Έρχεται το κατασκευαστικό τσουνάμι
Όταν ένας από τους πλέον διορατικούς επιχειρηματίες στρέφει το βλέμμα του στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων ρίχνοντας για αρχή το ποσό του 1 δισ. ευρώ, θα πρέπει να είσαι κάτι λιγότερο από μαθητής του δημοτικού για να μη μπορείς να καταλάβεις ακόμα προς τα πού θα κατευθυνθεί η ροή του χρήματος στα επόμενα χρόνια. Σε πρόσφατη δε ομιλία του αποκάλυψε ότι σε όλο το φάσμα των υποδομών αναδύονται σημαντικά projects άνω των 20 δισ. ευρώ τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν είτε ως δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του δημοσίου προγράμματος επενδύσεων ή/και του RRF, είτε μέσω της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και των μακροχρόνιων παραχωρήσεων.
Μιλάμε για τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ομίλου MYTILINEOS κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, όπου πρόσφατα αναγνωρίζοντας τη μεγάλη βαρύτητα που θα λάβει στα επόμενα χρόνια ο ευρύτερος τομέας των κατασκευών προχώρησε σε διπλό spin off στον κλάδο των γενικών κατασκευών και στο κλάδο των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, δημιουργώντας δύο νέες εταιρείες τη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και τη Μ Παραχωρήσεων.
Ο πακτωλός λοιπόν των δισεκατομμυρίων ευρώ που φαίνεται να είχε πάρει ένα μικρό delay λόγω ενεργειακής κρίσης και αύξησης των τιμών στα οικοδομικά υλικά δεν έχει άλλη «υπομονή» και ότι δεν έγινε μέσα στο 2022 θα σκάσει σαν ένα τεράστιο κύμα από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και έπειτα σπρώχνοντας στα ύψη το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας.
Οι δε προοπτικές του κατασκευαστικού τομέα διαφαίνονται κάτι παραπάνω από θετικές καθώς η ανάπτυξη υποδομών και άλλων κατασκευαστικών έργων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της αναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής.
Τίποτα δε θα μπορεί να σταματήσει το κατασκευαστικό τσουνάμι που έρχεται στους επόμενους μήνες μιας που εκτός από τα εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη για νέες κατασκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης την ίδια ώρα που οι περισσότερες από τις παλαιότερες κατασκευές χρήζουν πλήρους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης.
Στην εκτόξευση του κλάδου θα συμβάλλουν και οι επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα τεράστιο πεδίο δράσης σε περιβαλλοντικά έργα και άλλα έργα διαχείρισης πόρων, που στοχεύουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Άξιο λόγου είναι ότι έως το 2030 έχουν δρομολογηθεί 118 μεγάλα έργα πράσινων υποδομών, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και Ευρωπαϊκά ταμεία που αν μη τι άλλο θα τροφοδοτήσουν και θα ενισχύσουν σημαντικά το αντικείμενο των κατασκευαστικών.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το μεγάλο πακέτο σιδηροδρομικών έργων, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που προχωρά η ΕΡΓΟΣΕ. Εκεί λοιπόν υπάρχουν δύο έργα, τα τμήματα Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες ( προϋπολογισμού 1,69 δισ. ευρώ) και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (προϋπολογισμού 1,07 δισ. ευρώ) που κοιτούν προς τη Μαύρη Θάλασσα. Αναφέρομαι στο γιγάντιο έργο «Sea2Sea» αξίας 6,5 δισ. ευρώ που αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση των βόρειων λιμανιών της Ελλάδας με αυτά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δημιουργώντας έτσι μία «χερσαία γέφυρα» που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου, με στόχο την αύξηση των εμπορευματικών ροών από την Άπω Ανατολή προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και αντιστρόφως.
Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα κόψει σημαντικά την επιρροή της Τουρκίας στις εμπορικές μετακινήσεις των προϊόντων από την Ασία. Με λίγα λόγια στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο που θα φθάνει έως τη … Μαύρη Θάλασσα.
Και να φανταστείτε ότι σε όλο αυτό το σκηνικό οι εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο MYTILINEOS, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η INTRAKAT έχουν ήδη «καβάτζα» ένα ανεκτέλεστο έργων άνω των 11,2 δισ. ευρώ (!).
Ξεκινάω με τη ΓΕΚ TERNA (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), που έχει το ανεκτέλεστο μαμούθ των 4,8 δισ. ευρώ με τη χρηματοδότησή τους να είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μάλιστα σε περίπτωση που κλείσει το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο όμιλος αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητά του κατά 1 δισ. ευρώ κάνοντάς τον ακόμα πιο «επικίνδυνο» στη διεκδίκηση των νέων έργων που θα δημοπρατηθούν. Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή εντοπίζεται όχι μόνο να έχει περάσει στο άνω εύρος διακύμανσης των 10 με 10,60 ευρώ της τελευταίας 2ετίας αλλά να ετοιμάζει και την ανοδική του διάσπαση και διαφυγή προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 12 ευρώ.
O MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ) εμφανίζεται στο τέλος του 9μηνου του 2022 να έχει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 42% αφορά σε έργα στην Ελλάδα.
Ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός αναβαθμίζει σημαντικά το όμιλο στο χώρο των υποδομών με τις δύο θυγατέρες ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις να «προικίζονται» με 1 δισ. ευρώ (300 μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ δυνατότητας έκδοσης εγγυητικών επιστολών). Προφανώς ο όμιλος κάποια στιγμή θα θελήσει να πάει ταμείο εισάγοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών το κατασκευαστικό βραχίονα των υποδομών. Διαγραμματικά η μετοχή του ομίλου αφού πρώτα διέλυσε ανοδικά τα πρώην ιστορικά υψηλά των 18,20 ευρώ έχει ακουμπήσει το όριο των 20 ευρώ. Στον επόμενο τόνο … τα 21,50 ευρώ.
Στα 2,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο του ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εδώ ο ισχυρός μέτοχος που ακούει στο όνομα Reggeborgh έχει τον πρώτο λόγο με τον όμιλο να βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτική θέση μετά την ολοσχερή αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών του Διεθνούς Εταιρικού Ομολόγου αξίας 670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,34% (!). Στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών η μετοχή βρίσκεται για πάνω από 7 μήνες εγκλωβισμένη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1,75 με 1,54 ευρώ. Πάνω από το 1,75 υπάρχει το 1,93 και μετά… η απελευθέρωση.
Κλείνω με την INTRAKAT (ΙΝΚΑΤ), όπου έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στα 1,2 δισ. ευρώ και δείχνει μετά την εξαγορά της από τη Winex Investment Limited συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου να πατάει σε μια νέα αφετηρία. Η επιτυχής έκβαση της αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ που προετοιμάζεται θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα της. Μέχρι τότε όμως η διαγραμματική εικόνα δεν έχει κάτι θετικό να μας πει καθώς η ανακοίνωση της πολύ χαμηλής τιμής αύξησης στα 1,17 ευρώ γκρέμισε τη μετοχή κάτω από το επίπεδο στήριξης των 1,95 με 1,80 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.