Οι λύκοι των αγορών και το ψοφίμι
Είθισται κατά το πρώτο δίμηνο του έτους οι παγκόσμιοι «παίκτες» των χρηματαγορών να παρακολουθούν ευλαβικά τη κατάταξη των χρηματιστηρίων ως προς την ποσοστιαία απόδοσή τους σε σχέση με το κλείσιμο του προηγούμενου. Με αυτό τον τρόπο οι γιγάντιοι θεσμικοί «λύκοι» των αγορών οσμίζονται το θήραμα που μπορεί να προσδώσει στο χαρτοφυλάκιό τους το ισχυρό ανταγωνιστικό κέρδος σε σχέση με τους υπόλοιπους επενδυτικούς οίκους. Όταν λοιπόν από το πρώτο μήνα του έτους οι κεντρικοί δείκτες ενός χρηματιστηρίου αναβοσβήνουν στις πρώτες 10 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης οι θεσμικοί επενδυτές τις τοποθετούν κάτω από το επενδυτικό τους ραντάρ χαρακτηρίζοντάς τις ως δυναμικά υποσχόμενες για το υπόλοιπο της χρονιάς. Από την άλλη οι χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας των 93 χρηματιστηρίων τίθενται αυτόματα ως επικίνδυνες προς επένδυση και ας διατείνονται κάποιοι ότι είναι φθηνές ξεχνώντας το ρητό που λέει ότι το φθηνό έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει φθηνότερο. Με λίγα λόγια οι επενδυτικοί «λύκοι» των αγορών οσμίζονται από χιλιόμετρα μακριά τη ζωντανή λεία που μπορεί να τους προσφέρει κέρδος και το… ψοφίμι.
Κοιτώντας λοιπόν τη κατάταξη με τα 10 καλύτερα σε απόδοση χρηματιστήρια εντοπίζουμε στις πρώτες θέσεις τo δείκτη KOSPI της Νότιας Κορέας, το δείκτη ADX των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το δείκτη HANG SENG της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ και τα δύο πυροτεχνήματα της Σρι Λάνκα και της Βουλγαρίας.
Περνώντας τώρα στη λίστα με τα δέκα χειρότερα σε απόδοση χρηματιστήρια μαντέψτε ποιο βρίσκεται στη τελευταία θέση των 93 αγορών….ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Μη χάσει, να τσακιστεί από την αρχή της χρονιάς για να πλασαριστεί στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης μαζί με τα χρηματιστήρια της Αργεντινής, της Τυνησίας και της Μαλαισίας.
Κάποιος πάντως πρέπει να ενημερώσει τους ιθύνοντες και «ρυθμιστές» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ότι τα μετάλλια δίνονται στις πρώτες θέσεις και όχι στον απόπατο. Εκεί συνήθως παίρνουν κάτι άλλο.
Και να πει κανείς ότι την προηγούμενη χρονιά τρέξαμε λίγο παραπάνω και κουραστήκαμε. Μπα δε νομίζω, καθώς και πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου το περάσαμε στη τελευταία δεκάδα του κόσμου. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε στην πορεία να κάνουμε ένα ανοδικό ντεμαράζ τραβώντας τα μάτια των ξένων επενδυτών θεσμικών και μη, που μέχρι τώρα σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο, Axia Numbers του Χ.Α.Α. έχουν ξελιγωθεί στις πωλήσεις «τραβώντας» το 2020 το ποσό των 625 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας προς ώρας την άνωθεν απογοητευτική διαπίστωση θα προχωρήσουμε στη τεχνική ανάλυση του Γενικού Δείκτη, όπου το πρώτο στοιχείο που αποτυπώνεται στο ημερήσιο chart είναι η καθοδική τμήση της ζώνης στήριξης των 800 με 786 μονάδων. Διαγραμματικό στοιχείο, που έχει επιφέρει βραχυχρόνια καθοδική κίνηση προς το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 760 με 750 μονάδων. Το ζητούμενο για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι κατά πρώτον η σθεναρή διακράτηση του εν λόγω επιπέδου και κατά δεύτερον η ανακατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης δηλώνει αδυναμία ανοδικού πατήματος άνω των 786 μονάδων τόσο θα αναπτύσσει δυνάμεις καθοδικής διάσπασης των 750 μονάδων.
Όσον αφορά το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ ATHEX Large Cap η διαγραμματική ανάλυση τον εμφανίζει να φλερτάρει ανοιχτά με την περιοχή στήριξης των 1800 με 1780 μονάδων δείχνοντας προς το παρόν σημάδια καθοδικής αποστασιοποίησης. Το κράτημα της εν λόγω περιοχής στις επόμενες συνεδριάσεις θα δημιουργήσει το κατάλληλο αγοραστικό υπόβαθρο για μια ανοδική κίνηση προς το επίπεδο που αναπτύσσεται μεταξύ του Fibo απλού κινητού μέσου όρου 21 ημερών, στις 1877 μονάδες και της βραχυχρόνιας καθοδικής γραμμής τάσης “Q” στις 1915 μονάδες.
Κλείνουμε με το γνωστό βραχνά, το Τραπεζικό Δείκτη, όπου συλλαμβάνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να «κολυμπάει» μέσα στη δεξαμενή των ρευστοποιήσεων ανάμεσα στο επίπεδο των 460 με 445 μονάδων. Εδώ όσο ο σχηματισμός παραμένει καθοδικά άτμητος μπορεί να σπρώξει το δείκτη σε άλλη μια διερευνητική ανοδική προσπάθεια διάτρησης του επιπέδου των 480 με 500 μονάδων σκίζοντας έτσι τα πτωτικά σχέδια των υποτιμητών που έχουν βάλει ως σκοπό τη βύθισή του στις 410 με 400 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.