Οι ρυθμιστές
Για άλλη μια φορά η απότομη καθοδική κλίση έπιασε τους επενδυτές που ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο με ελλιπή στρατηγική παιδεία. Το μόνο ίσως που έχουν μάθει καλά σε αυτή τη ρηχή αγορά είναι να κατεβαίνουν δυο – δυο τα σκαλιά μη τυχόν και μείνουν πίσω στην πτώση σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια. Σε ένα συμβάν που μάλλον θα αποδειχθεί βραχύ, μιας που η ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια βαίνει καλπάζουσα, οι «ρυθμιστές» βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν από τα σπήλαια τον πανικό. Το πρωτόγονο αυτό τέρας έχει ως βασικό σκοπό να κυνηγάει στον ύπνο και στο ξύπνιο τους «ασθενείς» επενδυτές έως την ώρα, που θα αποφασίσουν να αποδεσμευτούν πετώντας στην πυρά της πτώσης τις μετοχές που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Μόνο έτσι νομίζουν ότι θα αποκτήσουν την ηρεμία τους και ας έχουν χάσει στην πραγματικότητα ένα -30% από το κεφάλαιό τους. Κούνια που τους κούναγε όμως γιατί την ίδια ώρα που ξεφεύγουν από το αίσθημα του πανικού διακτινίζονται σε μια άλλη παλαίστρα με αντιπάλους την αποτυχία, την απογοήτευση και τη κακοψυχία ( τώρα θέλω να πάει άπατο για να χάσουν οι άλλοι περισσότερα από μένα). Υπάρχει φυσικά και το χειρότερο από όλα, να έχεις πουλήσει τελευταίος και από εκείνη τη χρονική στιγμή η αγορά να μπαίνει σε έναν ανοδικό στροφέα ανάτασης, όπου εσύ παρακολουθείς αποσβολωμένος τις εταιρείες, που μόλις πέταξες στο Καιάδα να ανεβαίνουν τόσο γρήγορα που λόγω επιβαρημένης ψυχολογίας δε δύνασαι να αντιδράσεις ξαναγοράζοντάς τες έστω και ψηλότερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ευμετάβλητης ψυχολογίας είναι και ο κυρ Ηλίας ο οποίος αποφάσισε λίγο πριν τη σύνταξή του να επενδύσει ένα μέρος από τις αποταμιεύσεις του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Έτσι μετά από την παραίνεση του γιου του (μέγας κομπιουτεράς) αγόρασε στις αρχές του 2019 μετοχές από μια εταιρεία πληροφορικής με εμφανή σημάδια ανάπτυξης. Όταν μάλιστα άρχιζε και ανέβαινε η τιμή της μετοχής και το κεφάλαιο συνάμα ο κυρ Ηλίας αναφερόταν με τα καλύτερα λόγια για το Μπάμπη, τον αρχηγό, όπως έλεγε της εταιρείας, που είχε επενδύσει. Σε κάθε ανοδικό σκαλοπάτι της μετοχής έλεγε με χαρά στη γυναίκα του “Τασούλα ο Μπάμπης… Ο Μπάμπης δεν πιάνεται”
Προς το τέλος του 2019 το κεφάλαιό του είχε υπερδιπλασιαστεί και ο Μπάμπης ήταν ο ψηλός, ο παικταράς, ο τεράστιος, ο μόρτης, ο ασταμάτητος. Ακόμα περισσότερο όταν αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη μισή κερδοφόρο θέση για να πληρώσει τα δίδακτρα των σπουδών του γιου ο Μπάμπης είχε μπει για τα καλά στις συνομιλίες του κυρ Ηλία διαφημίζοντάς τον ως το νέο Μπίλ Γκέιτς.
Όταν όμως πρόσφατα η μετοχή έκανε μια φυσιολογική διόρθωση ακολουθώντας το γενικό άσχημο κλίμα της αγοράς ο κυρ Ηλίας φανερά επηρεασμένος από τον πανικό που έσπερναν οι «ρυθμιστές» και η Τασούλα ρευστοποιεί όλη τη θέση μονολογώντας πικραμένος “Γιατί βρε Μπάμπη…γιατί;”
Κι όμως στο Μπάμπη τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ξυπνάει κάθε πρωί στις 6 για να στήσει το γεμάτο ημερήσιο επιχειρηματικό του πλάνο πριν πάει στην εταιρεία. Λαμβάνει ανελλιπώς μέρος στις συνεχόμενες συναντήσεις με τα στελέχη για τη καλή λειτουργία και αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας προσπαθώντας να ικανοποιήσει στο έπακρο τους μετόχους. Πραγματοποιεί αλλεπάλληλα επαγγελματικά ραντεβού που πολλές φορές φτάνουν έως τις βραδινές ώρες. Ανταλλάσσει απόψεις μέσω του WebEx με τους απομακρυσμένους πελάτες και συνεργάτες της εταιρείας. Πεισμώνει στην οποιαδήποτε αναποδιά και εργάζεται πυρετωδώς για να κλείσει νέες δουλειές που θα αποφέρουν ισχυρή ανάπτυξη, κερδοφορία και μέλλον. Φτάνει να διεκπεραιώνει το υπόλοιπο της εργασίας του αργά το βράδυ στο σπίτι του ενώ ταυτόχρονα βρίσκει χρόνο για να διαβάσει και να επεξεργαστεί νέες τεχνολογικές μεθόδους και πρακτικές, που μπορούν να απογειώσουν την εταιρία. Ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Κοινώς δηλ η εταιρεία συνεχίζει να κινείται παραγωγικά με τον ίδιο ρυθμό ή πιθανόν και λίγο παραπάνω για να υπερπηδήσει το πιθανό βραχυχρόνιο εμπόδιο.
Μιας που κάναμε μνεία για μια εταιρεία πληροφορικής ας κάνουμε ένα διαγραμματικό πέρασμα από τέσσερις επιφανείς εταιρείες του κλάδου. Στα υπόψιν ότι οι εταιρείες πληροφορικής αναμένεται να παρουσιάσουν στα επόμενα χρόνια μεγάλη άνοδο εργασιών καθώς είναι από τους πλέον ευνοημένους τομείς της οικονομίας τόσο από απόψεως δημοσίων έργων όσο και από τη ψηφιοποίηση των εργασιών στα νέα τεχνολογικά δεδομένα των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου (fintech).
Ξεκινάω με τη Quest Holdings, όπου έχει θυγατέρα τη Unisystems και ανακοίνωσε αγορές 1 εκατ. ιδίων μετοχών από τις 28 Φλεβάρη έως την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει ότι μετά από μια πτώση της τάξεως του -28% από τα υψηλά πάτησε πάνω στην ισχυρή στήριξη των 6,90 ευρώ. Επιβεβαίωση της στήριξης θα οδηγήσει τη μετοχή προς τη βραχυχρόνια αντίσταση των 8,10 ευρώ. Εκεί εάν διασπαστεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα θέσει τη μετοχή και πάλι σε ανοδική τροχιά για το όριο των 9 ευρώ.
Η Profile παρά την πολύ καλή πορεία των οικονομικών της μεγεθών, μάλιστα στις 6 Μαρτίου θα κάνει Γ.Σ. για να αποφασίσει έκτακτη επιστροφή κεφαλαίου 0,045 ευρώ ανά μετοχή, δε μπόρεσε να σταθεί αμέτοχη στο καθοδικό crescendo χάνοντας τη στήριξη των 3,80 ευρώ. Καθοδικό stop στη ζώνη των 3,45 με 3,34 ευρώ θα θέσει στόχο ένα ανοδικό retracement για την περιοχή των 3,75 με 3,82 ευρώ. Γρήγορο πέρασμα πάνω από τα 3,82 ευρώ θα δώσει θέα τα 4 ευρώ. Η μετοχή πάντως μετά την ισχυρή αύξηση θέσεων από τους θεσμικούς και το αλλεπάλληλο buyback της εταιρείας έχει «στεγνώσει» για τα καλά από τους εν δυνάμει βραχυχρόνιους πωλητές.
Η Space Hellas συνεχίζει να λαμβάνει τιμές μέσα στο μακροπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι του 2018 έχοντας ως άνω πλευρά την περιοχή των 5,80 με 6 ευρώ και ως κάτω τα 4 ευρώ. Θετική είναι η τελευταία της άρνηση να κάτσει για πολύ κάτω από τη βάση των 5 ευρώ. Εδώ με την παραμικρή αφορμή από τα οικονομικά στοιχεία του 2019 μπορεί να τμήσει τα 6 ευρώ και να κινηθεί προς την αντίσταση των 7,25 ευρώ.
Ευκαιρία για τοποθετήσεις κάτω από τα 2,85 ευρώ δίνει στις τελευταίες συνεδριάσεις η πολύ καλή εταιρεία της ΕΝ.Α. Performance Technologies. Τεχνικά εάν μαζευτούν οι όποιες ρευστοποιήσεις μέσα στο εύρος των 2,60 με 2,85 ευρώ θα προστεθούν σημαντικοί πόντοι στο ανοδικό σενάριο επαναπροσέγγισης των 3,40 ευρώ. Σημείο κλειδί το πέρασμα πάνω από τα 3 ευρώ.
Και στις τέσσερις εταιρείες η πτώση των τελευταίων ημερών δεν αντιπροσωπεύει τη θετική τους πορεία το 2020.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.