Αγοραστές δε δεινή θέση
Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού βρίσκονται οι Αμερικανοί αναλυτές και στατιστικολόγοι των μακροοικονομικών στοιχείων της αμερικανικής οικονομίας καθώς αυτό που αντιμετωπίζουν τελευταία είναι άγνωστο και ανεξερεύνητο.
Βέβαια η Ελλάδα θα μπορούσε να τους βοηθήσει κάνοντας εξαγωγή αναλυτών προς της ΗΠΑ μιας που οι δικοί μας είναι απολύτως δοκιμασμένοι επί μια δωδεκαετία έχοντας ισχυρές αντοχές πίεσης σε μεγάλα βάθη για να μη πω στην άβυσσο.
Τα περισσότερα λοιπόν διαγράμματα των μακροοικονομικών στοιχείων έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε λογική αφήνοντας αρκετές αναλύσεις στον αέρα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι αυτό που δείχνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τότε που κράταγαν στοιχεία δηλαδή από το 1950.
Το μόνο που φαίνεται στο διάγραμμα είναι… η βουτιά στο κενό μετά τη «στήριξη» των -68,3 δισ. δολαρίων που κράταγε επί μια εικοσαετία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου το έλλειμμα το Μάρτιο έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ γράφοντας στο κοντέρ ένα -109,8 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας μια διεύρυνση κατά +22,3%. Το έλλειμμα φυσικά ήταν υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών καθώς όπως αναφέραμε τα «μοντέλα» έχουν αρχίσει και τρελαίνονται.
Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα ρεκόρ έχει προκαλέσει ήδη αρκετή ζημία καθώς έχει αφαιρέσει 3,20 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα η αμερικανική οικονομία να συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 1,4% μετά την ανάπτυξη με ισχυρό ρυθμό 6,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η αύξηση του ελλείμματος μάλλον θα παραμείνει «βαρίδι» για καιρό ακόμα, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν αναγκαστική αναπλήρωση των αποθεμάτων με εισαγόμενα αγαθά.
Παράλληλα η δραματική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ έχει αρχίσει, σύμφωνα με τα αμερικανικά media, να αποκαλύπτει το φιάσκο της οικονομικής πολιτικής του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» είχε ξεκινήσει ένα επικίνδυνο και αλλοπρόσαλλο δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας, της Ε.Ε. και άλλων χωρών στο όνομα υποτίθεται της μείωσης των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος.
Προχωράμε σε ένα άλλο γεγονός που αρχίζει και προκαλεί έντονους πολιτικούς διαπληκτισμούς στις τάξεις των Αμερικανών γερουσιαστών. Μιλάμε για τη τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου (Natural Gas), όπου πλέον με την ανοδική γωνία κλίσης που έχει αναπτύξει δύσκολα τα 10 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο σταματώντας το ενεργειακό συμβόλαιο που ήδη έχει αρπάξει από τις αρχές του έτους ένα +158%. Μάλιστα σύμφωνα με το ημερήσιο chart τιμών το φυσικό αέριο μετά την ανοδική πυρπόληση της αντίστασης των 8,20 δολαρίων δεν έχει σχεδόν τίποτα έως τα υψηλά του 2008 στα 14,30 δολάρια.
Η αντιδικία λοιπόν που προανέφερα ανάμεσα στους γερουσιαστές με πρωτοστάτες τους Ρεπουμπλικανούς έγκειται στο γεγονός ότι ο Αμερικανός πολίτης δεν έχει συνηθίσει σε τόσο υψηλές τιμές ειδικότερα σε τέτοια εποχή που δεν υπάρχει άσχημος καιρός ή τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού που προκαλούν άμεσες μειώσεις στις προμήθειες. Έτσι λοιπόν το φταίξιμο της αιτίας έχει πέσει στις πλάτες των ενεργειακών εταιρειών που έχουν αυξήσει και θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο της εξαγωγές αερίου LNG κυρίως προς την Ε.Ε. με αποτέλεσμα ο «χαμένος» σύμφωνα με τους γερουσιαστές να είναι ο Αμερικάνος.
Σε μεγάλο αγκάθι έχει εξελιχθεί και το συμβόλαιο στο Light Crude Oil WTI (CL1) όπου παρά τις προσπάθειες τις αμερικανικής κυβέρνησης και τη σημαντική άνοδο του δολαρίου συνεχίζει για πάνω από 70 μέρες να γράφει τιμές άνω των 93,50 δολαρίων αποσαθρώνοντας έτσι σταδιακά τη παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα τελευταία στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών συλλαμβάνεται να έχει διατρήσει ανοδικά και το καθοδικό στροφέα αντίστασης “W” ανοίγοντας το έδαφος για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς το επίπεδο αντίστασης των 115 δολαρίων.
Πάνω από εκεί το συμβόλαιο θα έρθει σε μετωπική με την περιοχή των 124,50 δολαρίων. Και να φανταστείτε ότι ακόμα δεν έχει μπει σε ισχύ το εμπάργκο της Ε.Ε. στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα καθώς χρειάζεται ομοφωνία και έχει «σκαλώσει» σε κάποια κράτη-μέλη της Ένωσης.
Σε διαγραμματικό «ή ταν, ή επί τας» έχει εξελιχθεί το επίπεδο των 4100 μονάδων για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, καθώς στην εν λόγω περιοχή έχουν σχηματιστεί από τις αρχές του έτους πέντε τοπικοί πυθμένες με τον έκτο να έχει στηθεί στο τοίχο από τους πωλητές.
Δύσκολα πάντως υπάρχει στη διαγραμματική ανάλυση σχηματισμός με πέντε και έξι πυθμένες που να μην έχει διασπαστεί καθοδικά με άσχημο τρόπο.
Έτσι μια πιθανή πτωτική κατάλυση του επιπέδου των 4100 μονάδων με επιβεβαιωμένα ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί θα δώσει έδαφος για την επόμενη περιοχή στήριξης των 3900 με 3885 μονάδων ή ένα -5,8% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.