Η στασιμότητα της… κίνησης
Πάνω από 190 συνεδριάσεις ή επί 9 σχεδόν μήνες ο Γενικός Δείκτης μετά την ανοδική διάσπαση της περιοχής των 830 μονάδων στις αρχές του περασμένου Μάρτη έχει επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα κουραστικό σούρτα φέρτα που ακόμα και μικρό παιδί θα ζαλιζόταν και θα τα παράταγε. Το αποτυπωμένο εύρος διακύμανσης των 100 περίπου μονάδων ή σε ποσοστό 13% αν πας και το περιορίσεις σε αυτή τη κύρια περιοχή που περπατάει περισσότερο ο δείκτης και έχει φάει στη κυριολεξία το γκαζόν δεν φτάνει ούτε στο ασφυκτικό 3,7%. Τα άκρα λοιπόν του δείκτη εντοπίζονται στις 932 για το άνω όριο και στις 823 μονάδες το κάτω όριο με το κύριο όμως κορμό της κίνησης να αναλώνεται ανάμεσα στις 868 με 900 μονάδες. Οτιδήποτε πάει να ξεφύγει από αυτά τα όρια τιμών αρχίζουν και λειτουργούν οι κόφτες ενώ κάπου στα άκρα μπαίνουν εμπρός και οι δεκαπλές λεπίδες και όποιον πάρει ο χάρος.
Έτσι λοιπόν για τον αγοραστή με το που πάει ο Γενικός Δείκτης να περάσει μέσα από το στενό διάδρομο που οδηγεί στις 918,5 με 932 μονάδες θα πρέπει να έχει κάνει λίγο από «Ιντιάνα Τζόουνς» για να μπορέσει να τον περπατήσει μέχρι το τέρμα και να πάρει έστω και λίγο «βουνίσιο» αέρα των 1000 μονάδων. Στη τελική όμως δε θα έχει καταφέρει και τίποτα μιας που οι «ρυθμιστές» θέλουν περιέργως εδώ και καιρό τη βιτρίνα της αγοράς, το Γενικό Δείκτη, σε μια πλήρη πλάγια στάσιμη κίνηση σε σχέση με το πάνθεον των διεθνών αγορών. Όχι, εκεί θα πάρεις πάλι το δρόμο της επιστροφής θες δε θες.
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο από τους απολύτως επαγγελματίες του χώρου ότι όταν αρχίζει και παρουσιάζει φουσκοθαλασσιά ο τζίρος συναλλαγών για κανά δύο με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και πάει εμφανώς να γκρεμίσει το διαγραμματικό τους φράκτη οι «ρυθμιστές» ανασυντάσσονται και στις αμέσως επόμενες μέρες που θα έπρεπε να προκληθεί η ανοδική απόδραση κλείνουν τη στρόφιγγα με αποτέλεσμα να ακολουθεί … άμπωτη. Και φυσικά δίχως ανοδική πίεση που να πάει το μαγαζί πέρα από τη πτωτική λιποθυμία.
Από την άλλη για τον πωλητή με το που πλησιάζει ο δείκτης την περιοχή των 858 μονάδων αρχίζουν και συσπειρώνουν τα βαριά ελατήρια καθοδικής ανάσχεσης με τους «ρυθμιστές» να μαζεύουν ότι κινείται εναντίον τους μην αφήνοντας περιθώρια στους πωλητές να γκρεμίσουν το δείκτη κάτω από τις 830 με 819 μονάδες. Βέβαια μέχρι τώρα βρίσκουν και τα κάνουν μιας που η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ρηχή με ένα τζίρο που κατά μέσο όρο δε ξεπερνάει καθαρά ούτε τα 60 εκατ. ευρώ και τους διεθνείς επενδυτές να απέχουν από το ταμπλό ρίχνοντας κεφάλαια στα πιο σίγουρα πλάγια στέκια μέσω των εταιρικών ομολόγων και των μετοχικών «book building».
Παράλληλα η διαγραμματική γραμμή ισορροπίας φαίνεται να είναι στις 880 με 875 μονάδες ενώ για τους μυημένους επενδυτές ο παραμετροποιημένος Fibonacci απλός κινητός μέσος όρος των 21 ημερών φανερώνει το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς. Έτσι όταν ο Γενικός Δείκτης περνάει πάνω από αυτόν θα έχουμε απαρχή πιθανής ανοδικής κίνησης ενώ αντίστροφα όταν τον διασπά καθοδικά επέρχεται καθοδική κίνηση. Αυτή τη στιγμή ο κινητός μέσος βρίσκεται στις 898 μονάδες και έχει ήδη αρνηθεί την περασμένη Δευτέρα να ανοίξει την ανοδική πόρτα στο δείκτη για να πάρει την ανηφόρα για τις 914 μονάδες. Σε αυτή τη εν εξελίξει κίνηση οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 875 και στις 858 μονάδες.
Κοιτώντας τώρα το «δάσος» στη μακροπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη αυτό που αποτυπώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι απλά ένας εκτενής σχηματισμός σημαίας (Flag) στο άνω μέρος της μεγάλης ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις 470 μονάδες του περσινού Μάρτη. Ο σχηματισμός αυτός βάση της θεωρίας οδηγείται σε διάσπαση προς την πλευρά της κύριας τάσης που στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη είναι η ανοδική. Μάλιστα για πολλούς επενδυτές που ακολουθούν διεθνώς τέτοια μεσομακρόπροθεσμα patterns τα χαρακτηρίζουν ως καθαρά σημάδια απαρχής μιας νέας εκτεταμένης κίνησης και παίρνουν ισχυρή θέση με την επιβεβαίωση της τμήσης.
Στη κίνηση όμως αυτή του Γενικού Δείκτη υπάρχει και ένα μεγάλο… αλλά.
Αν πάμε και τραβήξουμε το πέπλο της πλάγιας στασιμότητας και προχωρήσουμε προς τα μέσα θα διαπιστώσουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα στις επιμέρους μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από τις 8 Μαρτίου που ξεκίνησε ο σχηματισμός υπάρχουν μετοχές που έχουν δώσει εκρηκτικά κέρδη όπως της Epsilon Net (+352%), Intralot (+307%), Unibios (+127%), Intracom (+107%), Καμπάς (+98%), Alumil (+82%), Έλαστρον (+75%), Πλαστικά Θράκης (+57%), Intrakat (+55%), Μοτοδυναμική (+47%) Cenergy (+45%), Autohellas (+42%) και πολλές άλλες που έχουν αποφέρει μέχρι τώρα απόδοση άνω του +30%. Πέρα όμως από τα μικρομεσαία σημαντικά κέρδη έχουν δώσει και αρκετά βαριά χαρτιά όπως η Eurobank (+37%), ΟΤΕ (+27%), ΕΤΕ (+18%), Μυτιληναίος (+17%), δίνοντας έτσι την εμφανή αίσθηση ότι πίσω από τη βιτρίνα της στασιμότητας και της απραξίας υπάρχει κινητικότητα.
Οπότε κοιτώντας το Γενικό Δείκτη νομίζεις ότι δεν κινείσαι αλλά στην πραγματικότητα κινείσαι και μάλιστα αρκετά γρήγορα.
Βέβαια προσοχή γιατί όταν ο Γενικός Δείκτης πάει και σπάσει τα όρια του σχηματισμού στις 932 μονάδες τότε δε θα μείνει τίποτα όρθιο εμπρός στις ορδές των ταύρων.
Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τη στασιμότητα της… κίνησης.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.