Ζημιάρη Πάουελ
Την έκανε τελικά τη ζημιά του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο συμπόσιο του Jackson Hole στο Wyoming παρουσία κεντρικών τραπεζιτών, οικονομολόγων, υψηλών στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν και επενδυτών.
Η εκτίμηση του πως οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν ως στόχο τη τιθάσευση του πληθωρισμού θα συνεχιστούν κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της Fed, προκαλώντας ωστόσο «πόνο» τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις ήταν η θρυαλλίδα για να σπάσει ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 τη στήριξη των 4100 μονάδων και να βυθιστεί με γοργό ρυθμό προς τη σημαντική ζώνη στήριξης των 3910 με 3880 μονάδων.
Έτσι οι συνολικές απώλειες του δείκτη από την ώρα που αντίκρυσε στα μέσα του Αυγούστου το διαγραμματικό «μπαμπούλα» του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών, στις 4325 μονάδες, φθάνουν πλέον το -10% ή -432 μονάδες. Από εδώ και έπειτα τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν για τους αγοραστές καθώς θα πρέπει στις επόμενες συνεδριάσεις να προβάλουν σθεναρή στήριξη στη ζώνη των 3910 με 3880 μονάδων για να πείσουν ότι έχουν ακόμα το πάνω χέρι τραβώντας το δείκτη εκ νέου πάνω από τις 4100 μονάδες.
Στην περίπτωση όμως που χαθεί σε επίπεδο κλεισίματος το σημείο των 3880 μονάδων τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η καταπακτή για τα χαμηλά του Ιουνίου στην περιοχή των 3700 με 3675 μονάδων.
Ο δε τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχει χάσει τις 13000 μονάδες και αρχίζει και φλερτάρει με τη στήριξη των 12000 μονάδων. Οι απώλειές του από τη τοπική κορυφή που σχημάτισε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου έχουν φτάσει στο -12,5%. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η δυναμική στήριξη των 12000 μονάδων ώστε να μπορέσει να λεχθεί διαγραμματικά ότι ο δείκτη έχει τις δυνάμεις να κάνει ένα ανοδικό ριμπάουντ προς τις 12800 με 13000 μονάδες.
Στην αντίθετη όμως περίπτωση που αποτυπωθεί μια επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση τότε ο δείκτης θα ανοίξει το έδαφος για τη καταγραφή τιμών πλησίον των χαμηλών του Ιουνίου στις 11200 με 10950 μονάδες.
Σε δεινή διαγραμματική θέση βρίσκεται ο γερμανικός δείκτης DAX 40, ο οποίος μετά και την εμφανή ένδειξη αδυναμίας να περάσει το κατώφλι των 14000 μονάδων έχει βρεθεί στρυμωγμένος στο επίπεδο των 12750 μονάδων νιώθοντας τη καυτή ανάσα της πολύ επικίνδυνης ζώνης στήριξης των 12500 με 12375 μονάδων. Μιλάμε για μια ζώνη όπου μέχρι τώρα έχει αποτυπώσει πάνω της τρείς τοπικούς πυθμένες το Μάρτιο και τον Ιούλιο προκαλώντας την άτακτη φυγή των πωλητών. Τώρα όμως αν ο γερμανικός δείκτης πάει και την αντιμετωπίσει για τέταρτη φορά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τη διάσπασή της με άμεσο αποτέλεσμα το κατέβασμα του δείκτη προς το σημείο της επόμενης στήριξης των 11800 μονάδων.
Νέο ρεκόρ εικοσαετίας καταγράφει το συμβόλαιο του Dollar Index (DXY) εις το άκουσμα των περαιτέρω επίπονων αυξήσεων των επιτοκίων χτυπώντας ακόμα και τα 110 δολάρια. Αν και έχει ακόμα μακρύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση του μηνιαίου candlestick του Σεπτεμβρίου ένα πιθανό κλείσιμο πάνω από τη μακροχρόνια αντίσταση των 108.75 δολαρίων θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις ισοτιμίες του δολαρίου μιας που το επόμενο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στα 120 δολάρια. Ένα νούμερο το οποίο θα επιφέρει τέτοια ισχυροποίηση του δολαρίου που η κυβέρνηση Μπάιντεν σίγουρα θα την απεύχεται.
Η δε έντονη ανοδική κίνηση του συμβολαίου που ξεπερνάει πλέον το +22% από το καλοκαίρι του 2021 έχει οδηγήσει το τεχνικό ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) σε τέτοια υπεραγοραμένα επίπεδα που είχε να τα δει από το Σεπτέμβριο του 1969 ή για 53 ολόκληρα χρόνια.
Όλο και περισσότερο το συμβόλαιο του πετρελαίου Crude Oil (CL1!) προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από την περιοχή στήριξης των 87 δολαρίων σχηματίζοντας από τις αρχές Αυγούστου τρείς διαδοχικούς τοπικούς πυθμένες. Η προσπάθεια όμως ανοδικής ανάτασης που ακολουθεί τερματίζεται λίγο πριν δηλώσει ότι πάει να πατήσει το επίπεδο αντίστασης που εκτείνεται λίγο πάνω από τα 94,25 δολάρια. Το διημερήσιο διάγραμμα πάντως βρίθει τεχνικών σημείων και ενδείξεων που φωτίζουν ως εξέλιξη τη καθοδική καταστρατήγηση των 87 δολαρίων με βουτιά της τιμής κάτω από τα 80 δολάρια.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.