Καλοκαιράκι με θέα την επενδυτική βαθμίδα
Έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια η ελληνική οικονομία, που έφτασε έως τα πρόθυρα του αναγκαστικού Grexit και της χρεοκοπίας, με τα ομόλογά της να αποκτούν οσμή “junk”, μετράει πλέον λίγους μήνες για την αναγέννησή της, αποκτώντας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα. Οι ημερομηνίες είναι σχεδόν δοσμένες, με το σκηνικό να έχει ήδη νοητά στηθεί. Καλοκαιράκι, παγωμένη καφεδούμπα ανά χείρας και ατελείωτες χρηματοοικονομικές συζητήσεις με θέα την επενδυτική βαθμίδα. Αρκεί, φυσικά, να μην έρθει πάλι κάποιος και πετάξει το τραπέζι μέσα στη θάλασσα, όπως συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια από τα αναπάντεχα παγκόσμια γεγονότα.
Τα πρώτα θετικά δείγματα ίσως να τα πάρουμε ανέλπιστα στις 27 Ιανουαρίου από τη Fitch, αλλά η πλέον καθοριστική ημερομηνία είναι στις 9 Ιουνίου από τον ίδιο οίκο, όπου αναμένουμε και το πρώτο “μπαμ”. Να θυμίσουμε ότι η Fitch μάς έχει δύο βαθμίδες παρακάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά ο συνεχής δίαυλος επικοινωνίας που έχει αναπτύξει τελευταία με το υπουργείο Οικονομικών κάτι μας λέει. Μετά η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και η Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου θα βάλουν τη σφραγίδα, μιας που έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Τη Moody’s την αφήνουμε εκτός, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα μας δώσει τη βαθμίδα τελευταία και καταϊδρωμένη. Φυσικά, υπάρχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, με μια ξαφνική αναβάθμιση κυρίως από τη Standard & Poor’s. Η αγορά, λοιπόν, βλέποντας το όλο σκηνικό, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να τρέχει πριν καν πιάσουν οι ζέστες, κλείνοντας έτσι το μάτι και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Όταν όμως λέμε αγορά, εννοούμε όλες τις άλλες μετοχές πέρα από τις τραπεζικές. Εδώ, ακριβώς επειδή το φαινόμενο της ισχυρής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική τους διαβάθμιση, οι ισχυροί επενδυτές έχουν από τώρα στρέψει το βλέμμα πάνω τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα πολύ δυνατό τραπεζικό 2023.
Η επενδυτική βαθμίδα θα βρει τις 4 μεγάλες τράπεζες στο καλύτερο δυνατό σημείο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τα σχέδια ριζικού μετασχηματισμού τους, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί στο 7,5% το 2022, από 12,5% το 2021, δίνοντας την προοπτική να μειωθούν περαιτέρω στο 5% στο τέλος του 2023, ενώ η κερδοφορία τους έχει αρχίσει και ανεβάζει ρυθμούς. Μέσα σε αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον κινητήριο μοχλό που προσφέρουν το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), οι διάφοροι ευρωπαϊκοί πόροι και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ήδη, μάλιστα, οι τράπεζες έχουν στα σκαριά περισσότερα από 220 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια ύψους κοντά στα 9 δισ. ευρώ, τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα από το RRF.
Στη διαγραμματική ανάλυση των 4 τραπεζικών οίκων έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει ότι είναι έτοιμες να αλλάξουν πίστα, ανεβαίνοντας επίπεδο τιμών και διακύμανσης. Μάλιστα σε δύο από αυτές, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, είναι πολύ πιθανό να δούμε λίαν συντόμως και νέα ιστορικά υψηλά στη μετά 2015 εποχή.
Η Eurobank (ΕΥΡΩΒ), λοιπόν, εντοπίζεται στο διημερήσιο διάγραμμα να έχει περάσει εκ νέου πάνω από την αντίσταση των 1,07 ευρώ, έπειτα από μια μικρή περίοδο αναδίπλωσης έως το όριο στήριξης του 1 με 0,99 ευρώ. Ο στόχος, τώρα, της επόμενης επίθεσης των αγοραστών αναβοσβήνει στα υψηλά του 2022 λίγο πριν από την έναρξη του ρωσοουκρανικού πολέμου στα 1,159 ευρώ. Πάνω από εκεί δεν υπάρχει απολύτως τίποτα έως τη Fibo αντίσταση των 1,55 ευρώ ή σχεδόν ένα +40% από τα παρόντα επίπεδα. Όμως η επιβεβαίωση της ανοδικής απόδρασης από τα 1,159 ευρώ θέλει ισχυρό όγκο συναλλαγών.
Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) συνεχίζει για πάνω από 70 ημέρες να λαμβάνει τιμές μέσα στο πλαγιοσταθεροποιητικό επίπεδο που διαμορφώνουν τα άκρα των 3,95 με 3,60 ευρώ. Ένα εύρος όπου έχουν πραγματοποιηθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 67 εκατ. μετοχές. Μόνο και μόνο το στοιχείο αυτό δίνει την ένδειξη της εκρηκτικής κίνησης που πρόκειται να γίνει από τη στιγμή που ο σχηματισμός διαρραγεί. Τα “final frontier” της μετοχής εντοπίζονται στα 4,115 ευρώ, που είχε γράψει τον Απρίλιο του 2022. Αν πάει και τα διασπάσει ανοδικά, τότε ο δρόμος θα ανοίξει για τα 4,45 με 4,55 ευρώ.
Στο διημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) συλλαμβάνουμε τη μετοχή της να είναι έτοιμη να αποδράσει πάνω από το σημείο αντίστασης των 1,052 ευρώ, όπου είχε βρει δυσκολία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος αυτού θα δώσει σημαντικό έδαφος στους αγοραστές έως το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1,208 ευρώ. Η διαγραμματική, πάντως, εικόνα της μετοχής έχει αρχίσει και βελτιώνεται, δίνοντας τελευταία καλύτερα πατήματα στους αγοραστές.
Η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) αποτυπώνεται στο διάγραμμα να ετοιμάζεται να κάνει αποφασιστική ανοδική κίνηση πάνω στην αντίσταση των 1,50 ευρώ. Σημείο το οποίο βρίσκεται στην κεντρική γραμμή του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού “C“. Διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα θέσει ως επόμενο στόχο τα 1,70 ευρώ, που είναι και τα υψηλά του 2022. Το βασικό, όμως, θέμα είναι ότι, στην περίπτωση που όντως η μετοχή καταστρατηγήσει τα 1,50 ευρώ, αλλάζει ριζικά το status της, αφήνοντας χιλιόμετρα πίσω τον κακό της εαυτό.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.