Το άλμα στο μέλλον
Δε θέλει και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς τι είναι αυτό που έρχεται για την ελληνική οικονομία στη τετραετία 2021-2024 και κυρίως τι είναι αυτό που θα εξελιχθεί στο κοντινό 2022. Εμφανές είναι πλέον το «δάσος» της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% του ΑΕΠ για φέτος, 6,2% (!) για το 2022, 4,1% το 2023 και 4,4% για το 2024. Επίσης με την έλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» οι επενδύσεις σύμφωνα και με το μεσοπρόθεσμο στόχο του υπουργείου Οικονομικών θα σημειώσουν σημαντική αύξηση 7% για φέτος και πυραυλοκίνητη εκτόξευση κατά 30,3% το 2022 ενώ αναμένεται και στα επόμενα δύο χρόνια 2023 – 2024 να συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς 12,3% και 10,8% αντίστοιχα. Υπό το φάσμα αυτών των οικονομικών δεδομένων μόνο ως έκπληξη δε θα χαρακτηρίζαμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s κατά μια βαθμίδα , σε ΒΒ από BB-, ενώ καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε κατάλληλα λαμβάνοντας πανοραμικές θέσεις θέασης, καθώς στους επόμενους μήνες θα έχουμε και πολλές άλλες τέτοιες θετικές «εκπλήξεις» από τους οίκους αξιολόγησης. Στον επερχόμενο επενδυτικό ορυμαγδό το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να αντιληφθεί το τι πρόκειται να ακολουθήσει με τους «διορατικούς» όμως επενδυτές να αρχίζουν να συρρέουν σε αυτό μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αποχής. Χαρακτηριστικό της εισροής των νέων επενδυτικών κεφαλαίων στο σύστημα είναι και τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου παρουσιάζουν τον μήνα Μάρτιο να καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών που άνοιξαν νέους κωδικούς από τον Δεκέμβριο του 2015 και τη μεγαλύτερη αύξηση του πλήθους των ενεργών κωδικών (μερίδες επενδυτών που κινήθηκαν μέσα στον μήνα και έκαναν τουλάχιστον μια κίνηση αγοράς ή πώλησης) από το Δεκέμβριο του 2013. Μιλάμε δηλαδή για ρεκόρ 5,5 ετών σε νέους κωδικούς και ρεκόρ 7,5 ετών σε ενεργούς κωδικούς. Αν μάλιστα προσθέσουμε από τεχνικής απόψεως και τις διαγραμματικές εντυπώσεις που αφήνουν εδώ και μέρες οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες με τη δραπέτευση των μετοχών τους σε ένα ιδιαίτερα ανοδικό περιβάλλον, μετά από έναν δεκαετή εναγκαλισμό με την οικονομική κρίση ευχαρίστως θα συνυπογράφαμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι: «Η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον».
Προχωρώντας στη τετριμμένη ανάλυση των βασικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου εντοπίζουμε το Γενικό Δείκτη να χρειάζεται μόλις λίγες συνεδριάσεις για να λήξει το τρέχον μηνιαίο candlestick αποτυπώνοντας έτσι και επιβεβαιωμένα την ανοδική διάσπαση του γιγάντιου δεκαετούς ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders και της μακροπρόθεσμης neckline «Q», στις 868 μονάδες. Το ανοδικό πέρασμα του δείκτη πάνω από τη neckline ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την περιοχή αντίστασης των 1050 μονάδων τοποθετώντας όμως το μακροπρόθεσμο στόχο του τμημένου σχηματισμού στο τριετή ορίζοντα των 1900 με 2060 μονάδων. Προς το παρόν η σταδιακή αύξηση του τζίρου των συναλλαγών θα εναποθέσει ένα ακόμα λιθαράκι για την επίτευξη του εν λόγω ανοδικού σεναρίου αρχικής προσέγγισης των 1050 μονάδων.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχει αρχίσει να αποκτά ισχυρή γωνία κλίσης μετά και την ανοδική διέλευση από το μακροχρόνιο καθοδικό δυνάστη των Keltner Channels, στις 2000 μονάδες. Το πέρασμα αυτό μας είχε προϊδεάσει από τον περασμένο Μάρτιο για την ανοδική διάθεση του δείκτη, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να θέλει να κατευθυνθεί προς το κατώφλι των υψηλών του 2020, στις 2370 μονάδες. Από εκεί και πάνω ο δείκτης απελευθερώνεται σε ένα τεράστιο διαγραμματικό γήπεδο που έχει ως άνω όριο διακύμανσης τις 4400 μονάδες ή ένα +98% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης, με τη μέχρι τώρα μηδενική συμμετοχή της τράπεζας Πειραιώς (από τις 7 Μαΐου η τιμή της μετοχής της θα «επηρεάζει» εκ νέου το δείκτη), έχει διέλθει πάνω από το όριο των 600 μονάδων ατενίζοντας τη μεγάλη ακανθώδη περιοχή αντίστασης των 670 με 800 μονάδων. Να σημειωθεί ότι εδώ η τεχνική ανάλυση γίνεται πάνω σε εβδομαδιαίο chart τιμών μιας που το μηνιαίο είναι σχεδόν αδύνατο να «μαζευτεί» καθώς έχει εικόνα αποκάλυψης με την αμέσως επόμενη περιοχή αντίστασης μετά από αυτή των 1000 μονάδων να εντοπίζεται στις 8000 και στις …40000 μονάδες του 2014. Δυστυχώς σε αυτό το δείκτη η μακροπρόθεσμες διαγραμματικές εκτιμήσεις χωλαίνουν για αυτό ακριβώς και πρέπει να πατάμε αργά και σταθερά στις βραχυπρόθεσμες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα στη διαπίστωση της ύπαρξης ενός ανοδικού βατήρα στην περιοχή των 570 μονάδων, που έχει ως σκοπό τη κατάκτηση των 670 μονάδων.
Κλείνουμε την ανάλυση με το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap, όπου παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να κλείνει τον Απρίλιο πάνω από τις 1300 μονάδες δίνοντας έτσι ισχυρές τεχνικές προοπτικές κατάκτησης του μεσοπρόθεσμου στόχου, που θέτει ο στροφέας αντίστασης “Q” στις 1600 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη ανοδική διέλευση του δείκτη πάνω από την εν λόγω αντίσταση θα δώσει ως επόμενο μακροπρόθεσμο στόχο τις 2250 και τις 3000 μονάδες της διετίας 2009 με 2010.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.