Ελληνικό Χρηματιστήριο: Κόντρα στη πτωτική τάση
Εντύπωση έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε σχέση με τις πτωτικές βουτιές των διεθνών αγορών και κυρίως των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών. Την ίδια ώρα λοιπόν που στη Wall Street o S&P 500 έχει διορθώσει από τα υψηλά του έως και -12,5% χτυπώντας πάνω στον επιβλητικό απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 φυλλοροεί κατεβαίνοντας έως και -18% , ο γερμανικός δείκτης DAX 40 έως και -9% και ο Europe Stoxx 600 με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες έως και -8,4% ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά επταετίας (!).
Ναι, όντως οι leader των χρηματιστηριακών αγορών έρχονται από πολλαπλά ιστορικά υψηλά ενώ το ελληνικό παλεύει εδώ και μήνες να μη πω χρόνια να «σβήσει» από το διαγραμματικό χάρτη ότι έχει προκληθεί μέχρι σήμερα από εκείνο τον ιστορικό Δεκέμβριο του 2014 με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναγκαστική προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, αλλά όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ότι η συνήθης τακτική της ελληνικής αγοράς είναι όχι απλώς να ακολουθεί κατά πόδας τις όποιες πτωτικές διορθώσεις των διεθνών αγορών αλλά να τοποθετείται με αξιώσεις και στη κεφαλή της κατηφορικής κούρσας.
Τώρα λοιπόν η προσφιλής αυτή τακτική φαίνεται να αλλάζει με τις συνεχόμενες εντολές αγορών που έρχονται από το εξωτερικό να θυμίζουν άλλες εποχές.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που έχουν αρχίσει να παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι η ελληνική αγορά τραβάει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο τα βλέμματα ισχυρών επενδυτικών οργανισμών χαρακτηρίζοντάς τη ως άκρως ελκυστική και δε μιλάμε από απόψεως βασικών αριθμοδεικτών, όπως το P/E και το P/BV, όπου όντως είμαστε φθηνοί ή λόγω του τύπου κεφαλαιοποίηση προς ΑΕΠ, όπου εμφανίζει το απίστευτο νούμερο του 36,8% αλλά με βάση των ισχυρότατων αναπτυξιακών προοπτικών που εμφανίζονται στη χώρα για την επόμενη τριετία.
Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και τα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας δεν αφήνουν άλλωστε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις υπεραξίες που θα προκληθούν από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Μάλιστα μετά από πολλά χρόνια έχει παρατηρηθεί και ένα άλλο φαινόμενο στο χρηματιστηριακό χώρο. Έχουν αρχίσει και μηδενίζουν τις short θέσεις τους funds που μας «ακολουθούσαν» καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα το γνωστό Lansdowne που αποσύρεται από τις ανοιχτές θέσεις που είχε στις τράπεζες και στη ΔΕΗ.
Διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης μπορεί στο κοντινό χρονικό διάστημα να δείχνει ότι παλεύει για να εδραιώσει τη θέση του πάνω από το επίπεδο στήριξης των 935 με 928 μονάδων αλλά στη μακροπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση η εικόνα του είναι τελείως διαφορετική καθώς δείχνει ξεκίνημα μιας πολυετής ανοδικής κίνησης μετά από μια μακρά περίοδο βύθισης στην οικονομική κρίση.
Αναλυτικότερα όσον αφορά το βραχυχρόνιο πεδίο ο δείκτης εμφανίζεται να έχει τη διάθεση να διαμορφώσει πρώτα μια πλάγια σταθεροποιητική κίνηση από τις 970 έως τις 944 μονάδες πριν αποφασίσει να μπει μέσα στη ζώνη των 980 με 1000 μονάδων. Μια ζώνη η οποία αναμένεται να περπατηθεί πολύ γρήγορα από τη στιγμή που γράψει στο ταμπλό τις 980 μονάδες. Ο ανοδικός στροφέας “Q” εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις με τη μη καθοδική του τμήση, στις 940 μονάδες, θα πιέσει σύντομα το δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Στη μακροπρόθεσμη εικόνα που αναδεικνύει το μηνιαίο διάγραμμα τιμών ο Γενικός Δείκτης έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο της πλάγιας κίνησης που πραγματοποιούσε τους τελευταίους 10 μήνες θέτοντας ως αρχικό στόχο τις 1050 μονάδες. Ανοδικά συνηγορούν και οι τρείς τεχνικοί δείκτες που παραθέτουμε τονίζοντας ακόμα περισσότερο την απαρχή μιας μεγάλης ανοδικής κίνησης η οποία μπορεί να κρατήσει για πάνω από 2 χρόνια, καθώς μπαίνει χρονικά έως το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Να φανταστείτε ότι ο δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) μόλις τώρα αρχίζει και περνάει πάνω από την ουδετερότητα της περιοχής των 55 μονάδων. Κάτι ανάλογο είχε κάνει το 2003 όπου και ακολούθησε μια έντονη μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση έως το 2007. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο τζίρος των συναλλαγών βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση πράγμα που σημαίνει ότι έχει ακόμα πολλά να δώσει από την ώρα που θα αρχίσει να μεγαλώνει.
Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ASE Large Cap συλλαμβάνουμε τη τιμή του να δοκιμάζει να περάσει πάνω από τη τοπική κορυφή που είχε σημειώσει το Γενάρη του 2020, στις 2371 μονάδες, λίγο πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Εδώ ο δείκτης χρησιμοποιεί ως ορμητήριο επίθεσης των αγοραστών την περιοχή που εκτείνεται από τις 2320 έως τις 2300 μονάδες.
Όσο το επίπεδο αυτό παραμένει άτμητο σε ημερήσιο κλείσιμο τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια επιβεβαιωμένης διάτρησης των 2371 μονάδων και κίνησης προς τον επόμενο στόχο των 2440 μονάδων ή ένα +4,3% από τα τωρινά επίπεδα τιμών (η ανάλυση γραφόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης). Χορηγός της ανοδικής κίνησης είναι ο Fibonacci απλός κινητός μέσος των 21 ημερών.
Όμως το μακροπρόθεσμο διάγραμμα του FTSE/ ASE Large Cap είναι «όλα τα λεφτά», καθώς φαίνεται καθαρά ο δείκτης να έχει περάσει πάνω από τα Keltner Channel μετά από 13 χρόνια πτωτικής πορείας. Εδώ μάλιστα φαίνεται ότι ο μακρινός στόχος μετά τις 2371 μονάδες εντοπίζεται στα υψηλά του 2014, στις 3410 μονάδες ή ένα +45% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Το πως και το γιατί μπορεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης να πάει τόσο ψηλά μένει να το διαπιστώσουμε στην επόμενη διετία.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.