Η επίθεση του χρυσού
Με ένα εντυπωσιακό για τα δεδομένα του άλμα από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου της τάξεως του +16% το συμβόλαιο του χρυσού (GC) έχει σκαρφαλώσει έως τα 1865 δολάρια περνώντας μετά από 210 μέρες πάνω από την ισχυρή αντίσταση των 1840 δολαρίων.
Ο υπαίτιος της τελευταίας πράξης φαίνεται να είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας η οποία λόγω του μεγάλου ποσοστού αποθεματικών σε δολάρια υπό τη μορφή ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου προσπαθεί εντέχνως να διευρύνει την «αποδολαριοποίησή» της μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από αυτό αυξάνοντας τις αγορές της κατά 30 τόνους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία στον ιστότοπό της ανεβάζοντας τα “δηλωμένα” αποθέματα χρυσού στους 2.010 τόνους. Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι οι τρείς πρώτοιμε τα υψηλότερα αποθέματα χρυσού είναι οι: 1- ΗΠΑ : 8154 τόνοι, 2- Γερμανία : 3370 τόνοι και 3- ΔΝΤ : 2855 τόνοι
Η ίδια βέβαια ως είθισται υποβαθμίσει το μέγεθος των αγορών της αλλά παρά την όλη προσπάθειά της η ανακοίνωση που έβγαλε και για το μήνα Νοέμβριο φανερώνει σημαντική αύξηση των αποθεματικών της σε πολύτιμο μέταλλο από το 2019.
Στο μεταξύ πριν λίγες εβδομάδες είχε βουίξει η αγορά από τα στοιχεία που έβγαλε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), όπου σύμφωνα με αυτά οι Κεντρικές Τράπεζες συσσωρεύουν χρυσό με το ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 55 ετών.
Αναλυτικότερα το WGC αναφέρει στην έκθεσή του ότι στο σύνολο του εννεαμήνου του 2022, οι συνολικές αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθαν στους 673 τόνους, περισσότερες από τις συνολικές αγορές για οποιοδήποτε πλήρες έτος από το 1967 με τους 400 τόνους από αυτούς να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο διάστημα του τρίτου τριμήνου του 2022 χτυπώντας και εδώ το ρεκόρ αγορών τριμήνου από τη στιγμή που άρχισε η καταγραφή των σχετικών χρονικών στοιχείων το 2000.
Το παράδοξο είναι ότι από τους 673 τόνους μόλις οι 333 τόνοι του πολύτιμου μετάλλου είναι δηλωμένοι ως αγορές από το ΔΝΤ και τις διάφορες Κεντρικές Τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι τόνοι έχουν να κάνουν με «κρυψίνους» όπως η Κίνα, η Ρωσία και άλλους σκοτεινούς προορισμούς.
Πρωταθλήτρια από τις καθαρές δηλωμένες αγορές είναι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, όπου μόνο στο τρίτο τρίμηνο επιδόθηκε σε αγορές 31 τόνων χρυσού πλησιάζοντας έτσι στο 29% των συνολικών διαθεσίμων της ενώ συνολικά οι αγορές ράβδων και νομισμάτων χρυσού που συμπεριλαμβάνει το τουρκικό κλάδο εμπορίου και τους πολίτες έφτασαν τους 46,8 τόνους εκτοξεύοντας κατά 300% το ποσοστό αγορών σε ετήσια βάση.
Με τη οικονομία να παραπαίει, τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 100% και τη λίρα να βυθίζεται οι γείτονες φυσιολογικά αναζητούν τρόπους να αποφύγουν τη καταδυνάστευση της τσέπης τους.
Οι αναλυτές τώρα που ειδικεύονται στα πολύτιμα μέταλλα προδικάζουν για το 2023 πως η τιμή του χρυσού θα προσπεράσει τα 2000 δολάρια φτάνοντας πιθανότατα έως και τα 2100 δολάρια παρουσιάζοντας ως κύριες αιτίες την αυξανόμενη «αποδολαριοποίηση» και την αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να μπορέσουν να ισορροπήσουν τη νομισματική πολιτική για την αναχαίτιση του πληθωρισμού δίχως να αποφύγουν τα καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία.
Διαγραμματικά τώρα το συμβόλαιο του χρυσού όπως προαναφέραμε έχει διασπάσει ανοδικά την περιοχή αντίστασης των 1840 δολαρίων και ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του μέσα στη ζώνη των 1900 με 1920 δολαρίων. Τα υψηλά πάντως του 2022 που είχαν σημειωθεί λίγο μετά την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου αποτυπώνονται στα 2070 δολάρια.
Σημαντική είναι και η κίνηση στο άλλο πολύτιμο μέταλλο το ασήμι (SI), όπου μετά από 260 μέρες έχει αρχίσει και χτυπάει την πόρτα των 24 δολαρίων έχοντας καταγράψει από τα χαμηλά μια απόδοση έως και +36%. Εδώ αν καταφέρει το συμβόλαιο και πατήσει πάνω από τα 24 δολάρια χτίζοντας εκεί μια διαγραμματική αγοραστική βάση τότε η επόμενη κίνηση θα βάλει τη τιμή μέσα στη ζώνη των 26 με 27,50 δολαρίων, όπου έχουν σχηματιστεί και τα υψηλά του 2022.
Έντονη άρνηση ανοδικής φυγής πάνω από τα 24 δολάρια θα υποχρεώσει το ασήμι σε ένα pullback προς τα 22,60 δολάρια.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.