Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πληθωρισμός
Η σημαντική πτώση της τάξεως του 34% που έχει υποστεί η μετοχή της Tesla (TSLA) από τα υψηλά του 2021, των 900,4 δολαρίων έχει τραβήξει τα βλέμματα των απανταχού «Bears. Η πιθανή αιτιολογία της πτώσης στηρίζεται στις ανησυχίες που δείχνουν τη Tesla να κινδυνεύει να δεχθεί μεγάλη πίεση στις πηγές εσόδων της τόσο από την σταδιακή αύξηση των μεριδίων από τις αντίπαλες αυτοκινητοβιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπως η Hyundai, η Ford, η Volkswagen και η GM όσο και από τη μείωση των ρυθμιστικών πιστώσεων. Να σημειωθεί ότι το 2020 η Tesla κέρδισε 1,6 δισ. δολάρια από πωλήσεις ρυθμιστικών πιστώσεων που δεν χρειαζόταν σε κατασκευαστές αυτοκινήτων που τις χρειαζόντουσαν υπερκαλύπτοντας έτσι τα κέρδη από τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το δε P/E Ratio παρά τη σημαντική πτώση των τελευταίων εβδομάδων παραμένει εξωφρενικά υψηλό για τους θεμελιωτίστες με τη τιμή του να ρεμβάζει στο 999,39 (!) Τεχνικά τώρα η μετοχή της TSLA μετά και τη καθοδική διάτρηση της στήριξης των 775 δολαρίων έχει ανοίξει διάλογο με την ισχυρή στήριξη των 600 δολαρίων. Περιοχή, όπου μπορεί να προκαλέσει ένα ανοδικό retracement προς τα 690 δολάρια. Στην περίπτωση όμως που η δύναμη των αγοραστών δε σταθεί εμπόδιο στις ορδές των Bears τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα βίαιο κατέβασμα προς την περιοχή των 500 με 460 δολαρίων.
Οι δηλώσεις του επικεφαλή της FED, Τζερόμ Πάουελ, πως το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μπορεί να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές έδωσαν στο Dollar Index (DXY) τη κατάλληλη αφορμή για να περάσει μετά από 100 μέρες πάνω από το χείλος της καθοδικής δεξαμενής διασπώντας τα 91,7 δολάρια. Η κίνηση αυτή αν επιβεβαιωθεί και στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας μπορεί να σπρώξει το DXY στα 93,60 με 94 δολάρια δυναμώνοντας έτσι το αμερικανικό δολάριο σε σχέση με τις ισοτιμίες του με τα υπόλοιπα νομίσματα. Σεναριογράφος της ανόδου δηλώνει και ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς αρχίζει να κινείται ανοδικά από τις oversold περιοχές.
Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που δημιουργεί η αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνοντας με την άκρη του χεριού τους προς την επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου. Μέχρι τότε όμως το EURUSD έχει να αντιμετωπίσει ένα «άσχημο» διάγραμμα με τη τιμή της ισοτιμίας να περνά κάτω και από τη στήριξη των 1,1950 δολ. Εάν όντως η διάσπαση επιβεβαιωθεί στις επόμενες μέρες τότε θα πρέπει να περιμένουμε διαγραμματικά μια πτωτική συνέχεια προς την περιοχή των 1,1890 με 1,1840 δολ. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό ενδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου με την επανείσοδο της αναλογίας πάνω από το όριο των 1,2033.
Σε δύσκολη διαγραμματική θέση εντοπίζεται το συμβόλαιο του χρυσού (GOLD), καθώς συλλαμβάνεται μετά από την καθοδική διάλυση των 1780 δολ. να απειλεί τη κάτω πλευρά του μεσοπρόθεσμου πλαγιοκαθοδικού καναλιού “Q” στα 1685 δολ. Στη περίπτωση που προβάλει σθεναρή αντίσταση διάτρησης τότε πιθανόν να δοκιμάσει ένα ανοδικό ριμπάουντ προς τα 1750 με 1770 δολ. ειδάλλως η καθοδική καταστρατήγηση των 1685 δολ θα ανοίξει το κατηφορικό δρόμο για τα 1600 δολ.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το συμβόλαιο του Crude Oil WTI με τη τιμή του να σκαρφαλώνει στα 65 δολ. Διαγραμματικά το ανοδικό κανάλι “Z” καλά κρατεί σπρώχνοντας από τα 34,30 δολ. το αμερικανικό πετρέλαιο όλο και περισσότερο. Για τη συνέχεια η επιτυχημένη ανοδική διάσπαση των 65 δολ. θα δώσει αρκετό έδαφος στο στρατόπεδο των αγοραστών καθώς το επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στη ζώνη των 75 με 76,50 δολ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.