Οι παραξενιές του Βασιλιά
Πρόκειται για τον «πολύ» αμερικανικό δείκτη Dow Jones, ο οποίος ονομάζεται επίσημα Dow Jones Industrial Average λόγω της ιστορίας του ως δείκτης βιομηχανικής αξίας. Είναι ο πιο διάσημος δείκτης μετοχών στον κόσμο. Για εκατομμύρια ανθρώπους, λειτουργεί ως δείκτης στο τι κάνει ο πλούτος. Στις ΗΠΑ λέγεται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ότι υπάρχει και μια ψυχική ασθένεια που ονομάζεται “Dow fever”. Ένα είδος εθισμού, που πηγάζει από το γεγονός ότι η εσωτερική διάθεση κάποιων ανθρώπων κυμαίνεται με τις ανοδικές ή καθοδικές κινήσεις του δείκτη. Όμως ο δείκτης Βασιλιάς έχει αρκετές παραξενιές ως προς τη διάρθρωσή του και ένα μεγάλο μέρος από αυτές θα εμφανιστεί ξαφνικά τη Δευτέρα προκαλώντας αρκετά “pinball” χτυπήματα στα επενδυτικά θεσμικά κεφάλαια που των παρακολουθούν. Εκείνη τη μέρα η Apple (AAPL) θα «σπλιτάρει» τη μετοχή της στα τέσσερα για να γίνει πιο «ελαφρύτερη» και επομένως πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές. Με αυτή όμως τη φυσιολογική κίνηση, η βαρύτητα της Apple στο δείκτη Dow Jones θα μειωθεί στο ένα τέταρτο δηλ από το 12,1% θα βυθιστεί στο 3% από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς φυσικά ο κατασκευαστής των iPhone να έχει χάσει ως αποτέλεσμα της διαίρεσης ούτε ένα δολάριο από την αξία του. Θα μου πείτε πως γίνεται αυτό. Και όμως ο δείκτης Dow Jones λειτουργεί με μία ιδιαιτερότητα που ξεκινάει από την εποχή που ιδρύθηκε το 1896, την ίδια δηλαδή εποχή που έγιναν και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και συνεχίζεται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα καθορίζοντας όχι μόνο το ποσοστό βαρύτητας της κάθε εταιρείας αλλά και τις προσθήκες σε αυτόν. Στο Dow Jones αυτό που μετράει είναι η «οπτική» τιμή της μετοχής και όχι η κεφαλαιοποιησή της, το free-float ή το capping factor που λαμβάνονται υπόψη για τη διάρθρωση των περισσότερων δεικτών όπως του S&P 500 που η στάθμιση της Apple δεν θα αλλάξει καθόλου λόγω της «διαίρεσης». Τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι δεν πρέπει να έχουμε παράπονο από τους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η ειδική κατασκευή του Dow Jones έχει αφήσει εκτός αρκετές εταιρείες βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Amazon. Οι επενδυτές στο Dow αναζητούν μάταια τη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία με βάση την αγοραία αξία των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τους κανόνες του, η τιμή της μετοχής της που ξεπερνά τα 3.000 δολάρια θα έμπαινε με βάρος πάνω από 70% στον δείκτη. Επειδή όμως το αφεντικό της Amazon ο Jeff Bezos αρνείται επίμονα να «σπλιτάρει» τη μετοχή, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο επιτυχημένες εταιρείες των τελευταίων 30 ετών μένει εκτός.
Τι να πει βέβαια και ο Warren Buffett που το μερίδιο του στη Holding Berkshire A (BRK.A) δεν θα μπει ποτέ στο Dow Jones καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται στα 325.000 δολάρια. H Berkshire είναι η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είναι συμβατή με το Dow.
Η πρωτοπόρος εταιρεία IBM δεν έχει συμπεριληφθεί στον κορυφαίο δείκτη για 40 χρόνια, από το 1939 έως το 1979. Ωστόσο, αυτές οι τέσσερις δεκαετίες ήταν μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες φάσεις στην ιστορία της IBM. Πολλοί αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι ο Dow θα μπορούσε να είναι διπλάσιος σήμερα, αν το “Big Blue” ήταν επίσης μέλος των 30s Club μεταξύ του 1939 με 1979.
Επανερχόμενοι τώρα στο γεγονός της Δευτέρας η Apple θα προκαλέσει στο δείκτη μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στην ιστορία των 120 ετών της ύπαρξής του. Εκτός από το γεγονός ότι θα χάσει την «ιπποδύναμη» μίας από τις πιο καλογρασαρισμένες ανοδικές μηχανές προκαλώντας ίσως μειωμένη ανταπόκριση στα εγερτήρια των άλλων δύο δεικτών S&P 500 και NASDAQ, η εταιρεία τεχνολογίας Salesforce.com (CRM) με κεφαλαιοποίηση «μόλις» 168 δισεκ. δολαρίων θα πετάξει εκτός την παραδοσιακή εταιρεία πετρελαίου Exxon Mobil (XOM) με κεφαλαιοποίηση 249 δισεκ. δολάρια. Επίσης η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen (AMGN) με κεφαλαιοποίηση 148 δισεκ. δολάρια αναλαμβάνει να κάνει έξωση στο φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer (PFE) με κεφαλαιοποίηση 210 δισεκ. δολάρια και τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η αμυντική εταιρεία Raytheon (RTX) πρέπει να δώσει τη θέση της στη βιομηχανία και τον όμιλο Honeywell (HON). Έτσι χάρη στην οπτικά υψηλή τιμή των 276 δολαρίων η Salesforce γίνεται ξαφνικά η τρίτη (!) σε βαρύτητα στο Dow αφήνοντας πίσω τη Microsoft (MSFT), παρόλο που η Microsoft, με κεφαλαιοποίηση 1,71 τρισεκ. δολαρίων, είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τη Salesforce.
Η Το ρόλο του “leader” στη βαρύτητα του δείκτη αναλαμβάνει η UnitedHealth Group (UNH) με μια κεφαλαιοποίηση 296 δισεκ. δολαρίων, όπου όπως φαίνεται και μακροχρόνιο διάγραμμά της αντιπροσωπεύει επάξια το «αμερικάνικο όνειρο», καθώς ξεκίνησε το 1987 από τα 0,08 δολάρια και έχει φτάσει πλέον στα 311 δολάρια. Η αντίσταση στην περαιτέρω πορεία της εντοπίζεται στα 324 δολάρια ενώ η αμέσως επόμενη βρίσκεται στα 360 δολάρια. Έχει όμως χαμηλότερο κατά πολύ Beta σε σχέση με την Apple στοιχείο που αναμένεται να επιβραδύνει λίγο τις κινήσεις του Dow.
Πάντως η αναχρονιστική κατασκευή του Dow Jones έχει οδηγήσει όλο και περισσότερα μεγάλα Funds να απομακρύνονται από τον κορυφαίο δείκτη και να μην το χρησιμοποιούν πλέον ως κριτήριο για την απόδοση του δικού τους χαρτοφυλακίου ενώ ακόμα και οι υποστηρικτές των «παθητικών» επενδυτικών στρατηγικών συνήθως αποφεύγουν το Dow.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.