Η γκαντεμιά της μαύρης πόρτας των 1000 μονάδων
Ε, δεν το πιστεύω. Δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει. Στις 992,64 μονάδες, σε απόσταση μόλις 7,36 μονάδων, ούτε 7 στραγάλια δρόμος δηλαδή, ο Γενικός Δείκτης λιγοψύχησε, δείλιασε, ξέμεινε, μπατίρισε, κόλλησε, στραβοπάτησε, την είδε, χλόμιασε, κατέβασε διακόπτη, μένοντας τελικά μπουκάλα λίγο πριν ακουμπήσει τις 1.000 μονάδες. Αδιανόητα πράγματα.
Παλεύεις ανοδικά πόντο – πόντο επί 13 συνεχόμενες συνεδριάσεις να φτάσεις στην πηγή και λίγο πριν σκύψεις να πιεις γάργαρο νερό στη λίμνη των 1.000 μονάδων μένεις στον άσσο… γανιάζοντας. Και το ‘πα εγώ, το 13 είναι γρουσούζικο για να πάμε να πιάσουμε τον στόχο που κυνηγάμε οι άμοιροι 8 χρόνια τώρα, από το 2014. Το κακό είναι ότι από την πολλή σιγουριά βιαστήκαμε να ανοίξουμε και τις σαμπάνιες. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Από την ασυγκράτητη χαρά μας κλειδώσαμε και τον Αμερικάνο, τον κολοσσό Vanguard που διαχειρίζεται 7 τρισεκατομμύρια δολάρια στα υψηλά, πουλώντας του μετοχές αξίας 120 εκατ. ευρώ και μετά χάσαμε το κλειδί. Μα πού το έβαλα;
Πώς το καταφέραμε πάλι αυτό την ώρα μάλιστα που ο ανάδρομος Ερμής γυρίζει στην ορθή του πορεία. Τόση γκαντεμιά σέρνει μαζί του η μαύρη πόρτα των 1.000 μονάδων;
Εδώ που τα λέμε από εκείνον τον Δεκέμβρη του 2014 που ο δείκτης κουνούσε το μαντίλι στις 1.000 μονάδες ξεκινώντας η αλησμόνητη διαδικασία για την τότε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η αγορά έπεσε σε μια απίστευτη καταστροφική δίνη που την έφερε στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας και της παρ’ ολίγον αλά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκδίωξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι έχουμε ζήσει…
Έχει αρχίσει λοιπόν και φωλιάζει πάλι στις επενδυτικές κοινότητες ο φόβος ότι το νούμερο αυτό δεν θα μπορέσουμε να το σπάσουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, να ανοίξουμε το παράθυρο να μπει λίγο ο ήλιος. Όχι ο πράσινος, αλλά αυτός της ανόδου. Κάπου εδώ τελείωσαν τα ψωμιά της ανόδου και πλέον μπαίνουμε πάλι μέσα στα σπήλαια των παρελθόντων ετών όπως θα αρχίσουν να διαμηνύουν οι διάφοροι “καλικάντζαροι” της καταστροφής.
Βρε, δε μας παρατάτε λέω εγώ.
Απλά ο δείκτης έρχεται από μια ισχυρή ανοδική κίνηση της τάξεως του +27% περίπου από τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη και οι τεχνικοί ταλαντωτές χρειάζονται και ένα υποτυπώδες “ξεμάτιασμα” από τις υπεραγορασμένες καταστάσεις που είχαν βρεθεί. Μάλιστα έχει περιθώριο να διορθώσει ακόμα και κάτω από τη στήριξη των 950 με 944 μονάδων δίχως να χαλάσει η κυρίαρχη ανοδική τάση. Το θέμα είναι αν θα τον αφήσουν να ξαποστάσει προσεγγίζοντας τη βάση των 950 μονάδων ή θα έρθει το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα που θα του επιβάλει την ανοδική ισοπέδωση των 1.000 μονάδων με κίνηση προς τα υψηλά της 8ης Δεκεμβρίου του 2014 στις 1048,63 μονάδες. Πάνω από εκεί όμως ίσως χρειαστεί να πιαστείτε από κάπου γιατί το επόμενο επίπεδο σοβαρής αντίστασης εντοπίζεται πολύ πιο πάνω και πιο συγκεκριμένα στο καλοκαίρι του 2014, στις 1.250 μονάδες.
Το πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως εκεί το αφήνω στη “μάνα” αγορά αν και οι περισσότεροι έχουν καταλάβει την τραπεζική οσμή του καυσίμου.
Προχωράμε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap όπου έπαθε κάτι παρόμοιο με τον “έτερος εγώ” Γενικό Δείκτη. Παρά το γεγονός που τον έφερε ενδοσυνεδριακά να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό 7ετίας στις 2.409,89 μονάδες, δεν μπόρεσε να το κρατήσει και σε επίπεδο διεβδομαδιαίου κλεισίματος χάνοντας έτσι την επιβεβαίωση της ανοδικής τμήσης των 2.385 μονάδων. Σε αυτό τώρα το pullback που επιχειρεί ο δείκτης σημαντικό σημείο αναφοράς για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του θα παίξει η περιοχή που απλώνεται από τις 2.300 έως τις 2.265 μονάδες. Όσο λοιπόν η εν λόγω περιοχή παραμένει αδιαπέραστη από τις ορδές των πωλητών τότε η επόμενη κίνηση θα βγάλει με δύναμη πάνω από τις 2.385 μονάδες ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τον πύργο των 2.700 μονάδων. Και όμως, ναι, μετά τις 2.385 δεν υπάρχει απολύτως τίποτα έως τις 2.700 μονάδες που τις είχε γράψει το Φλεβάρη του 2015. Μιλάμε για ένα διαγραμματικό περιθώριο ανόδου της τάξεως του +15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Το φαινόμενο αυτό του μεγάλου ανοδικού κενού “αέρος” το συναντάμε σε όλους τους δείκτες καθώς μπαίνουν σε επίπεδα διακύμανσης της διετίας 2015 με 2014 όπου το volatility είχε χτυπήσει κόκκινο.
Τέλος, στον Τραπεζικό Δείκτη η αδυναμία κίνησης προς την αντίσταση των 752 μονάδων που ήταν και τα υψηλά του 2022 έχουν δημιουργήσει ένα βραχυχρόνιο κατέβασμα προς την πρώην περιοχή συσσώρευσης των 709 με 693 μονάδων. Περιοχή η οποία δεν πρέπει να περπατηθεί καθοδικά για να παραμείνει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο απόδρασης πάνω από τις 752 μονάδες. Όμως να σημειωθεί με μεγάλα γράμματα ότι πάνω από εκεί η επόμενη στιβαρή αντίσταση βρίσκεται στα υψηλά του 2019, στις 900 μονάδες ή ένα +20%.
Έτσι όπως όλα δείχνουν ο Τραπεζικός Δείκτης το 2023 ετοιμάζεται να δώσει το “άρτον και θεάματα” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.