Οι ρυθμιστές των 1000 μονάδων
Στις περισσότερες επενδυτικές επιτροπές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει πλέον και τοποθετούν στο τραπέζι την εύρεση εκείνων των δεικτοβαρών μετοχών που θα οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Ποιοι θα είναι αυτοί οι βασικοί «ρυθμιστές» που θα παρασύρουν με την ανοδική ορμή τους το δείκτη προς τα επίπεδα που περιφερόταν το φθινόπωρο του 2014 ανάμεσα στις 1050 με 1000 μονάδες ; Επίσης, πόσο είναι εκείνο το μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο που μπορούν να απελευθερώσουν στις τιμές των μετοχών τους για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να σκαρφαλώσει έως το τέλος του έτους άλλες 120 μονάδες ή ένα +13,5% περίπου από τα τωρινά επίπεδα τιμών; Τεχνικά ένα μέρος από τις εν κρυπτω απαντήσεις θα μπορούσαμε να το λάβουμε από τη διαγραμματική ανάλυση των τεσσάρων εκείνων ομίλων που ήδη διαφεντεύουν τη κορυφή της κατευθυντήριας δύναμης του δείκτη.
Η αρχή γίνεται από τη Coca Cola HBC (ΕΕΕ), καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατέχει τα σκήπτρα στο Γενικό Δείκτη με ένα 9,64%. Διαγραμματικά η μετοχή παρουσιάζεται από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού έως και σήμερα να προσπαθεί να διατρήσει ανοδικά την περιοχή αντίστασης των 27,40 με 27,60 ευρώ δίχως όμως αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι το επίπεδο των 27,60 ευρώ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί την απόληξη του καθοδικού χάσματος, που είχε σημειωθεί στις αρχές του καταστροφικού Μαρτίου του 2020. Τώρα μια επιτυχημένη διαφυγή πάνω από τα 27,60 ευρώ με ισχυρή αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα προσφέρει έναν τεράστιο χώρο ανοδικής ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει έως τις παρυφές των 32 με 32,50 ευρώ με ένα μικρό στοπ για ανεφοδιασμό καυσίμων στα 30 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα ανοδικό περιθώριο της τάξεως του +18%. Θετικές ενδείξεις λαμβάνουμε και από τους τεχνικούς ταλαντωτές που έχουν αρχίσει και αναδύουν τεχνικά σημάδια ξαφνικής εκτίναξης του χρόνιου συσπειρωμένου ελατηρίου.
O όμιλος του ΟΤΕ, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο πίνακα των ρυθμιστών με βαρύτητα 9,01% εμφανίζει ένα από τα πλέον υποσχόμενα μακροπρόθεσμα διαγράμματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι δύο γιγάντιοι στροφείς ανάσχεσης των πωλητών “Q” & “W” έχουν αποτυπώσει ένα 12ετή διαγραμματικό «λαιμό» στην περιοχή των 13 με 12,80 ευρώ, όπου φαίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις να έχει διασπαστεί ανοδικά με τη τιμή της μετοχής να δηλώνει τη διάθεση να ταξιδέψει προς τα σαθρά όρια αντίστασης των 14 με 14,50 ευρώ. Εκεί ίσως παιχτεί και το πιο δυνατό διαγραμματικό παιχνίδι του ΟΤΕ, καθώς εάν επιτευχθεί μια ανοδική κατάληψη από το στρατόπεδο των αγοραστών τότε το έδαφος προώθησης ανοίγει πλέον για τα 18 ευρώ ή ένα +30%, μιας που μετά τα 14,50 ευρώ δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα πλην μιας μικρής περιοχής αντίστασης στα 16,80 ευρώ που προέρχεται από το Μάιο του 2008. Η μεγάλη αυτή κίνηση του ΟΤΕ θεωρείται και τεχνικά επιτεύξιμη μιας που η τιμή της μετοχής δείχνει να πλησιάζει προς το τέλος της μεγάλης συσσώρευσης που έχει πραγματοποιήσει επί σχεδόν 760 μέρες ανάμεσα στα 10 με 14,50 ευρώ. Από εκεί και έπειτα το επόμενο έδαφος με μεγάλο περιθώριο προώθησης της τιμής εντοπίζεται μετά τα 20,50 ευρώ, καθώς εκτείνεται έως τη κορυφή του 2007 στα 27 ευρώ. Βέβαια ο σημερινός ΟΤΕ βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μπροστά από εκείνον του 2007.
Και ναι η ΔΕΗ μετά το εντυπωσιακό ντεμαράζ που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του περασμένου Απρίλη έχει βρεθεί με βαρύτητα 6,12% στη τρίτη θέση των πηδαλιούχων της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Εδώ διαγραμματικά φαίνεται ότι όλα άλλαξαν μετά και την ανοδική διάλυση, γιατί περί αυτού πρόκειται, της δεκαετούς βαριάς καθοδικής γραμμής τάσης “W” στα 6 ευρώ. Από εκεί και έπειτα η μετοχή ανέπτυξε ταχύτητα περνώντας το ένα επίπεδο αντίστασης μετά το άλλο με τελευταίο αυτό των 8,50 ευρώ, που είχε να τμηθεί από το φθινόπωρο του 2014, την ίδια ακριβώς δηλαδή εποχή που ο Γενικός Δείκτης σουλατσάριζε στις 1000 μονάδες. Σημαδιακό; Τεχνικά το επόμενο σθεναρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στην περιοχή των 12 ευρώ ή ένα +23% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Προσοχή όμως γιατί πάνω από τα 12 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ θα κόψει για τα καλά τη καλημέρα στους πωλητές μιας που ο δρόμος ανοίγει μακροπρόθεσμα για τη σούπερ περιοχή αντίστασης των 17 με 17,40 ευρώ. Νούμερο αρκετά «φανταστικό» για τους περισσότερους επενδυτές, θεσμικούς και μη. Ίσως στην ίδια σφαίρα φαντασίας που ήταν και τα 10 ευρώ όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 4 με 4,50 ευρώ.
Τέλος στη τέταρτη θέση με 6,04% βαρύτητα εντοπίζεται η Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών (ΕΥΡΩΒ), η οποία μέχρι τώρα δεν έχει παρεκκλίνει από το σχεδιασμό της ανοδικής κίνησης μέσα στα υπό διαμόρφωση Fibonacci Arcs. Βάση λοιπόν του εν λόγω σχηματισμού το επόμενο σημείο στόχος του τόξου μετά το επιτυχές ανοδικό πέρασμα από τα 0,69 ευρώ εντοπίζεται στα 0,90 ευρώ ή ένα +12,5% από τα επίπεδα που λαμβάνει τώρα τιμές. Παρακινδυνευμένη διαγραμματική πρόβλεψη μιας που ανήκει στο τραπεζικό “γίγνεσθαι” αλλά εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα που έχει ισχυρό ιδιώτη μέτοχο (Fairfax: 31.71%).
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.