Κερδοφορία σε διαστημικά επίπεδα
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι πετρελαϊκές εταιρείες για το δεύτερο τρίμηνο του έτους υπό τη χορηγία του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και φυσικά της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις υπήρχε μέχρι και πενταπλασιασμός των κερδών ενώ δεν υπάρχει εταιρεία στο κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο που να μην είδε τα κέρδη της να αυγατίζουν σαν αποτέλεσμα της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών σε διαστημικά επίπεδα.
Βέβαια το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους καταναλωτές που θέλουν δε θέλουν επιβαρύνονται το κόστος της «φτιαχτής» κατά πολλούς ενεργειακής κρίσης κάνοντάς τους να χτυπούν δυνατά το χέρι στο τραπέζι στις πολιτικές ηγεσίες αυξάνοντας την πίεση στο ζενίθ για την επιβολή έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων στις εκάστοτε πετρελαϊκές εταιρείες θεωρώντας ότι θησαυρίζουν εις βάρος τους.
Πάμε να δούμε τη διαγραμματική παρουσία και συμπεριφορά ορισμένων πετρελαϊκών κολοσσών στην εβδομάδα που πέρασε.
Ξεκινάμε από τη γιγάντια Equinor ASA (EQNR), όπου σχεδόν όλη η Ευρώπη έχει πέσει στα πόδια της αναζητώντας ένα μέρος της λύσης από τα ενεργειακά τερτίπια της Ρωσίας. Η εταιρεία που ιδρύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1972 και έχει την έδρα της στο Stavanger της Νορβηγίας δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου με υπεράκτιες και χερσαίες δραστηριότητες στη Νορβηγία, στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. Η εταιρεία λοιπόν που έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 133,67 δισ. δολαρίων πραγματοποίησε την εβδομάδα που έληξε μια ισχυρή άνοδο +10% προκαλώντας στο διάγραμμα μια σημαντική διάσπαση διαφυγής πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 38,50 δολαρίων. Μετά από αυτή ο επόμενος στόχος εντοπίζεται στα 43,30 και 45 δολάρια όπου αποτελούν και τα ιστορικά υψηλά που είχε γράψει το Μάιο του 2008.
Η ConocoPhillips (COP) που ιδρύθηκε το 1875 και έχει την έδρα της στο Χιούστον του Τέξας έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 9,19% φτάνοντας στη κεφαλαιοποίηση των 142,68 δις. δολαρίων. Η τεράστια αυτή πετρελαϊκή εταιρεία που διαθέτει γραμμές παραγωγής σε όλο τον κόσμο από την Αλάσκα έως τη Μαλαισία και την Αυστραλία φαίνεται διαγραμματικά να έχει τμήσει ανοδικά την αντίσταση στα 107,5 δολάρια και να ετοιμάζεται να έρθει σε αντιπαράθεση με τα ιστορικά υψηλά της στα 124 δολάρια. Ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα ανάψει το φυτίλι για το πεδίο των 138 δολαρίων.
Η δεύτερη αμερικανική κυρία που ανήκει στην ομάδα των “Big Oil” η Exxon Mobil (XOM) έχει στο διημερήσιο chart τιμών διασπάσει ανοδικά τη καθοδική γραμμή βραχυχρόνιας τάσης “Q” στα 94,30 δολάρια και κατευθύνεται απελευθερωμένη προς τα ιστορικά υψηλά των 105,60 δολαρίων . Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2014. Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον John D. Rockefeller το 1882 και έχει την έδρα της στο Ίρβινγκ του Τέξας έχει μια κεφαλαιοποίηση στα 412,97 δισ. δολάρια και πάνω από 63 χιλιάδες υπαλλήλους παγκοσμίως.
Η Royal Dutch Shell (SHEL) που ιδρύθηκε το 1907 στο Λονδίνο παρουσίασε μια εβδομαδιαία άνοδο +5% περνώντας πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 53,50 δολαρίων που τη δυσκόλευε από τα μέσα Ιουνίου. Στην περίπτωση που επιβεβαιώσει την ανοδική τμήση τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει μια επίσκεψη προς τα υψηλά των 61,70 δολαρίων ή ένα +13% από τα παρόντα επίπεδα τιμών. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υποβόσκει η δρομολόγηση ενός έκτακτου τέλους από τη βρετανική κυβέρνηση, με στόχο τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην εκτίναξη του κόστους ζωής.
Κλείνω με τη ρωσική παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία Gazprom PJSC (GAZP) η οποία όπως φαίνεται και στο διημερήσιο διάγραμμα τιμών έχει πέσει η μετοχή της σε χρηματιστηριακή δυσμένεια. Από τις αρχές Ιουλίου βρίσκεται σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι που έχει ως κάτω όριο τα 163 ρούβλια. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η τιμή της μετοχής βρισκόταν 90% υψηλότερα στα 340 ρούβλια. Οπωσδήποτε είναι μια πετρελαϊκή εταιρεία που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά χάνοντας σημαντικούς παραδοσιακούς πελάτες αλλά μια πιθανή θετική εξέλιξη στο γεωπολιτικό θέμα θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα στη συμπεριφορά της μετοχής. Η κεφαλαιοποίησή της έχει βρεθεί πλέον στα 4,28 τρισ. ρούβλια ή περίπου στα 71 δισ. δολάρια.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.