φορά προσέγγισης θα είναι και η φαρμακερή για να τη διασπάσει ανοδικά και να κινηθεί βίαια προς το μερικό σημείο αντίστασης των 2 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 28 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Μαρτίου έχει ξεπεράσει τα 300 χιλ. τεμάχια. Πάντως η διαγραμματική αυτή εικόνα στο μηνιαίο chart με τη τιμή της μετοχής να ετοιμάζεται να προσπεράσει επίπεδα που αντιστέκονταν για μια τουλάχιστον δεκαετία στις ορδές των αγοραστών το έχουμε συναντήσει το τελευταίο καιρό σε πολλούς ομίλους και εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ένδειξη αυτή μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι βρισκόμαστε εμπρός σε σημαντικές ιστορικές διαγραμματικές αλλαγές μακροχρόνιων τάσεων σε πολλούς κλάδους. Συνεχίζοντας στη μετοχή της ΕΛΑΣΤΡΟΝ αυτό που διακρίνουμε στο βραχυχρόνιο στίβο διακύμανσης είναι η έντονη χρήση των σχηματισμών συσσώρευσης με την εφαρμογή «σκανδάλης» γρήγορης ανοδικής διαφυγής και συνέχειας.
Σοβαρές ενδείξεις ανοδικής δραπέτευσης από την μακροχρόνια περιοχή αντίστασης των 1 με 1,04 ευρώ αποτυπώνει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών και ο όμιλος Βιοκαρπέτ (ΒΙΟΚΑ) με τους όγκους των συναλλαγών να χρειάζονται όμως περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσει να προκληθεί και η τεχνική επιβεβαίωση. Εδώ κυριαρχεί ο διόλου αποδυναμωμένος ανοδικός στροφέας “W” του περασμένου Απριλίου. Ο σχηματισμός αυτός δείχνει να έχει μέχρι τώρα τα φόντα για να σπρώξει τη τιμή της μετοχής στο επόμενο ανοδικό διαγραμματικό σκαλοπάτι, που δεν είναι άλλο από αυτό της αντίστασης των 1,40 ευρώ. Περιοχή, όπου η μετοχή περιφερόταν στις αρχές του 2020 πριν μας βρει το παγκόσμιο πανδημικό «κακό». Παρά το μικρό όγκο συναλλαγών που πράττει καθημερινά η μετοχή οι διαγραμματικοί σχηματισμοί δεν είναι άναρχα δομημένοι, στοιχείο που φανερώνει «ενδιαφέρον» από την υψηλή μετοχική βάση για κάτι καλύτερο. Και εδώ αν εξαιρέσουμε την απαρχή που πήγε να κάνει πέρυσι με το έντονο αγοραστικό peak προς τα 1,40 ευρώ, το πέρασμα που πραγματοποιεί εκ νέου η μετοχή πάνω από τα διόδια του 1 ευρώ τη μεταφέρει στον Απρίλιο του 2009.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.