ΠΛΑΙΣΙΟ: Άααντε γειά !!
Και έλεγα και εγώ τι έγινε εκείνη τη μέρα, όπου όποιος περνούσε από την Λεωφόρο Αθηνών έβλεπε το κόσμο έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών να “κλαίει” γοερά στο πεζοδρόμιο, στις χρηματιστηριακές να κυκλοφορούν στους διαδρόμους με μαύρο περιβραχιόνιο πένθους, τις σημαίες στους θεσμικούς επενδυτικούς οργανισμούς να κυματίζουν μεσίστιες, μέχρι και τα κουλούρια δεν είχαν … σουσάμι.
Ο κύβος ερρίφθη και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Πλαίσιο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο “δραπετεύοντας” από τα δεσμά του, γιατί κάπως έτσι τουλάχιστον φάνηκε στις δηλώσεις τους.
Δεν άντεχαν λέει να βλέπουν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας να αναπτύσσονται ταχύτατα και τη μετοχή αντί να ανεβαίνει να κατεβαίνει μη μπορώντας να δώσει τη σωστή εικόνα της πολύ καλής πορείας της εταιρείας. Το θέμα είναι όμως δεν είναι τι κάνει η μετοχή στο ταμπλό αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη μετοχή. Θέλεις να αντικατοπτρίζει η μετοχή το Πλαίσιο ή όχι;
Θυμάμαι λοιπόν ότι όταν ήθελα να γράψω ένα άρθρο για την εταιρεία και προσπάθησα, όπως άλλωστε κάνω συνήθως να επικοινωνήσω με τον υπεύθυνο των επενδυτικών σχέσεων (IR) για να με πληροφορήσει για κάποια νέα που θέλει να εκθέσει στους επενδυτές – μετόχους ή κάποια οικονομικά στοιχεία που μου διέφευγαν, δυσκολευόμουν να τον βρω. Η γραμματειακή υποστήριξη μου ανέφερε συνεχώς ότι είχε δουλειά. Περιττό να αναφέρω ότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα με καμιά άλλη εισηγμένη από την πιο μεγάλη έως και τη πιο μικρή.
Μάλιστα κάποιες από αυτές επειδή ακριβώς ήθελαν να προβάλλουν μετοχικά τον όμιλο – εταιρεία έδειχναν τεράστιο ενδιαφέρον δίνοντας τη γραμμή στον CFO ή ακόμα και στον ίδιο τον CEO.
Όταν δε κάποια άρθρα μου για το Πλαίσιο προκάλεσαν φυσιολογικά θετικό ντόρο στη μετοχή μιας που η εταιρεία πήγαινε εντυπωσιακά καλά στα θεμελιώδη της ο τότε IR μου ανέφερε ή καλύτερα του ξέφυγε ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν άλλη … “πολιτική”. Εμμέσως πλην σαφώς μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους βασικούς μετόχους, οπότε και εγώ δε τους “ξαναενόχλησα”.
Αμ, το άλλο, ότι λέει δεν έβρισκαν θεσμικούς επενδυτές για να αγοράσουν μετοχές και να μειώσουν το ποσοστό τους; Όλη η αγορά γνωρίζει ότι δεν ισχύει μιας που υπήρχαν σημαντικές κρούσεις ενώ δεν είναι δυνατόν επί 23 χρόνια να μη βρίσκεις θεσμικούς να σε στηρίξουν την ίδια ώρα που για μια τέτοια κερδοφόρα εταιρεία όποια πέτρα και αν σήκωναν θα έβρισκαν και δυο και τρεις θεσμικούς από κάτω. Μάλλον δεν ήθελαν οι ίδιοι.
Στο θέμα τώρα των εξόδων παραμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών ίσως να τους δίναμε ένα δίκιο μιας που έρευνα έχει δείξει ειδικά για τις μικρομεσαίες εταιρείες ότι το κόστος μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Από ότι έχω όμως ακούσει ο Γιάννος έχει επιληφθεί προσωπικά επί του θέματος. Στη προκειμένη όμως περίπτωση τι να πουν και άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η ιστορική ΒΙΟΣΩΛ (UNIBIOS), που έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα και όμως είναι ακόμα στο χρηματιστήριο από το 1972 (!).
Όσον αφορά το παράπονό τους για τους περιορισμούς λέει στους οποίους υποβάλλονται οι ανακοινώσεις τους, υπό το φως της τριμηνιαίας και της εξαμηνιαίας υποχρέωσης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πραγματικά ΔΕΝ το έπιασα. Μα εννοείται ότι είσαι υποχρεωμένος προς τους μετόχους σου να ανακοινώνεις τα οικονομικά σου δεδομένα κάθε εξάμηνο μη σου πω καλύτερα κάθε τρίμηνο. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτός και αν έχουν την εντύπωση ότι ήταν εισηγμένοι στο χρηματιστήριο της Ζιμπάμπουε.
Επίσης οι βασικοί μέτοχοι θεώρησαν ότι η παρουσία τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν “άχρηστη” μιας που δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το βασικό ρόλο του, που είναι η άντληση κεφαλαίων.
Έχουν λέει αρκετά !!
Εδώ που τα λέμε πως να κάνεις αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αφού κατέχεις το 82%. Δε στέκει.
Θα πρέπει να βάλεις εσύ ο ίδιος βαθιά το χέρι στη τσέπη για να στηρίξεις την αύξηση και μετά να ζητήσεις από το άλλο 18% να βάλει το κατιτίς του. Για να γίνει κάτι σωστά θα πρέπει πρώτα να αυξήσεις τη διασπορά του χαρτιού και να πέσεις τουλάχιστον στο 51%.Όλοι φυσικά οι του χώρου είχαν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι δεν το επιδίωκαν. Άρα τι είναι προτιμότερο? Πάρε το υπόλοιπο 18% να τελειώνουμε.
Βέβαια στη τελική δικαίωμά τους είναι, άρχοντες στο σπίτι τους είναι, αλλά οι δικαιολογίες τους δεν πείθουν. Κάτι άλλο παίζει από πίσω και θα το μάθουμε λίαν συντόμως.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.