Ψωμί, αλεύρι και ολίγον από Κρήτη
Η αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (ΚΜΟΛ) ιδρύθηκε υπό τη σημερινή της νομική μορφή το 1989 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρχικά από την παράλληλη αγορά το Γενάρη του 1999. Στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020 ο όμιλος παρουσίασε αύξηση κατά 9,94% στο κύκλο εργασιών του φτάνοντας στα 97,39 εκατ. ευρώ από 88,58 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ το μικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 10,5% κλείνοντας στα 41,17 εκατ. ευρώ από 37,25 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ήταν στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς στα 24,75 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια βρέθηκαν στα 34,25 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση του στο ελληνικό χρηματιστήριο εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 29 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ προσβλέπει σε νέα αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας για το 2021 ενώ ολοκληρώνει περί τα τέλη Οκτωβρίου μια πολύ σημαντική επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 27,3 εκατ. ευρώ σε νέα παραγωγική μονάδα 3500 τετρ. μέτρων, σε νέα γραφεία 1500 τετρ. μέτρων και σε νέο κτίριο αποθήκευσης και διανομής 6500 τετρ. μέτρων, που θα εξοπλιστεί με δύο υπερσύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα για stacking και picking προϊόντων και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους. Σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά 30% αναμένεται με την συμμετοχή και των νέων προϊόντων του να έχει ο όμιλος το 2021 και στη Ρουμανία όπου και διαθέτει το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή Oltenitsa. Διαγραμματικά η μετοχή του ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ συλλαμβάνεται να έχει αποδράσει μετά από μια ολόκληρη πενταετία πάνω από την πολύ σκληρή γραμμή αντίστασης “R” των 2,50 ευρώ βάζοντας ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 3,80 ευρώ. Θετικός είναι και ο αυξημένος όγκος συναλλαγών της επιτευχθείσας διάσπασης, καθώς μπορεί να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την προαναφερόμενη διαγραμματική περιοχή. Ο όμιλος πάντως δείχνει ότι θέλει να αναπτυχθεί με πολύ πιο έντονους ρυθμούς από αυτούς που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τραβώντας πιθανότατα τα μάτια γιγάντιων ξένων παικτών από το κλάδο των τροφίμων που διαθέτουν άπλετη ρευστότητα. Τις πύλες πάντως τις έχει ήδη ανοίξει η Mondelez International με την εξαγορά της Chipita έναντι 2 δισ. δολαρίων.
Μια άλλη εταιρεία από το κλάδο τροφίμων, που μετράει έξι ολόκληρες γενιές ή σχεδόν 230 χρόνια ιστορίας είναι και οι Μύλοι Λούλη (ΛΟΥΛΗ), όπου εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Οκτώβρη του… 1951 ! Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με τέσσερις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στη Σούρπη, το Κερατσίνι, τη Θήβα και το Toshevo, κατέχοντας την 1η θέση στην ελληνική αλευροβιομηχανία σε αλέσεις, πωλήσεις και τεχνολογία ενώ διαθέτη και το μεγαλύτερο δίκτυο διανομής πανελλαδικά με έναν μεγάλο στόλο ιδιόκτητων φορτηγών και σιλοφόρων. Ο όμιλος για το 2020 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 3,09% στα 111,06 εκατ. ευρώ από 107,73 εκατ. ευρώ το 2019, μείωση κατά 4,88% στο μικτό κέρδος φτάνοντας στα 21,27 εκατ. ευρώ από 22,36 εκατ. ευρώ και μείωση κατά 16,68% στα EBITDA κλείνοντας τη χρήση στα 9,27 εκατ. ευρώ από 10,98 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου εντοπίζονται στα 91,09 εκατ. ευρώ ενώ η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση μόλις ξεπερνάει τα 45 εκατ. ευρώ. Από απόψεως τεχνικής ανάλυσης η μετοχή φαίνεται να έχει μείνει αρκετά πίσω μιας που στις αρχές του περασμένου χρόνου λάμβανε τιμές στην περιοχή των 3,60 με 3,80 ευρώ ή +30% από τη τωρινή τιμή διαπραγμάτευσης. Ισχυρές ενδείξεις ανάτασης λαμβάνουμε και από το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει επιτελεστεί και ένας πολύ σημαντικός όγκος συναλλαγών άνω του 800 χιλ. τεμαχίων. Η αρχική κίνηση βγάζει στο όριο των 3 ευρώ ενώ τα αμέσως επόμενα σημαντικά σημεία αντίστασης εντοπίζονται στα 3,80 και στα 4,50 ευρώ.
Η Δομική Κρήτης (ΔΟΜΙΚ) εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το Γενάρη του 2000 και έχει ως κύρια δραστηριότητα την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων, την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης και την εκμετάλλευση ακινήτων. Στη χρήση του 2020 η Δομική Κρήτης παρουσίασε σημαντική αύξηση της δραστηριότητας κατά 41,7% επιτυγχάνοντας πωλήσεις 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 7,25 εκατ ευρώ του 2019 ενώ τα κέρδη προ φόρων τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 1,54 εκατ ευρώ από 520 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος στο πρώτο τετράμηνο του 2021 έχει ήδη υπογράψει τέσσερις συμβάσεις για αναλήψεις έργων προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ ενώ κρατάει από το 2020 ένα «κομπόδεμα» ανεκτέλεστων κατασκευαστικών συμβάσεων ύψους 10,7 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο όμως κερδοφόρο «στοίχημα» για τη Δομική Κρήτης, που αναμένεται να παιχτεί έντονα στο ταμπλό είναι η συμμετοχή της στη κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που παρουσίασε πρόσφατα από την Κρήτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μεγάλο αυτό οδικό έργο με μήκος 300 χιλιομέτρων, που θα ξεκινά από τον Κίσσαμο θα περνά από Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χερσόνησο, Νεάπολη, Άγιο Νικόλαο και θα τερματίζει στη Σητεία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και θα έχει προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι έστω και ένα μικρό κομμάτι λόγω εντοπιότητας να αρπάξει από τη τεράστια αυτή κατασκευαστική πίτα η Δομική Κρήτης θα αλλάξει άρδην τα οικονομικά της μεγέθη στην επόμενη διετία. Διαγραμματικά η μετοχή μετά και την απελευθέρωσή της από την επιτήρηση δείχνει να ταξιδεύει υπό τη καθοδήγηση του επιβλητικού μακροπρόθεσμου ανοδικού στροφέα “U” προς το επίπεδο αντίστασης των 0,88 ευρώ έχοντας κατά νου το στόχο των 1,40 ευρώ που έχει να το συναντήσει από το Γενάρη του 2010. Για τους διαγραμματικούς τύπους να σημειωθεί ότι το μηνιαίο chart τιμών εμφανίζει την ισχυρή υποψία απαρχής ενός ακόμα πιο μεγαλύτερου ανοδικού στροφέα που μπορεί να σπρώξει τη τιμή της μετοχής προς τα 2,50 ευρώ αλλά για να μη προτρέχουμε αυτός ο σχηματισμός θα χρειαστεί επιβεβαίωση προς το τέλος του 2021.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.