Επενδύσεις στον πληθωρισμό με άρωμα… Buffett
Ο Warren Buffett αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 παρατήρησε εμπεριστατωμένα τη μακροπρόθεσμη επίδραση που έχει ο συνεχόμενος πληθωρισμός στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τις επενδύσεις, τις αποταμιεύσεις και τα έξοδα των εταιρειών.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Warren Buffett το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κρατήσετε σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον είναι το… νόμισμα. Οι αποταμιεύσεις, τα ομόλογα και οι διάφοροι επενδυτικοί λογαριασμοί στην αγορά χρήματος με χαμηλό ή υποτυπώδες επιτόκιο βλάπτονται σημαντικά από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Επίσης σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον οι πλέον χαμένες είναι οι εταιρείες εκείνες που χρειάζονται μεγάλες αγορές υλικών και αποθεμάτων για να λειτουργήσουν, πέφτοντας έτσι στο “έλεος” των προμηθευτών τους δίχως να έχουν την ισχύ του χαμηλού κόστους τιμών στο πρώτο βήμα της παραγωγικής τους διαδικασίας.
Προς αποφυγή είναι και οι επενδύσεις σε εταιρείες που δεν έχουν το περιθώριο αυξημένης τιμολόγησης για να μπορέσουν να πληρώσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και της νέας δαπάνης εργασίας. Εάν μια εταιρεία δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές της προς τους πελάτες της χωρίς να μειώσει τις πωλήσεις και τον όγκο τους, τότε θα υποπέσει σε μείωση του ποσοστού του περιθωρίου κέρδους της που οδηγεί σε άμεση εξάτμιση των κερδών.
Ποιοι είναι λοιπόν οι δύο τύποι εταιρειών που προτείνει ο Buffett ξέροντας ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, αυξάνοντας τα μεγέθη τους και την κερδοφορία τους σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού;
- Πρώτον, οι υγιείς εταιρείες ακινήτων όπου όχι μόνο μπορούν να διατηρήσουν την αξία τους αλλά και να την αυξήσουν σημαντικά κατά τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και ως σημαντική αντιστάθμιση έναντι ενός υποτιμημένου νομίσματος, όπως για παράδειγμα το ευρώ όπου στην αναλογία του με το δολάριο πέφτει τελευταία σαν “πέτρα” ακουμπώντας πλέον το 1 προς 1. Ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις εταιρείες που έχουν ισχυρό ταμείο και μπορούν να επενδύσουν εκμεταλλευόμενες τις άσχημες συνθήκες της αγοράς.
- Δεύτερον, εταιρείες που έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανάγκη για μετρητά ή συνεχείς νέες επενδύσεις κεφαλαίου και χώρο για μόχλευση στους ισολογισμούς τους. Έχουν χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου, υψηλές ταμειακές ροές, μεγάλα αποθέματα μετρητών και χαμηλό χρέος ενώ μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους με τον ρυθμό του πληθωρισμού χωρίς απώλεια πελατών ή όγκου των πωλήσεων.
Η πρώτη σκέψη πέφτει σε δύο εταιρείες που πληρούν κατά γράμμα τα κριτήρια. Από την πρώτη κατηγορία η Premia Properties ΑΕΕΑΠ και από τη δεύτερη κατηγορία η Profile Systems & Software.
Η Premia Properties ΑΕΕΑΠ (ΠΡΕΜΙΑ) λοιπόν εκτός από το γεγονός ότι είναι απολύτως θωρακισμένη στην πληθωριστική κρίση έχει και γεμάτα ταμεία μετά και την τελευταία κεφαλαιακή ένεση του ομολόγου των 100 εκατ. ευρώ που υπερκαλύφθηκε κατά 2,04 φορές με το πολύ χαμηλό επιτόκιο του 2,80%.
Τα θετικά αυτά οικονομικά στοιχεία της δίνουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το κ. Κώστα Μαρκάζο, διευθύνοντα σύμβουλο της Premia Properties ΑΕΕΑΠ, να στοχεύει για φέτος σε επενδύσεις 100 έως 150 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσουν περαιτέρω το αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει. Επενδύσεις οι οποίες θα έχουν ως βασικό στόχο τη δημιουργία υψηλών αποδόσεων από μακροχρόνιες μισθώσεις ισχυρών μισθωτών. Η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα αντιστοιχούν στα περίπου 300 εκατ. ευρώ και με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί από τη διοίκηση εντός διετίας αναμένεται να φτάσει σε μία αξία ενεργητικού κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με απώτερο στόχο το 1 δισ. ευρώ. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η Premia Properties ΑΕΕΑΠ είναι και θα είναι από τους πλέον δραστήριους παίκτες στην εγχώρια αγορά ακινήτων και μάλιστα με ‘’πρωτότυπα’’ projects για την Ελλάδα.
Και από πλευράς μετοχικής αξίας η Premia θεωρείται ως επενδυτική ευκαιρία μιας που όπως προαναφέρθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου μαζί με το ταμείο βρίσκονται στα 300 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (!). Παράλληλα η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 1,19 ευρώ την ίδια ώρα που η καθαρή της αξία (NAV) στην τελευταία οικονομική κατάσταση ήταν στα 1,47 ευρώ και αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1,50 ευρώ.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή συλλαμβάνεται να φλερτάρει με την πολύ ισχυρή στήριξη των 1,20 με 1,165 ευρώ που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2020, όπου φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με τα μεγέθη της σημερινής Premia. Η διακράτηση της εν λόγω περιοχής θα ανάψει το πράσινο φως για τη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση της μετοχής προς τη ζώνη των 1,495 με 1,43 ευρώ.
Προχωράμε στον όμιλο πληροφορικής Profile Systems & Software (ΠΡΟΦ) όπου πληροί και με το παραπάνω τη δεύτερη κατηγορία των εταιρειών. Ισχυρή ανάπτυξη, υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου, ξέχειλο ταμείο, και υψηλό περιθώριο κέρδους είναι το… δεύτερό της όνομα. Ο όμιλος κάνει εξαγορές και σημαντικές επενδύσεις και ξαναβρίσκεται να έχει το ίδιο ή και μεγαλύτερο ταμείο από πριν. Πρόσφατα δε έβαλε στο ταμείο του άλλα 2,25 εκατ. ευρώ από την πώληση ενός non-core business προγράμματος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν χαρακτηρίσει την Profile ως μηχανή κοπής χρήματος και ταμειακών διαθεσίμων.
Η Profile είναι η πλέον διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία πληροφορικής με δραστηριότητα σε περισσότερες από 45 χώρες, κατέχοντας ηγετική θέση στο λογισμικό για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πολυετής είναι επίσης και η παρουσία της σε έργα του δημόσιου τομέα, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή της στα μεγάλα projects του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το τελευταίο μάλιστα έχει αρχίσει ήδη και “κατεβάζει” σημαντικά κέρδη με τις συμφωνίες να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Παράλληλα πληροφορίες φέρουν να έρχεται και ένα σημαντικό deal στην… Καραϊβική Θάλασσα. Έτσι όπως πάει ο όμιλος τα 30 εκατ. τζίρο που είχε αναφέρει η διοίκηση για το 2022 θα υπερκαλυφθούν.
Να σημειώσουμε ότι η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή στόχο τα 5 ευρώ με τζίρο για το 2022 τα 26 εκατ. ευρώ και τζίρο για το 2023 τα 32 εκατ. ευρώ. Τώρα που τα δεδομένα φαίνεται να τρέχουν στην ανηφόρα και με την περαιτέρω ενίσχυση του ταμείου, πού θα πρέπει να ανέλθει η νέα τιμή στόχος;
Η μετοχή πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 3,185 ευρώ, έχοντας ένα ανοδικό περιθώριο της τάξεως του +57% σε σχέση βέβαια με την παλιά τιμή στόχο της χρηματιστηριακής.
Διαγραμματικά η μετοχή παρά το αρνητικό κλίμα δεν έχει χαλάσει διόλου τη μακροπρόθεσμη τάση της παραμένοντας σε ανοδική πορεία προς το εκτενές επίπεδο τιμών των 4,30 με 3,75 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.