«Βαμμένος» αισιόδοξος
«Βαμμένος» αισιόδοξος
Σε τούτο εδώ το χώρο υπάρχει ένας παράξενος δόλιος στιγματισμός σε όσους δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον των επενδύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο. “Άστα, που να στα λέω. Αυτός εκεί τον βλέπεις; Είναι αισιόδοξος. Πρόβλημα μεγάλο”. Στο δικό τους λεξικό… ο αισιόδοξος = ο παράταιρος, ο απόβλητος, ο λούμπεν. Το μαύρο πρόβατο δηλαδή, που προσπαθεί να ξεφύγει από τη στάνη. Όσο και αν παρακινείς το κοπάδι να στρέψει το κεφάλι του προς τα εμπρός, τίποτα, μπεεεεεε κατάσταση. Μα, ελάτε τώρα βρε παιδιά, εδώ καταφέραμε και επιζήσαμε, ιδίως όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτω από το 10ετή οδοστρωτήρα της οικονομικής κρίσης και τώρα που αρχίζει και αχνοφαίνεται το φως της ημέρας να γυρίσουμε προς τα πίσω και να ντυθούμε με την προβιά των απαισιόδοξων; Σε ανοδικά κατευθυνόμενες κυλιόμενες κλίμακες ντε και καλά να θέλουμε να τις κατεβούμε; Επί μια 10ετία χορτάσαμε απαισιοδοξία. Το ελληνικό χρηματιστήριο πέρασε μέσα από ιδιαίτερα σκοτεινές στιγμές, τραυματίστηκε, «πυρπολήθηκε» πολιτικά, έκλεισε. Υπήρχαν στιγμές, που δεν ήξερες τι να γράψεις, τι να πεις πέρα από το ότι το χρώμα του τοίχου μαυροφέρνει και το χειρότερο απ όλα, πώς στην ευχή να πετάξεις ένα σωσίβιο σε όσους προσπαθούσαν να πάνε κόντρα επενδύοντας σε καθαυτού πληττόμενες εταιρείες από το τεράστιο κύμα της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης.
Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου μέσα από δύο άκρως ισοπεδωτικές χρονιές…
Τι να πρωτοθυμηθώ για το 2012, που δε ξέραμε από πού να κρατηθούμε, πώς να καταφέρουμε να κλείσουμε μάτι το βράδυ με τον οικονομικό θάνατο της καταστροφικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη (GREXIT) να κυκλοφορεί επί 24ώρου βάσεως και για πολλούς μήνες ελεύθερος δημιουργώντας ένα απίστευτο αίσθημα φόβου και δυσαρέσκειας που σε έφτανε στο σημείο να μη θέλεις να δεις το ταμπλό, να μη θέλεις να κάτσεις στο τερματικό, να μη θέλεις να μπεις καν στο dealing room. Σε εκείνο το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου του 2012 οι περισσότεροι είχαμε φτάσει στα όρια της μαζικής τρέλας. Όσο και αν προσπαθούσες να αντιπαραβάλεις στους επενδυτές κάτι θετικό για να μη πετάξουν στα «σκουπίδια» εταιρείες και ομίλους που διέθεταν ισχυρές μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές βάσεις και αξία, τόσο πιο δυνατά κατέβαιναν τα πτωτικά σκαλοπάτια απαξίωσης δίχως να υπάρχει αύριο. Ο δε καθοδικός στροφέας που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2012 ήταν τόσο ισχυρός που δεν επέτρεπε ούτε κατά διάνοια να εκθέσεις κάποια αισιόδοξη σκέψη και αν το έπραττες θα βρισκόσουν στη δυσάρεστη θέση να περιφέρεσαι ταπεινωμένος φορώντας φυστικί «ρόμπα». Ο απόλυτος παραλογισμός… ΟΤΕ στα 1.09 ευρώ με εκατομμύρια κομμάτια να πετάγονται κάθε μέρα, Μυτιληναίος στο 1.27, Motor Oil στα 3.66 ευρώ, ΔΕΗ στα …1.13 ευρώ. Το γραφείο του Βασίλη του διευθύνων σύμβουλου της χρηματιστηριακής, που τότε εργαζόμουν είχε μετατραπεί σε χώρο επενδυτικής ψυχολογικής υποστήριξης. Η πραότητα και η πνευματική διαύγειά αυτού του ανθρώπου να φωτίζει και την άλλη πλευρά του νομίσματος μας είχε γλιτώσει από τα χειρότερα. Ο δε καναπές του είχε μεγάλη πέραση. Τρεκλίζοντας έφτανες ως εκεί για να κουνήσεις το κεφάλι σου και να βρεις συμπαράσταση στα λεγόμενα σου… «Μα, ο ΟΤΕ στο 1 ευρώ, η ΔΕΗ (είχε και τον ΑΔΜΗΕ μέσα της) με κεφαλαιοποίηση περιπτέρου στα 1.13 ευρώ. Τόσο δε κάνει ούτε ο χαλκός από τα σύρματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς είναι δυνατόν;
Αμ, το 2015 με το ανεκδιήγητο δημοψήφισμα, τα capital controls, και το απίστευτο στα χρονικά κλείσιμο στις 29 Ιουνίου και για ένα μήνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξυπνώντας αντίστοιχες μνήμες του Ιουλίου του 1974 όταν και πάλι είχε κλείσει για ένα μήνα λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο; Δυστυχώς τότε η λαβωματιά που έπεσε σε όσους είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς πιστεύοντας στη επιτυχία του τότε πρωθυπουργού σε εκείνη την ιστορική Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων δε μπόρεσε ποτέ να ιαθεί. Χάθηκαν σημαντικά κεφάλαια από ζωογόνους κωδικούς προκαλώντας έντονες αρρυθμίες σε όλη τη χρηματιστηριακή αγορά με άμεσο αντίκτυπο τη καρατόμηση με συνοπτικές διαδικασίες των μισθών από -35% έως και -70% ή ακόμα χειρότερα αρκετοί κατέληξαν άνεργοι δίχως να έχουν τη παραμικρή ευθύνη σε όλο αυτό το καταστροφικό σπιράλ. Τραγικές συνθήκες που προκάλεσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μια έντονη επενδυτική αποστροφή για το σύνολο δυστυχώς της αγοράς.
Και όμως, όπως λέει και το άσμα «σε σένανε με πάνε όλα τα βήματα, κι ας είναι να περάσω σαράντα κύματα». Τα δύο αυτά χρόνια μπορεί να μας λύγισαν αλλά ποτέ δε μας γονάτισαν αντιθέτως μας χαλύβδωσαν ακόμα περισσότερο χαρίζοντας απίστευτη εμπειρία, που δύσκολα πληρώνεται και αποκτάτε ενώ παραδόξως μας πότισαν με αισιοδοξία για το μέλλον καθώς σε κάνουν να πιστεύεις ότι εφόσον κατέβηκες στο πιο βαθύ και σκοτεινό υπόγειο που υπάρχει από εδώ και πέρα ο δρόμος μόνο πάνω μπορεί να σε βγάλει. Το πως και το γιατί της διάχυτης αισιοδοξίας είναι σχετικά εύκολο να το συλλάβει κανείς αν δει τις απλωμένες έτοιμες θρυαλλίδες ανόδου. Όπως, την αναπτυξιακή “βόμβα” του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από καταβολής του ελληνικού κράτους ξεπερνώντας σε απόλυτα νούμερα αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα και εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Την ισχυρότατη οικονομική ανάταση, που έρχεται το 2022, με τη κυβέρνηση να σχεδιάζει να ρίξει ως και 10 δισ. ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Το γεγονός ότι το spread μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ πέφτοντας στις 98 μονάδες βάσης (!) αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική μείωση του ρίσκου Ελλάδα στα «μάτια» των επενδυτών (φέρτε μου τον Πολ Τόμσεν να τον σκίσω). Το επερχόμενο “investment grade” από τους οίκους αξιολόγησης. Την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από «αναπτυσσόμενη» σε «αναπτυγμένη». Και φυσικά οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις που έρχονται από τα θεμελιώδη στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2021 για τους ομίλους που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη 5ετία. Όμιλοι όπως o Mytilineos και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Ο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), ο οποίος και διαγραμματικά έχει μπει για τα καλά σε μια έντονη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία που έχει για πρώτο σταθμό τα 17,40 ευρώ και δεύτερο τα 22 ευρώ. Η χορηγός σε αυτή την πορεία δεν είναι άλλη από τη γιγάντια ανοδική γραμμή τάσης “Q’ του 2012, όταν όπως προαναφέραμε η μετοχή είχε βρεθεί από τους απαισιόδοξους στα 1,27 ευρώ. Τα δυναμικά οικονομικά και αναπτυξιακά νέα που βγαίνουν από τον όμιλο στο προσκήνιο δύσκολα θα μπορέσουν να εκτροχιάσουν τη τιμή της μετοχής από τους μακροπρόθεσμους στόχους της.
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μόνο λαβείν στα επόμενα χρόνια τόσο από την επονομαζόμενη πράσινη ενέργεια όσο και από την αναμενόμενη κατασκευαστική έκρηξη με το ήδη υπάρχον ανεκτέλεστο έργων να έχει ξεπεράσει το τεράστιο νούμερο των 3 δισ. ευρώ. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή έχει διαρρήξει την περιοχή των 9 ευρώ δίνοντας ελεύθερο χώρο στις δυνάμεις των αγοραστών για τα 11 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στόχος της μετοχής δίνεται από το ύψος του τμημένου ανάποδου σχηματισμού Head and Shoulders, στα 14,50 με 15,00 ευρώ. Head, όπου είχε ως έναρξη αποτύπωσης το 2012, όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα… 0,47 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.