Οι “σκοτεινές” πλατφόρμες
Το πουλόβερ έχει αρχίσει και παραξηλώνεται δημιουργώντας πέρα από την εξαέρωση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τεράστια ενδοοικογενειακά προβλήματα, εθισμό και εκτενή ψυχολογικό αρνητισμό για τη ζωή. Μέσα σε αυτά αν προσθέσεις και τις ορμόνες της εφηβείας τότε έχεις μια βόμβα μολότοφ έτοιμη να μετατρέψει σε παρανάλωμα πυρός το ίδιο σου το σπίτι.
Όχι αγαπητοί μου δεν έχω ξεφύγει από το θέμα απλά μεταφέρω τη σκέψη ενός απεγνωσμένου γονέα. Μιλάω για τις ανεξέλεγκτες πλατφόρμες με κρυπτονομίσματα που απλώνουν όλο και περισσότερο τα πλοκάμια τους σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ηλικίες προκαλώντας ανυπέρβλητες ψυχολογικές επιπτώσεις. Προσοχή το φαινόμενο είναι απολύτως αληθινό καθώς το έχω διασταυρώσει τόσο από τα διάφορα email που δέχομαι όπως επίσης και με άλλους γονείς που τα παιδιά τους έχουν μπλέξει με αυτή τη γάγγραινα.
Οι ηλικίες αυτές εκτείνονται από τα 26 έως τα 14. Θα μου πείτε πως ένας 14χρονος ανοίγει κωδικό; Την ίδια απορία είχα και εγώ ώσπου ένας νεαρός μου εκμυστηρεύτηκε ότι μαζεύονται 2 με 4 πιτσιρικάδες γνωστοί από το χώρο του σχολείου και ανοίγουν το κωδικό δια μέσω ενός 18χρονου. Του μεγάλου αδελφού ή φίλου του. Παίρνουν λοιπόν το καταπίστευμα από το χαρτζιλίκι μηνών και το καταθέτουν στον εν λόγω λογαριασμό που μπορεί να ξεκινήσει από τα 50 ευρώ. Εκεί που το 95% από αυτούς τους εκκολαπτόμενους επενδυτές θα είχαν μείνει μετεξεταστέοι στη MiFID II, στις εν λόγω πλατφόρμες ανοίγουν κωδικό στο πιτς φυτίλι. Από εκεί και έπειτα αρχίζουν και παίζουν σε μια πληθώρα κρυπτονομισμάτων, υπάρχουν πάνω από 8000 (!), έχοντας ως μόνο όπλο τη φαντασία ότι θα τα κονομήσουν, την αδρεναλίνη και την υψηλότατη μόχλευση. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται όταν ο γονέας ανακαλύπτει ότι ο κουμπαράς του παιδιού του έχει γίνει καπνός ή καλύτερα έχει πάει στη τσέπη κάποιου επιτηδευματία κατόχου της x πλατφόρμας που επιβλέπεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο… Τζιμπουτί.
Το μεγαλύτερο ποσοστό από τέτοιες σκοτεινές πλατφόρμες αρπάζει πλαγίως τα λεφτά των πελατών του χρησιμοποιώντας το χρυσό κανόνα που θέλει το 86% αυτών που παίζουν με λίγα κεφάλαια και υψηλή μόχλευση να χάνει μεν όλα τα λεφτά του στον εικονικό λογαριασμό αλλά στην ουσία επειδή η πλατφόρμα δεν “αντικρίζει” τις θέσεις τους σκουπίζει στο παρασκήνιο τα κεφάλαιά τους. Με απλά λόγια αν υπάρχουν στους λογαριασμούς συνολικά 100 χιλιάδες ευρώ ο “αρχηγός” ξέρει ότι οι 77 χιλιάδες θα καταλήξουν σε βάθος χρόνου στη τσέπη του.
Φυσικά και αναφέρομαι μόνο στις σκοτεινές πλατφόρμες καθώς υπάρχουν και άκρως επαγγελματικές πλατφόρμες άμεμπτων χρηματιστηριακών οίκων όπως επίσης υπάρχουν επαγγελματίες και ενεργοί επενδυτές του χώρου που γνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα απο τη γέννησή τους.
Δυστυχώς αυτή την εξελισσόμενη μάστιγα τη διαπίστωσα ιδίοις όμμασι όταν πήγα στο μπαρμπέρικο της γειτονιάς και ο νεαρός κουρέας, το πολύ 25 χρονών, παρότρυνε τον πελάτη και συνομήλικό του να ανοίξει λογαριασμό στη τάδε πλατφόρμα. Για την ακρίβεια να βάλει 2000 ευρώ και να του “λέει” τι να κάνει -κομπάζοντας τον εαυτό του- για να βγάζει 50 με 200 ευρώ κάθε εβδομάδα (!) από τις συναλλαγές που θα κάνει στα κρυπτονόμισματα. Φρίκαρα…
Ο δε νεαρότατος πελάτης είχε κολλήσει στο κέρδος των 200 ευρώ και όχι στο γεγονός ότι από τη στιγμή που θα κάνει τη κατάθεση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα χαιρετήσει. Όταν λοιπόν έπιασα τη συζήτηση με τον εν λόγω μπαρμπέρη ζητώντας περισσότερες πληροφορίες ως δήθεν άμεσος ενδιαφερόμενος μου έδειξε αρχικά τη πλατφόρμα και μετά μου είπε δέκα από τα κρυπτονομίσματα που “επένδυε” και κέρδιζε. Η εν λόγω πλατφόρμα ήταν από τις πλέον σκοτεινές που είχα αντικρίσει αλλά ήταν τόσο ωραία φτιαγμένη και στημένη με μεγάλα «σαλόνια», που το μάτι και μόνο σε έσπρωχνε να παίξεις. Χειρότερα δηλαδή και από το ηλεκτρονικό καζίνο, πόκερ, φρουτάκια ή ότι άλλο θέλετε. Σχεδόν ασελγούσε “ευχάριστα” πάνω σου. Το κεφάλαιο του νεαρού ήταν άνω των 5000 ευρώ σχεδόν όλες οι οικονομίες του και τα είχε κάνει 6350 ευρώ. Στη πρόταση μου να σηκώσει τουλάχιστον τα κέρδη η απάντηση ήταν αυτή που περίμενα. “Τρελός είσαι, έτσι έχω μεγαλύτερη μόχλευση”. Στο ίδιο μπαρμπεράδικο ανακάλυψα ότι έπαιζαν άλλοι 3 νεαροί με τον μικρότερο να ήταν 17 χρονών.
Τα κρυπτονομίσματα που παίζει το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις ηλικίες δεν έχει καμία σχέση με το βασιλιά Bitcoin ή τα Ethereum, Solana, Cardano, XRP και Dogecoin.
Τα κρυπτονομίσματα που είναι στο πάνω μέρος των portfolios έχουν πολλά μηδενικά στην αναλογία τους με το δολάριο όπως τα: SHIBA INU $0.00004241, TRON $0.10012909, Holo $0.013767240, Bit Torrent $0.00328140, Siacoin $0.0221600.
Φτερά και πίπουλα δηλαδή στον αέρα των τρελών ποσοστιαίων αυξομειώσεων.
Το θέμα όμως μέρα με τη μέρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κάποιος θα πρέπει να μεριμνήσει καθώς θα αρχίσει να ενοχλεί και τα ευαίσθητα ώτα του κοινού αρχίζοντας πάλι τις γνωστές παιδαριώδες αλληλουχίες με το χρηματιστήριο καταστρέφοντας έτσι τα επενδυτικά πηνία που πάνε εδώ και χρόνια να δημιουργηθούν.
Ίσως η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τη Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πρέπει να “φωτίσουν” τις εν λόγω σκοτεινές πλατφόρμες γιατί μπορεί η μουρμούρα που ακούγεται τώρα από τους πληγέντες γονείς να γίνει αργότερα κραυγή με τις ανάλογες συνέπειες.
Για τους τύπους να αναφέρω ότι υπάρχουν πάνω από 192.000 ελληνικοί ενεργοί κωδικοί με κρυπτονομίσματα που φέρνουν την Ελλάδα στην 36η θέση παγκοσμίως. Έστω από 1000 ευρώ να έχει ο κάθε κωδικός ο καθημερινός τζίρος ξεπερνάει άνετα τα 150 εκατ. ευρώ. Και να φανταστείτε ότι το σύνολο των ενεργών κωδικών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι με το ζόρι στους 25.000 με 30.000 και ο τζίρος στα 50 εκατ. ευρώ.
Η τεχνική ανάλυση πήγε περίπατο αλλά παρόλα αυτά τα διαγράμματα είναι εδώ ενωμένα δυνατά…
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.